sült krumpli
Egészségmagazin.com   |   2017.08.23.

Ne egyél sült krumplit! Miért? Eláruljuk!

Te is imádod az aranyló szalmakrumplit és a chipset? Már az illata is úgy hat rád, mint méhecskére a virágpor? Jobb, ha új szenvedély után nézel, a sült krumpli ugyanis meg is ölhet! Olvass tovább, és eláruljuk, miért kell messziről elkerülnöd!

reklám vége

Mindenkinek meg van a maga káros szenvedélye, és bizony a legtöbb embernek ez valamilyen ételhez köthető. A gyorséttermek által kínált ételek többségéről már köztudott, hogy akármennyire is finomak, nem túl egészségesek. Egy új tanulmány azonban bebizonyította, hogy akár az életeddel is játszhatsz, ha túl sokat fogyasztasz belőlük.

Rengeteg sült krumpli rajongóval találkozhatsz, legyen szó bármelyik országról, hiszen rendkívül finom ételről van szó. Ha az a kérdés, hogy melyik nemzetet nevezhetjük a sült krumpli otthonának, akkor nagy valószínűséggel a legtöbb ember az Amerikai Egyesült Államokat nevezné meg. Nem véletlenül, hiszen ott fogyasztanak belőle a legtöbbet, ott készítik el a legtöbb módon, és a legfinomabban is. 1960-ban a teljes burgonya felhasználásnak a 35%-át tette ki a sült krumpli, vagy a burgonya chips, míg ez a szám a 2000-es évekre már 64%-á duzzadt! Ennek azonban komoly következményei vannak...

A sült krumpli az életedre tör!

Egy amerikai kutatás során 4 400 emberen tesztelték a sült krumplinak a szervezetre gyakorolt hatásait. A vizsgálati alanyok életkora 45 és 79 év között volt, és a kutatás vezetői 8 évig kísérték figyelemmel őket. Felmérték az alanyok burgonyafogyasztási szokásait, valamint az általuk elfogyasztott adagokat. A 8 évig tartó megfigyelés alatt a kísérletben résztvevők közül 236 fő korán hunyt el. Nem jelenthető ki egyértelmű, mindenkire vonatkoztatható összefüggés a krumplifogyasztás és az idő előtti elhalálozás között, de a vizsgálódásuk azért nem volt eredménytelen.

Lehet, hogy nem csak a sült krumpli a ludas?

Az egyik következtetés, hogy a korai elhalálozás kockázata nem csak a sült krumpli fogyasztásának hatására növekedhet meg. A vizsgálatok bebizonyították, hogy duplájára nő a kockázat azoknál is, akik heti kétszer, vagy háromszor fogyasztanak burgonyapürét. Ez a felfedezés önmagában azt sejtetheti, hogy minden bizonnyal a krumpli a fő veszélyforrás. Ezt azonban cáfolja az a vizsgálati eredmény, ami szerint nincsen kapcsolat az idő előtti elhalálozás és a feldolgozatlan, nyers burgonya fogyasztása között. A probléma tehát valószínűleg annak elkészítésében van, a gyakori, nagy mennyiségű sült krumpli fogyasztása duplájára növeli a kockázatot.

Habár a kutatás rengeteg hasznos és értékes információval szolgál, mégis ahhoz, hogy bármit biztosan állíthassanak, még több vizsgálat szükséges. Mindenesetre az eredmények elgondolkodtatóak...

Kis mértékben is káros a sült krumpli?

Ha ez így lenne, akkor valószínűleg már nem kaphatnád egyetlen étteremben sem. Nincs ok aggodalomra, a sült krumpli nem vezet automatikusan egészségügyi károsodáshoz, feltéve, ha nem viszed túlzásba. Ezek a kutatások jelenleg annyit bizonyítottak csak be, hogy a sült, és egyéb módon elkészített krumpli gyakori túlfogyasztás esetén magasabb egészségügyi kockázattal járhat. Addig azonban, amíg nincsenek biztos eredmények arról, hogy pontosan milyen kapcsolat áll fenn a két dolog között, pánikra semmi ok.

Hogyan tovább, sült krumpli?

Akárcsak a gyorséttermek többi ételét, úgy a sült krumplit sem ajánljuk mindennapi étkezésekre, de tisztában vagyunk vele, hogy időnként hatalmas a kísértés. Néha-néha engedj a csábításnak, de heti rendszerességgel ne ebédelj ott! Ha pedig étterembe látogatsz a családdal, akkor a krumpli helyett választhatsz köretként rizst, salátát, vagy akár bulgurt is, ami rendkívül egészséges.

Azt biztosan tudjuk, hogy van kapcsolat a krumpli fogyasztása, és a korai elhalálozás között, azonban még további kutatások szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: a sült krumpli veszélyt jelenthet az egészségedre, vagy akár az életedre is. A mi tanácsunk, hogy mindig csak mértékkel és ritkán fogyassz belőle!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön