fehér kenyér
Egészségmagazin.com   |   2017.09.06.

Tényleg olyan egészségtelen a fehér kenyér? A legújabb kutatás cáfolja!

A fehér kenyeret vagy imádják, vagy gyűlölik az emberek, vagyis rendkívül megosztónak számít. Nekünk, magyaroknak bizonyos ételekhez elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne legyen felszolgálva fehér kenyér az étteremben. Ha téged is érdekel, hogy valóban olyan egészségtelen-e, mint ahogy azt mondják, akkor olvass tovább!

reklám vége

Ha a fitnesz guruk oldalán böngészel, akkor egészen biztosan nem látod a képeik között, hogy bármelyikük éppen sonkás fehér kenyeret enne. Sokan úgy vélik, hogy a fehér kenyér egyáltalán nem fér bele az egészséges étkezésekbe, de egy friss kutatás azt mutatja, hogy bizony nem feltétlenül igaz ez az állítás. Lehetséges, hogy a barna kenyér semmivel sem egészségesebb, mint ahogy azt hitted?

A fehér kenyér nyomában

A kutatás azt vizsgálta, hogy milyen változások mennek végbe az emberek szervezetében a fehér, illetve barna kenyér fogyasztását követően. Mintegy 20 egészségügyi tényezőt vizsgáltak, de leginkább a vércukorszint emelkedésére összpontosítottak. Ezen a területen meglepő módon alig tapasztaltak eltérést a fehér, vagy a barna kenyér fogyasztása esetén. Mindeddig az élt a köztudatban, hogy a fehér kenyér komolyan megnöveli a vércukorszintet, ehhez képest a mostani vizsgálat szerint alig kimutatható némi eltérés barna kenyér fogyasztásához mérve. A teljes kiőrlésű kenyér és a fehér kenyér között sem tapasztaltak jelentősebb különbséget.

A 20 kísérleti alanyt arra kérték, hogy egy hétig fogyasszanak egy adott mennyiségű barna, vagy fehér kenyeret napi szinten. A hét nap eltelte után két hét szünet következett. A teszt hete előtt és után is ugyanazokat az egészségügyi tényezőket vizsgálták, és igyekeztek ezeket összehasonlítani. A vércukorszint változása mellett megfigyelték a koleszterin, a májenzimek, a vas, vagy éppen a kálcium szint változásait is. A bélbaktériumok összetételére is kitért a kutatás.

Az eredmények alapján azonban korántsem lehet általános következtetéseket levonni, mivel a vizsgálat mindösszesen 20 embert közreműködésével valósult meg, és még köztük is eltérő eredmények születtek. A kutatás azonban nem volt hiábavaló, hiszen azt bebizonyította, hogy egyáltalán nem szabad általánosítani a fehér kenyérrel kapcsolatban... sem. Egyes embereknek ugyanis kifejezetten a fehér kenyér volt jótékony hatással az emésztésükre, valamint a szervezetük működésére, míg másoknak sokkal inkább a teljes kiőrlésű kenyér volt az ideális. Az eltérések leginkább az emésztőrendszerek egyediségével, és a bélbaktériumok változatosságával magyarázhatóak.

Mit jelent számodra ez a vizsgálat?

Leginkább azt, hogy mindenkinek egyedi az emésztése, nem lehet általánosságokat mondani, hogy kinek, melyik kenyértípus az egészségesebb. Érdemes tehát mindenkinek kitapasztalni akár magának, akár orvosi úton, hogy az ő emésztéshez melyik kenyértípus illik a legjobban.

Természetesen vannak tények, amik általánosságban mindenkire igaznak mondhatóak, például jelenlegi ismereteink szerint a teljes kiőrlésű kenyerek csökkentik a bélrák a kockázatának kialakulását, hiszen igen magas a rost-, és tápanyagtartalmuk. Akkor is a teljes kiőrlésű kenyér a jobb, ha súlyvesztés a cél.

Ne legyél végletes

Sajnos ez a kutatás nem szolgált egyértelmű, és a táplálkozás tudományát erőteljesen megváltoztató adatokkal, talán a kis résztvevőszám, vagy a vizsgálati idő rövidségéből kifolyólag. Mégis levonhatunk belőle néhány következtetést, és ha az alábbiakat betartod, akkor te is egészségesebben élhetsz:

  • Figyeld a tested jelzéseit! Te magad is érezni fogod, hogy a fehér, vagy inkább a barna kenyér az, ami jótékonyan hat az emésztésedre.
  • Tartsd szem előtt a céljaid! Ha a céljaid között a fogyás is szerepel, akkor valószínűleg a teljes kiőrlésű kenyér a jó választás számodra.
  • Étkezz változatosan, még a kenyerek terén is. Ha nem tapasztalsz jelentős különbségeket, akkor fogyassz teljes kiőrlésű és fehér kenyeret is.
  • Mozogj sokat, így bármelyik típusát is választod, nyugodt lehetsz afelől, hogy ez nem jár majd felesleges kilókkal.

Összességében tehát a fehér kenyér valószínűleg nem káros, ahogy ezt eddig hitted, csupán a megfelelő arányt kell megtalálnod, hogy milyen mértékben építsd be az étrendedbe. Mozogj sokat, mert ez nem csak a közérzetedre lesz hatással, hanem az emésztésedre is, így bármelyik típusú kenyeret is választod, nem fogja megterhelni a szervezeted.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön