folyadékpótlás
Egészségmagazin.com   |   2017.03.07.

Igyál több vizet! Tippek az egészségesebb folyadékpótláshoz

Naponta 2-4 liter vizet kellene meginni - attól függően, melyik életmódmagazinra hallgatunk éppen. Pedig sokszor már a másfél liter is kínszenvedésnek tűnik: vizet inni egy idő után egyszerűen unalmas. Ezért a mai cikkben néhány egyszerű tippet hoztunk arra, hogyan teheted ízesebbé, finomabbá, izgalmasabbá a vizedet, ezzel közelebb jutva a megfelelő folyadékbevitelhez.

reklám vége

Víz nélkül nem tudunk élni, ez a teremtő erő. Minden felfedezett, vagy felfedezésre váró bolygón a vizet keressük, hiszen a Földünkön egyre kevesebb a tiszta ivóvíz és egyre több embernek kell nélkülöznie azt. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy mozdulattal jó minőségű ivóvízhez juthatunk a lakásban, a munkahelyen, az étteremben - bárhol. Mégsem élünk vele, nem iszunk eleget.

Miért?
És hogyan lehet ezen segíteni?

Inni márpedig kell

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele elengedhetetlen, hiszen mi magunk is átlagosan 60-65%-ban vízből vagyunk. Ebből pedig minden nap veszítünk: pisiléssel, izzadással, kilégzéssel, beszéddel, párolgással. Ezt pedig pótolni kell!

Az elfogyasztandó folyadékmennyiség függ az évszaktól, a tevékenységtől, testmozgástól, hőmérséklettől, testalkattól, életviteltől. A tűző napon, fizikai munkát végző embernek lényegesen több vízre van szüksége, mint egy irodistának, aki a légkondicionált szobában végzi a szellemi munkáját. Mindezeket figyelembe véve az átlagos vízigényünk 2-2,7 liter naponta. És nagyon is fontos, hogy ezt milyen formában visszük be a szervezetünkbe!

A víz a legegészségesebb folyadék

Vannak, akik egyszerűen nem isznak vizet. Se ásványvizet, se csapvizet. Azt mondják - viccesen - hogy igyanak vizet az állatok. Az embereknek ott vannak az üdítők, az alkoholos italok, a szörpök, és ezek különböző variációi. Ez azonban az egyik legegészségtelenebb megközelítés. A hidratáció legegészségesebb módja ugyanis éppenséggel pont a víz: a cukrozott üdítőitalok, a nem 100%-os gyümölcslevek, és az alkoholos italok igazából inkább „szárítanak", folyadékot vonnak el a szervezetedtől, nem annyira hidratálnak.

A tiszta víz a legegészségesebb, amit ihatsz - minden más csak ez után jön.

Tudjuk azonban, hogy a víz nem mindenkinek tűnik jó választásnak: van, aki nem szereti, míg más unalmasnak tartja, és nem bír belőle 2 decinél többet legyűrni. Szerencsére ez a probléma könnyedén orvosolható!

6 tipp, hogyan ízesítsd a vized

Uncsi a sima víz? Dobd fel buborékokkal! Az ásványvíz, vagy a szóda máris változatosabbá teszi egy kicsit a folyadékbevitelt. A z ízesített ásványvizekkel azonban csak óvatosan, nézd meg a címkét: sokuk mesterséges aromáktól, cukortól kapja azt az ízt, amitől ihatóbbnak tűnik. Lehet, hogy így könnyebben csúszik le a 3 liter, de korántsem lesz egészségesebb!

Sokkal jobb, ha magadnak ízesíted a vized, így két legyet üthetsz egy csapásra: meglesz a napi folyadékmennyiség és még különböző célokat is elérhetsz vele.

  1. Ha enyhe vízhajtást szeretnél elérni, akkor tegyél a vizespalackodba fahéjrudat, vagy uborkakockákat.
  2. Amennyiben rossz emésztéssel, puffadással küzdesz, esetleg az immunrendszeredet szeretnéd erősíteni, akkor ismerkedj meg a gyömbérrel: hámozd meg, kockázd fel és dobd a kancsóba. Először csak apránként adagold a vizedbe, mert nagyobb mennyiségben bizony csíp, de ha szereted a pikánsabb, szájpadlást bizsergető érzést, akkor adj folyamatosan egyre többet belőle az itókádhoz! Kombinálhatod citrommal is, meleg nyári napokon igazán frissítő italt kapsz.
  3. A citrom és a lime majdnem minden esetben nyerő választás és a legtöbb ízhez megy is. Nyári nagy kedvenc például a citromos, mentás víz. Ezt a bevállalósabbak megbolondíthatják néhány uborkakockával is. Nem muszáj meghámozni, mert tudod: a héjában van a vitamin!
  4. Tavasszal és nyáron tulajdonképpen bármilyen idénygyümölcsöt felhasználhatsz. Dobálj a kancsóba, vagy a mostanában nagyon trendi (nagyitól elkért) lekváros üvegbe pár szem piros gyümölcsöt, zúzd össze őket, hogy engedjenek levet és mehet is rá a víz. Adj neki legalább 10-15 percet, de ha nem SOS a helyzet akkor egy órát, hogy át tudja adni az ízét. 
  5. Zseniális párosítás, szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető továbbá az áfonya-menta, az eper-bazsalikom, a lime-bazsalikom és az alma-fahéj is.
  6. Teával is ízesítheted vizedet: készíts saját teakoncentrátumokat! Kevés vízzel forrázd le a filtert és hűtsd ki. Ez után ezt a koncentrátumot adagold az vizedbe, vagy akár az ízesített vizedbe napközben. Itt tartsd szem előtt a tea füvek sajátos hatásait: nem javasolt napjában több liter fekete-, vagy zöld teát elfogyasztani, mert vagy téged, vagy az anyagcserédet fogja extrém mértékig felturbózni.

Végül egy jótanács: a víz számtalan gondra is lehet gyógyír. Ha fogyni szeretnél, fáj a fejed, stresszes vagy, ha idegesebb vagy a szokottnál, akkor igyál meg először egy nagy pohár vizet - könnyen lehet ugyanis, hogy a szervezeted ilyen tünetekkel reagál a dehidratációra!

A tavasz már a spájzban van: hamarosan megugrik a szervezeted vízigénye. Jobb, ha már most hozzászoksz, hogy megidd a megfelelő mennyiséget, és akkor a nyári izzasztó napok sem jelenthetnek kihívást!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön