szörp
Egészségmagazin.com   |   2016.05.22.

Készíts otthon gyógyító szörpöt

Bár az egészséges életmód alapelveibe nem feltétlenül illik bele a házi készítésű cukrozott szörp, azonban vannak olyan változatok, amelyet a cukortartalom mellett is képesek pozitív értéket hozzáadni a mindennapi életünkhöz.

reklám vége

Nem mellesleg ezek az italok képesek kiváltani gyermekünk , amellyel egészségesebbé, finomabbá tehetjük mindennapjait.

Lássuk, melyek ezek a szörpök a teljesség igénye nélkül és mit kell róluk tudni!

Hársfavirág-szörp

hásfavirág szörp

A kis- és nagylevelű hársfa virágai adják a hársfateák alapját, amely gyógyászati céllal megfázás esetén hatékony lehet a meghűléses betegségek ellen, ráadásul enyhe nyugtatóként is alkalmas. Ha nyáron sem szeretnénk lemondani jótékony hatásairól, a bodzavirághoz hasonlóan egyszerűen készíthetünk belőle szörpöt is. Szerencsére Magyarországon igen elterjedt a hárs, szinte bárhol szedhetjük a virágát. Amire figyelnünk kell, hogy a hárs hamar levirágzik, ezért a szedés pillanatát jól kell megválasztanunk.

A szörp elkészítése

A szörp készítéséhez 5-6 maréknyi hársfavirágot öblítsünk át óvatosan, hogy a nem kívánt élőlényektől megszabadulhassunk, de a virágport ne mossuk ki belőle. Egy nagy edénybe (pl. befőttesüveg) tegyük bele, majd tegyünk mellé 2 db. felkarikázott citromot és egy késhegyni citromsavat. 5 liter vízhez adjunk hozzá 2,5 kg cukrot, forraljuk fel, majd a sziruppal forrázzuk le a virágot. Takarjuk le egy az edény és pihentessük a szörp-kezdeményünket 5 napig. Ezt követően szűrjük le, öntsük üvegekbe az elkészült szörpöt és adjunk hozzá nátrium-benzoátot. Ne ijedjünk meg attól, ha a lé idővel bebarnul, ez teljesen természetes.

Mentaszörp és citromfűszörp

A menta olyan fűszernövény, amely ideális körülmények között gyorsan szaporodik, lényegében minden évben egyre jobban beborítja a kertet. A menta elősegíti az emésztést, ezért gyomorfájdalmak, szorulás esetén erősen ajánlott a fogyasztása. Nyáron, a melegben pedig igazán frissítő ital készülhet belőle.

menta szörp

A citromfű is különösen jól frissít a nyári melegben, ezen felül görcsoldó és emésztést elősegítő gyógynövényként tartják számon, ráadásul enyhíti az idegességet is.

citromfű szörp

Mindkét gyógynövényből készíthető szörp az alábbi módon:

2 bögre menta- vagy citromfűlevelet alaposan mossunk át, majd 2 liter vízzel, 2 db. felkarikázott citrommal együtt pihentessük egy napon át sötétebb helyen. Másnap forrázzuk fel 2 kg cukorral és 5 dkg citromsavval, majd szűrjük le és öntsük bele az üvegekbe. Száraz dunszt alatt hagyjuk kihűlni.

Akácszörp

akácvirág szörp

Aki szereti az akácmézet, annak ez a szörp sem okozhat csalódást. Ráadásul az akác kiválóan csökkenti a gyomorsavat, ezért reflux esetén különösen ajánlott. Emellett enyhe vízhajtó, köhögéscsillapító és hashajtó hatása is ismert. Csak fehér akácból javasolt készíteni. A virágot akkor szedjük, amikor még gyönyörűen pompáznak, különben mit sem érnek erőfeszítéseink!

Elkészítés

A szörp elkészítéséhez 50 dkg mosott és tisztított virágra van szükségünk, amelyet 3 db. felkarikázott citrommal és 80 gramm citromsavval együtt 3 napig 4 liter vízben pihentetünk. Ezt követően 4 kg cukrot addig keverünk el benne, amíg az fel nem olvad, majd 1 kiskanálnyi nátrium-benzoáttal tartósítjuk, leszűrjük és üvegekbe öntjük.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön