üdítő, üdítőital, szénsavas üdítő
Egészségmagazin.com   |   2016.04.03.

Ezért ne adj üdítőitalt a gyereknek

Minden gyermek szereti a cukros üdítőket és igényli is, hogy legyen otthon mindig valamilyen boltban vásárolt üdítőital, esetleg szörp. Egészségének azonban ezzel nem teszünk jót, ezért az alábbiakban leírjuk, hogy miért s javaslunk helyettük néhány alternatívát, ha csemeténket nem tudjuk rászoktatni a vízre.

reklám vége

Miért káros az üdítőital?

Mindannyian tudjuk, hogy elsősorban az üdítők cukortartalma van káros hatással a gyermekekre, hiszen túlsúlyhoz és cukorbetegséghez vezethet a mértéktelen fogyasztásuk, a fogakat pedig roncsolják. Hiába próbáljuk magunkat mentegetni a diétás verzió vásárlásával, hiszen az abban található mesterséges édesítő is jellemzően egyszerű szénhidrátból (kukoricaszirup) készül, ami szintén gyorsan emeli az inzulinszintet.

A szénsavas üdítő fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is, a mesterséges színezékek pedig különböző allergiás reakciókat okozhatnak. Szintén a szénsavas üdítők egyik fő összetevője a foszforsav, amely kivontja a csontokba beépülő kalciumot, ezáltal a fejlődésben lévő gyermekünk csontozata sem fejlődik megfelelően, a fogszuvasodásról már nem is beszélve.

A mesterséges édesítőszerek (főleg a kukoricaszirup) feldolgozására nagy energiát fektet a máj, ezért akár májkárosodás is felléphet a folyamatosan fogyasztással.

Nagyon sok üdítő - szinte az összes szénsavas üdítő - tartalmaz koffeint, ezért a szomjúság csökkentésekor megivott üdítőital dehidratáltságot okozhat a koffein vízhajtó hatása miatt. Ezért a nyári melegben semmiképpen sem adjunk ilyen üdítőt a gyermekünknek!

Ha azt gondoljuk, hogy a szénsavmentes 100% gyümölcslevek helyettesíthetik a mesterséges üdítőket, akkor bizony tévedünk. Ugyan a gyümölcstartalom magas, azonban a rosttartalom kevés, ráadásul a gyümölcsök a feldolgozás során elveszítik a tápanyagok java részét. Sajnos ezekben a levekben is van tartósítószer, valamint a cukortartalom lényegesen magasabb a szénsavak üdítőkénél.

Mit tehetünk, ha gyermekünk üdítőre vágyik?

Drágább és egyszerűbb megoldásként kereshetünk a boltok polcain olyan bio gyümölcsleveket, amelyet fogyasztása kevésbé káros a gyermekünkre, de még jobb, ha házi italokat készítünk. Nyáron egy friss, kevés cukorral kevert limonádé tökéletes választás lehet, főleg, ha egy kis mentát is teszünk bele. A természetes gyümölcs-, gyógy- és zöldteák lehűtésével is kielégíthetjük gyermekünket. A legjobb viszont, amit tehetünk, ha egy gyümölcscentrifuga segítségével mindig frissen préselt gyümölcslevet teszünk az asztalra, amelyet változatos módon, több gyümölccsel és zöldséggel is keverve is készíthetünk. Bár ezek az italok jobbára nem oltják a szomjúságot, de kellő tápanyaggal látják el gyermekünket, akinek fejlődése számunkra a legfontosabb.

Oszd meg a cikket másokkal is



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön