alvászavar, gyermekkori alvászavar
Egészségmagazin.com   |   2016.01.22.

Miért nem alszik a gyerek?

Virrasztós éjszakák, rémálmok, és sírással eltöltött esték? Ha a te gyermeked is alvászavarral küzd, mindezek ismerősek lehetnek. Lehet ellene valamit tenni? Mi a jó megoldás? Olvass tovább és megtudhatod!

reklám vége

Egészen tinédzser korig, vagy akár még annál is tovább megkeseríthetik gyermeked életét a rémálmok, alvászavarok. Szinte bármelyik életkorban, bármilyen módon jelentkezhetnek a tünetek, amelyeket nem érdemes félvállról venned! Az alváshiány a felnőtteknél is komoly problémákat okozhat, hát még a fejlődésben lévő szervezetnél! A gyermekkori alvászavarok hosszú távon teljesítményromláshoz, vagy akár egészségkárosodáshoz is vezethetnek.

A gyermekkori alvászavar nem korfüggő

Már csecsemőknél is elfordul, hogy nehezen, vagy csak nagy sírás árán alszanak el. 1 éves korig az alvásproblémák leginkább a szeparációs szorongásból erednek. A babák nem mernek elaludni az anyától való elszakadás miatt még akkor sem, ha már nagyon álmosak. Ha pedig sikerül álomba szenderülniük, akkor is gyakran sírva ébrednek.

Azt hinnéd, ez javulhat, ahogy cseperedik a kicsi, de sajnos sokszor óvodáskorra még rosszabb lesz a helyzet. Ilyenkor fordulhat elő az, hogy a gyerek beköltözik a szülők ágyába, ahol kicsit csillapodnak a tünetek, de véglegesen csak akkor fog elmúlni, ha tudatosan segítesz neki.

Mi lehet a gyermekkori alvászavar hátterében?

A gyermekkori alvási szokásokat nagyban befolyásolják a genetikai- és környezeti tényezők, valamint a gyermek életkora is.

  • Genetikai tényezők: Sajnos a veleszületett tulajdonságokon lehet a legkevésbé változtatni. Egyszerűen vannak olyan gyerekek, akik rossz alvók. Szerencsére ezt később akár ki is nőheti a gyerek. De ezeken túl figyelembe kell venni a különböző betegségeket is, amik zavarhatják a nyugalmát.
  • Környezeti hatások: Te magad is tapasztalhatod, hogy ha a munkahelyeden nagy a nyomás, vagy valamilyen tragédia történt az életedben, valahogy nehezen megy a pihenés. Annak ellenére, hogy rettentő fáradt vagy, mégis csak forgolódsz az ágyban. Talán nem is hinnéd, hogy mi minden képes felborítani ugyanígy a gyerekek lelkivilágát. Ahogy fejlődés során természetes félelmeik is változnak, úgy időnként egy családi tragédia, vagy egy kellemetlen élmény is képes rossz éjszakákat okozni.

Szélsőséges esetek

Ritkán, de előfordulhat, hogy a gyermek egy különleges alvászavarral, a pavor nocturnus-szal küzd, ami egy nagyon ijesztő állapot, főleg a szülők számára. A gyermek minden ok nélkül hirtelen felriad az éjszaka közepén, és maga elé meredve, sikít, sír, egészen önkívületi állapotba kerülve összefüggéstelenül beszél. Sokszor hogy hirtelen izzadni kezd, kapkodja a levegőt és remeg az egész teste. A rohamnak akkor lesz vége, amikor a gyermek hirtelen "eszméletéhez tér" és semmire nem emlékszik a történekből. Kialakulásának körülményei még mai napig nem tisztázottak. Fontos azonban, hogy ha ez gyakran előfordul, kérj orvosi segítséget!

Amikor pedig a gyerek felriad, próbáld minél előbb visszaaltatni. Megelőzésképpen sokat segíthet, ha a gyermek délután már nem csinál semmi fárasztó tevékenységet.

5 dolog, amit megtehetsz gyermekkori alvászavar ellen

Mindentől nem fogod tudni megóvni, de ha néhány egyszerű dologra odafigyelsz, akkor előbb véget vethetsz a mindkettőtök számára nehéz időszaknak:

1. Beszélgess vele sokat!

A gyerekek szívesen beszélnek, de sokszor csak akkor, ha kérdezik őket. Beszélgess vele sokat, beszéljétek meg, hogy mi történt az óvodában, iskolában, mik voltak a szép és a rossz események a napon. Az ilyen közös beszélgetésekből sokat megtudhatsz lelkiállapotáról. Ráadásul a mindennapos beszélgetésekkel közelebb is kerülhettek egymáshoz.

2. Tudd, mit néz gyermeked

A média minden területen betört a gyermekek életébe, és ezzel együtt szűretlenül ömlik rájuk a sok információ. Persze nem lehetsz ott minden mozdulatánál, de igyekezz felügyeleted alatt tartani, hogy mely oldalakat, műsorokat nézheti gyermeked.

3. Merj segítséget kérni

El kell fogadnod, ha olyan problémával küzd gyermeked, amelyen te már nem tudsz segíteni. Ne éld meg kudarcként! A pszichológus feladata nem az, hogy téged, mint szülőt megítéljen, hanem hogy olyan dolgokat tárjon fel, amelyek mélyen rejtve vannak a szem számára. Akkor válsz igazán nagyszerű szülővé, ha mersz segítséget kérni, hogy minél előbb pihentetőek legyenek az esték.

4. Változtass a rutinon

Az első és legfontosabb teendőd, hogy kizökkentsd gyermeked ebből a rossz állapotból. Ezen segíthet az is, ha egy kicsit változtatsz az esti rutinotokon. Például kapcsolj neki éjszakai fényt, olvass mesét, esetleg lefekvés előtt beszélgessetek olyan dolgokról, amelyekre nagyon vágyik. Akár este meg is tervezhetitek a közös családi kirándulást, vagy nyaralást.

A nyugodt alvás a fejlődésben lévő szervezetnek elengedhetetlen. Sokat segíthetsz abban, hogy mindennap kipihenten és kiegyensúlyozottan induljon!

Van olyan ismerősöd, akinek a gyermeke rossz alvó? Küldd el neki is a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön