meztelen alvás, meztelenül alvás
Egészségmagazin.com   |   2015.11.16.

A meztelenül alvás 7 meglepő előnye!

Idegenkedsz kissé a meztelenül alvástól? Nem szívesen bújsz pizsama nélkül a takaró alá? Nem vagy egyedül, sokan nem szeretnek, sőt, egyenesen képtelenek teljesen meztelenül aludni. Ha őket követed, rosszul teszed! A ruha nélkül alvásnak ugyanis egy sor pozitív hatása van, többek között a szexuális életed is fellendülhet tőle! Nem hiszed? Egyből 7 okot mondunk, amiért megéri meztelenül aludni.

reklám vége

A szervezeted egészsége szempontjából kiemelt fontosságú, hogy minden egyes éjszaka megkapja a megfelelő mennyiségű alvást. Persze ez legtöbbször csak vágyálom a mindennapok mókuskerekében, de jó tudni, hogy nem csak az alvás időtartama, de minősége is fontos. Ha meztelenül alszol, máris sokat tettél a jobb alvásért!

A meztelenül alvás 7 egészségügyi előnye

1. Mélyebben és jobban alszol

Alvás közben csökken a testhőmérsékleted. Ezen nagyban segíthet, ha nem viselsz ruhát, így szervezeted gyorsabban és jobban lehűl, ami a gyorsabb, tartósabb és mélyebb alváshoz is hozzájárulhat. Ezzel együtt nincs mit magad alá gyűrni, nincs, mi lecsússzon, nincs, mi felcsússzon: ezek máskor könnyen kizökkenthetnek a pihentető alvás folyamatából, de ha nincsenek ruhák, nincsenek gondok sem!

2. Lélegzethez jut a bőröd

Amikor leveszed a ruhát, szinte fellélegzik a bőröd, különösen a mindig takart részek könnyebbülnek meg: a nemi szervek, a hónaljak és a lábak. Így elkerülheted ezen testrészek izzadását, és hagysz nekik időt a „szellőzésre", és megelőzheted a különféle bőrbántalmakat.

3. Jobban megy majd a kortizol-szabályozás

A meztelenül alvással hozzájárulsz ahhoz, hogy a szervezeted könnyebben és megfelelőbben szabályozhassa a kortizol nevű hormon termelését. Ha túl magas a testhőmérsékleted alvás közben, akkor a szervezet kortizol szintje ébredés után is magas marad, ez pedig idegességhez, más stresszfaktorok növekedéséhez vezethet.

4. Hozzájárul a melatonin és a növekedési hormon termelésének egyensúlyához

A testhőmérséklet éjszakai csökkenése segít a melatonin és a növekedési hormonok szabályozásában, melyek a test öregedésének lassításában játszanak szerepet. Ha túl sok réteg ruhát pakolsz magadra, akkor túl magas marad a testhőmérsékleted alvás közben, ez pedig akadályozza a fenti hormonokat abban, hogy kifejtsék áldásos hatásukat. Leegyszerűsítve: ha meztelenül alszol, lassabban öregszel.

5. A meztelen alvás egyenes út a szexhez!

Ha a pároddal együtt meztelenül alszol, az minden egyes összebújás alkalmával közvetlen találkozást eredményez egymás testével, innen pedig már csak egy lépés egy kis simogatás, és a többi... Bármelyik pár, vagy házaspár szexuális életét feldobhatja a meztelen alvás. Ezen túl a meztelen összebújás az oxitocin hormon termelését is fokozza a szervezetben, ami pedig hosszú távon az egymáshoz kötődés és az érzelmi kapcsolat erősödését vonja maga után.

Egyébként az oxitocin nem csak a szexuális élet javulásához és a bizalom, a kötődés erősödéséhez, de a jobb, minőségi alváshoz is hozzájárul.

6. Egészségesebb leszel!

Már említettük, hogy a meztelenül alvás segít a kortizol szint alacsonyan tartásában, a stressz elkerülésében. Az pedig köztudott, hogy mind a stressz, mind pedig a feszültség levezetésekét alkalmazott falási rohamok károsak az egészségre, így segíthet egészséged megőrzésében egy kis nudizás.

7. Nyáron is tudsz majd aludni

Ugye nem kell bemutatnunk egy tipikus nyári nap kánikulától terhes éjszakáját, amikor két perccel zuhanyzás után már ömlik rólad a víz, és még a takaró gondolatától is fulladási roham jön rád? A levegő nem mozdul, ezen a ventilátor sem segít már. Az éjszaka közepén verejtéktengerben felriadás cseppet sem kellemes érzésétől kíméled meg magad, ha meztelenül alszol, ez ugyanis segíteni fog szervezetednek a lehűlésben.

Ismersz olyat, aki nem szeret meztelenül aludni? Oszd meg a cikket, hátha megváltozik az ő véleménye is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön