A jó alvás titka
Egészségmagazin   |   2022.03.03.

A jó alvás titka összetettebb, mint hinnénk

Számtalan helyen kell teljesítenünk egy nap folyamán: az iskolában, a munkahelyen, egy nehezebb vizsgán vagy edzéseken, és persze otthon. Minden nap újabb és újabb kihívások érnek minket, ezzel együtt nagyon fontos az egyensúly megteremtése, hogy könnyűszerrel vehessük a buktatókat, és megélhessük a jó pillanatokat. Nem meglepő, hogy kialvatlanul egyik élethelyzetben sem tudunk 100%-ot nyújtani. A kudarcélmény persze tovább nehezíti az ember hozzáállását, és a végén könnyen eljuthatunk oda, hogy már inkább csak homokba dugjuk a fejünket, és meg sem próbáljuk teljesíteni a feladatainkat. A dekoncentráltság és motiválatlanság oka az alvás minőségében is keresendő. Néhány alapszabály következetes betartásával azonban valóban könnyebben vehetjük a napi akadályokat.

reklám vége

A fáradtság okai

Rengeteg oka lehet annak, ha az ember fáradtan kel reggel ki az ágyból. Ilyenkor csak „vagyunk" egész nap, és alig várjuk, hogy hazaérhessünk. Azonban hiába bújunk hamarabb az ágyba, gyakran a pihentető alvás még így sem jön össze. A jó alvás titka ugyanis nemcsak az alvás mennyiségében, hanem annak minőségében is keresendő. Ha rendszeresen forgolódunk éjjel, számtalanszor felkelünk, és csak idegesen nézegetjük a telefont, hogy hány órát alhatunk még, akkor valamit egészen biztosan rosszul csinálunk. Vegyük most számba, melyek a rossz alvás legtipikusabb okai:

  • túlzott stressz,
  • teljesítménykényszer,
  • helytelen alvástechnikák,
  • nem megfelelő hőmérséklet,
  • depresszió,
  • gyorsételek,
  • túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás,
  • zavaró fények, hangok
  • az addiktív közösségi média,
  • vagy akár a kényelmetlen matrac vagy párna.

 

Az alvás hosszabb-rövidebb ciklusok váltakozása

Ugyan mindannyian keltünk fel már nyúzottan, mégis csak kevesen tudnak ezen hosszú távon változtatni. Hogy megértsük, a jó alvás mennyire fontos az emberi szervezet számára, fontos tisztában lennünk a folyamatot alkotó ciklusokkal. Egyes alvási ciklusokban mélyen alszunk, míg a többiben éberebbek vagyunk. Egy éjszaka leforgása alatt körülbelül hét ilyen ciklus váltja egymást. Mi a jellemző a két fázisra?

  • Az éberebb fázisban álmodunk, valamint elraktározzuk az aznap tapasztalt fontos információkat.
  • A mélyebb fázisban szervezetünk lelassul, az izmaink regenerálódnak, valamint javul az immunrendszerünk.

A legfontosabb szabályok

Fontos tudnunk, hogy az alvás nem az ágyban fekvésnél kezdődik. A nap folyamán rengetegszer tehetünk azért, hogy az éjjelünk is pihentető legyen. Ha beiktatunk néhány alvássegítő aranyszabályt, biztosan nem fogunk kialvatlanul ébredni.

Legyünk minél többet jó levegőn!

Ahhoz, hogy jól aludjunk, szükséges a friss levegő. Ha reggeltől estig egy íróasztalnál ülünk, érdemes (ha tehetjük) óránként felállni és sétálni egyet a szabadban. Egy kiadós séta során nemcsak átmozgatjuk elgémberedett izmainkat, hanem fel is frissülünk mentálisan, miközben rendszerezhetjük gondolatainkat. Nem is beszélve arról, hogy közben az ízületeinket is átmozgatjuk.

Minél több időt töltünk a szabad levegőn, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy aznap nyugodt álmunk legyen. Tegyünk szervezetünknek egy szívességet, és menjünk el kocogni egy hosszú nap végén. A futással kiengedhetjük a fáradt gőzt, emellett rendkívül jó kedélyjavító is. Nő a szervezet boldogsághormon-termelődése, ezáltal pedig csökken a depressziót.

Alakítsunk ki alvási szokásokat!

Legyen egy pontosan kidolgozott metódus, amelyre egy idő után szervezetünk is rááll, rászokik. Például vegyünk egy forró fürdőt, hallgassunk meditációs zenéket, vagy olvassunk. A könyvek forgatása nagyban hozzájárul a boldogsághormon-termelődéshez, hiszen hasznosan töltjük az időnket ahelyett, hogy a közösségi média végtelennek tűnő felületeit lapozgatnánk. Meglepve fogjuk tapasztalni, hogy egy könyvvel a kezünkben mennyivel könnyebben elálmosodunk. Nem mellesleg egy jó könyv nagyon jó beszédtémát is kínál.

Teremtsük meg a körülményeket!

Ahhoz, hogy jól aludjunk, a szobában is tennünk kell néhány előkészületet. Sötétítsünk jól be. Az ember sötétben ugyanis könnyebben zuhan álomba. Azonban az ablakból beszűrődő lámpafények, a telefon fényei vagy a TV zaja rendkívül megnehezítik az elalvás folyamatát. Szellőztessünk jól ki alvás előtt, hogy az agyunk alvás közben is friss levegőhöz jusson. Emellett igyekezzünk az alváshoz kényelmes, 15-18 fokos hőmérsékletet megteremteni. Ha túlzottan meleg van, dugjuk ki a kezünket és a talpunkat a takaró alól, de hosszú távon inkább cseréljük le a takarónkat vékonyabbra.

Kerüljük a nehéz ételek fogyasztását késő este!

A rémálmok, illetve a nyugtalan alvás gyakori oka, hogy sokat és későn nassolunk. Minél inkább le van terhelve az emésztőrendszerünk, annál nehezebben alszunk el. Kerüljük az alkoholt, a dohányzást és a drogfogyasztást is, hiszen ezek is csak nehezítő körülmények. Mindemellett nyugtató hatású-, illetve étrendkiegészítő teákkal is próbálkozhatunk, hogy minél könnyebben álomba zuhanjunk.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön