uborka
Egészségmagazin.com   |   2017.06.07.

Miért szeresd az uborkaszezont?

Hogy hívják a nyári időszak azon részét, amikor semmi nem történik? Uborkaszezon. A legtöbben negatív érzéseket társítanak ehhez a szóhoz, pedig az uborka klassz dolog, nem csak egészséges, hanem még a fogyásban is segíthet!

reklám vége

Te is úgy gondolod, hogy az uborkaszezon az unalomról szól? Hogy ebben az időszakban nem történik semmi? Hatalmasat tévedsz: rágcsálj el egy finom kovászos uborkát, és a szervezeted azonnal beindul: rengeteg dolog fog történni ott belül, amelyeknek előnyeit hamarosan élvezheted is!

Mit kell tudni az uborkáról?

Az uborka tulajdonképpen nem más, mint egy tökféle, szokás is mondani a túl sokáig száron lévő, túlérett uborkára, hogy eltökösödött. Ez már sajnos keserű lesz, ezért erősen hasas uborkát ne válassz a boltban! Az uborka egyébként még a régi időkben keserű volt, de a sok nemesítésnek köszönhetően elérte azt a jól megszokott ízt, amit ma kapunk tőle.

Az uborkának magas, akár 90 % feletti víztartalma is lehet, emellett még ásványianyag-, és vitamintartalma sem elhanyagolható. Sok benne a kálium, de van benne vas, kálcium, foszfor és magnézium is. A B1-, B2- és B6- vitaminok, és a kedvencünk, a C-vitamin is helyet kapott benne. Rossz hír a kényszeres hámozóknak, hogy a legtöbb gyümölcshöz hasonlóan, ennek is a héjában van a vitamin, úgyhogy ha jót akarsz magadnak, ne hámozd meg, csak mosd meg alaposan, hogy eltávolítsd a termesztés során rákerült vegyszereket.

Az uborka jótékony hatásai

Ha megpucoltál már egymás után több uborkát, akkor biztos tapasztaltad az érzést, hogy a kezeidre egyszeriben mintha kicsi lenne a bőr. Pedig nem a te tenyered nőtt meg, vagy a bőröd lett egy-két számmal kisebb: az uborka kivonja a szervezetből a vizet. Hámozáskor csak az ujjaiddal és a tenyereddel találkozott, ezért onnan vonta ki, de ugyanezt a tulajdonságát használjuk ki, amikor a felgyűlt, vizenyős szemekre uborkakarikákat borítunk.

Egyéb pakolásként is nagyon jó: nyugtató és hűsítő, jót tesz az irritált bőrnek, és ha megeszed, lúgosít, segít a túlzott gyomorsav-termelés leküzdésében is és állítólag a narancsbőrtől is segít megszabadulni.

Sőt, az uborka belülről is szárít: kiváló vízhajtó hatású zöldség, fogyókúrás alkalmazása során - mint általában a legtöbb fogyis tippnél - azért indul be látványosan a súlyvesztés, mert hirtelen nagyobb mennyiségű vizet ad le a szervezet. Aztán majd jön le a többi is.

Hogyan edd az uborkát?

Mifelénk az uborka vagy kovászos, vagy csemege, esetleg hajszálvékonyra felszeletelt, ecetes lében úsztatott saláta. De persze ez csak egy töredéke a lehetőségeknek: manapság már nem nézünk furcsán a görög saláta, a tzatziki, vagy a hideg uborkaleves hallatán sem, melyeknek nagy előnye, hogy mind-mind könnyedén beépíthető egy diétás étrendbe, hiszen egészségesek, és egyáltalán nem hizlalnak.

Azonban az uborkát nem csak enni, hanem inni is érdemes. Egyéb zöldségekkel összeturmixolva készíthetsz belőle finom smoothie-t, vagy akár egy hűsítő limonádét is, mentával, citrommal és lime hozzáadásával. Ha még egy kis gyömbért is teszel bele, akkor sokat segíthet a fogyásban is, hiszen a gyömbér segíti az emésztést!

Uborkaszezon? Hajrá!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön