kreatin az edzésben
Egészségmagazin.com   |   2016.07.27.

Kreatin az edzésben: árt vagy használ?

Ha edzésről van szó, mindenki rövid idő alatt akar látványos eredményt elérni. Ebben nyújtanak segítséget neked a különböző táplálékkiegészítő készítmények, amelyek segítenek bejuttatni a szervezetedbe a szükséges nyomelemeket. A kreatin az egyik legkedveltebb tömegnövelő anyag, de vajon tényleg jót tesz?

reklám vége

A legtöbb táplálékkiegészítő termék alapvetően olyan anyagokból készül, amelyeket különféle életekből is kinyerhetsz. Az edzés során azonban a megnövekedett terhelés hatására a nyomelemek hamar kiürülhetnek a szervezetedből. Ha pedig nincsenek meg a megfelelő "alapanyagok" a testedben, amelyekből az izom építkezhet, akkor bizony a várva-várt hatás is elmarad. Aki járt már edzőteremben, az biztosan tapasztalta, hogy bizony nem a sportkesztyűkből, vagy a sportitalokból van a legnagyobb kínálat, hanem a számtalan étrendkiegészítő terméktől roskadoznak a polcok.

Ezek közül az egyik legmegosztóbb táplálékkiegészítő, a kreatin.

Mi az a kreatin?

Sokan úgy gondolják, hogy a kreatin egy teljes mértékben szintetikus és káros anyag, amelyet a sportolók ok nélkül vesznek magukhoz.

Valójában a kreatin minden emberi szervezetben megtalálható, főként a vázizomzatban tárolva foszfokreatin formájában. Mint minden nyomelem, a kreatin szint is csökken némileg a nap folyamán, ezt pedig könnyedén pótolhatod például különböző halfélék fogyasztásával. A másik lehetőség, hogy kreatin-monohidrátot fogyasztasz, ami lényegében kreatin egy vízmolekulával kiegészítve.

Mire jó?

Amikor a legkeményebb edzésbe kezdesz, az első másodpercekben a szervezeted az energiát főként a korlátozott kapacitású adenozin-trifoszfát (ATP) raktáradból nyeri ki, ezt szabadítja fel az izmok számára. A kreatin nem abban segít, hogy nyugalmi helyzetben növelje az adenizon-trifoszfát szintet, hanem mozgás közben segít az izmokban tárolt kreatin foszfát felszabadításában és az újraszintetizálásban. Vagyis ha nem mozogsz, a bevitt kreatin mit sem ér...

A kreatin további előnyei

  • Növelheti az erőnléted

A vizsgálatok szerint a kreatint szedő személyek nagyobb erőkifejtésre voltak képesek, mint azok, akik nem szedtek ilyen táplálékkiegészítőt. És ez még nem minden! A tesztalanyok 70 napig szedtek kreatint, és edzettek aktívan. Ezt követően újabb 70 napig csak a kreatint fogyasztottak, és nem edzettek. A korábbi edzés által kifejlett izomcsoportok nem épültek le! A kreatin lassan ürül ki a szervezetből, szedésének abbahagyása után 4 hétig fenntartható a korábban megszerzett erőnlét

  • A kreatin a teljesítménynövelésben is szerepet kap

Ha több energia jut az izmoknak, akkor értelemszerűen nagyobb teljesítményre lesznek képesek. Így lehetséges az, hogy kitartóbb és energikusabb leszel, mint egyébként. Főként a rövid ideig tartó, kevesebb pihenőidővel megszakított mozgásformáknál lehet megfigyelni a teljesítményjavulást, mint például a sprint esetében.

A kreatin hátránya

A kreatin-monohidrátot szedők gyakran tapasztalnak vizesedést, puffadást. A probléma okára az egyik legértelemszerűbb válasz, hogy ezt bizony a kreatin okozza. Azonban ha egy kicsit közelebbről megvizsgálod az étrendedet, akkor észreveheted, hogy a vele együtt elfogyasztott ételek azok, amik a problémát okozzák. Tömegnövelés céljából sokan brutális kalóriamennyiséget fogyasztanak különböző szénhidrátok és cukrok formájában, amik hajlamosak megkötni a vizet: a cukorból például 1 gramm 4 gramm vizet vonz magához. Egy felnőtt, sportoló szervezet ennek sokszorosát veszi magához egy nap, ez pedig komoly vízmennyiséget jelent! A kreatin vizet von az izmokhoz, hogy azok hidratáltak és erősebbek legyenek, így pedig könnyen kialakul a vizesedés. A megoldás tehát, hogy kerüld a cukrokat, csak az edzés után fogyassz belőlük.

Hogyan használd egészségesen?

A legfontosabb, hogy odafigyelj arra, milyen minőségű tápanyagokat és táplálékkiegészítőket veszel magadhoz:

  • A kreatin csak biztonságos, ha megbízható, ellenőrzött helyről vásárolod.
  • Mindig ügyelj a helyes a mennyiségre és a hozzá társuló étrendedre!
  • Ne ess túlzásokba! Egy étrendkiegészítő sem fog eredményt hozni neked edzés nélkül.

Összességében tehát a kreatinfogyasztás nem jelent veszélyt, ha azt mértékkel és megfelelő étrenddel párosítva juttatod be a szervezetedbe. Mi mindezek ellenére továbbra is azt ajánljuk, hogy törekedj arra, hogy a lehető legtöbb nyomelemet a változatos és kiegyensúlyozott étrenddel vedd magadhoz, és a táplálékkiegészítőket valóban csak kiegészítésként szedd!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön