rekreáció
Egészségmagazin.com   |   2015.05.12.

Mit is jelent pontosan a rekreáció?

Mind voltunk már olyan helyzetben, amikor rekreálódtunk, bármit is jelent ez. A kifejezés még mindig ismeretlen sokak számára, ugyanakkor egyre inkább előtérbe kerül a jelentősége. Mit is kell róla tudnunk?

reklám vége

Ahhoz, hogy elkezdjünk a mélyére látni, először is tisztáznunk egy-két fogalmat. Kezdjük is mindjárt a legfontosabbal: mi is az az egészség? Hivatalosan az egészség fogalma és tartalma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 166 tagországának véleménye alapján az alábbiakat jelenti: "az egészség nem azonos a betegség hiányával, hanem a testi, szellemi és szociális jólét állapota".

Na de mitől függ a jólétünk?

A munkától annyiban, hogy megteremti azt az alapot, amiből ellátjuk saját magunkat, mégsem járul hozzá sem a testi, sem a szellemi, se a szociális jólétünk maradéktalan kiaknázásához. A munkán kívül fontos, hogy eleget aludjunk, ekkor piheni ki szervezetünk a fáradalmakat, de szintén nem járul hozzá a teljes jólétünkhöz. A munkán és alváson kívül vezetjük a háztartást, lenyírjuk a füvet, bevásárolunk, elmegyünk a kötelező fogadóórára az iskolába, stb., de nem mondhatnánk, hogy ezektől teljesen feltöltődünk. Kell ezek mellé még valami, ami segít abban, hogy minden reggel újult erőbedobással és kedvvel álljunk hozzá a feladatainkhoz. Ez a valami pedig a rekreáció.

A rekreáció jelentése

A rekreáció pontos jelentése Magyarországon 2011-ben került megfogalmazásra. Hivatalosan a „rekreáció a szabadidőben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki-szellemi teljesítőképesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember".

Lényegében ezt úgy kell elképzelnünk, mintha egy nagy szivacs lennénk. Minden reggel jó esetben megtelünk vízzel, amit a nap folyamán elveszítünk és ezt a vizet pótolni kell ahhoz, hogy újra legyen mit felhasználnunk belőle. A víz pótlására pedig a rekreáció szolgál, aminek célja tulajdonképpen „a mással való foglalkozás".

A rekreáció története

A rekreáció megléte egyenlő az emberiség történetével. Már az ősember ia rekreálódott, ugyanis a fáradságos vadászatot követően szüksége volt arra, hogy pihenjen, kikapcsolódjon akár azáltal, hogy a közösségben eljátssza a vadászatot, vagy rítusok során ünnepel meg egy-egy sikeres támadást. Akár ide sorolhatjuk a barlangrajzokat is, ugyanis annak szerepe a művészi kifejezés, szellemi rekreáció lehet.

Ha végignézzük az azóta eltelt több évezredet, minden időszakban találhatunk olyan, a korra jellemző tevékenységeket, amelyek a kikapcsolódást szolgálták - kezdve az ünnepségektől, a sport és a művészet megjelenését át egészen a bálokig, társas összejövetelekig.

Az igény a rekreáció megfogalmazására, keretbe foglalására az ipari forradalom után következett be, Ennek eredményeképpen a témával kapcsolatos első folyóirat először 1907-ben jelen meg a Recreation címmel. Magyarországon a szemlélet csak az 1970-es vált „megengedetté". Míg régen a rekreációt a népszokások alakították, ma elsősorban a befolyásoló tényező a divat lett.

Az aktív pihenés jelentősége

Itt kicsit visszatérnénk az egészség fogalmára, ugyanis a WHO szerint az egészségi állapotunkra különböző faktorok különböző százalékos arányban fejtik ki hatásukat. 25 %-ban az öröklött tulajdonságok, 18%-ban az egészségügyi ellátás, 20%-ban a környezeti hatások és 37%-ban az egyén egészségmagatartása, életmódja határozza meg egészségünket. A listából az öröklött tulajdonságokon nem tudunk egyedül változtatni, ugyanakkor életkörülményeink, az ország, ahol élünk erős hatással van az ellátási rendszerre és a környezeti tényezőkre, ezért noha ezen lehet változtatni, sokunk számára mégsem lehet megoldás. Viszont legnagyobb arányban szerepel az életmódunk, amelyen ráadásul a legkönnyebb változtatni. Ehhez csak át kell értékelnünk, esetleg szerveznünk az életünket ahhoz, hogy azt a bizonyos szivacsot feltölthessük. Sajnos sokszor csak akkor jutunk el idáig, amikor már valamilyen betegséget diagnosztizálnak nálunk. Pedig a rekreáció szerepe a prevencióban, a betegségek megelőzésében van elsősorban. Csupán az, ha a szabadidőnket úgy osztjuk be, hogy arra jusson olyan időszak, amikor minden mással foglalkozunk, mint amit alapvetően kellene, máris sokat segíthet az alábbi betegségek elkerülésében:

  • Szív, -érrendszeri megbetegedések
  • Alacsony életkor
  • Daganatos megbetegedések
  • Mozgásszervi megbetegedések
  • Munkaképesség csökkenése

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön