görkorcsolya, görkori
Egészségmagazin.com   |   2015.05.31.

Görkorival, egészségesen

Egyre nagyobb divat a görkorcsolyázás, azonban ha mi is szeretnénk megtanulni és átgurulni vele a városon, nem árt, ha tudjuk, hogy mivel, hol és hogyan tehetjük ezt meg.

reklám vége

Görkorcsolya előnyei

A görkorcsolyázás ugyan szórakoztatónak és egyszerűnek tűnik, azonban kemény edzés is egyben. A profi szintű korcsolyázást célszerű már 4-5 évesen elkezdeni, de hobbiként bármikor megtanulhatjuk idősebb korban is. Teljesen átmozgatja a testet, fokozza az állóképességet és a koordinációs készséget és ugyan főként láb- és fenékizmainkra van jótékony hatással, azonban a karmunka által a felsőtestünket is edzi. A görkorcsolyázás különösen alkalmas zsírégetésre és ellentétben a futással, szinte alig terheli ízületeinket - persze csak akkor, ha itt is figyelünk a fokozatosságra, bemelegítésre és a gurulást követő nyújtásra, lazításra.

Görkorcsolya hátrányai

Szervezetünkre gyakorolt káros hatása nincsen, ugyanakkor a biztonságos közlekedéshez való jártasság megtanulásáig sok idő is eltelhet. Ha már gurulunk, fontos, hogy biztonságosan meg is tudjunk állni, főleg akkor, ha olyan területen járunk, ahol akár autók, gyalogosok is útban lehetnek. Az egyensúly megszerzéséhez is sok gyakorlás szükséges, hiszen elég egy kisebb egyenetlen útszakasz, egy rövid ijedség vagy akár egy gyorsabb tempó és máris a földön találhatjuk magunkat.

Görkorcsolyázni ráadásul nem minden terepen lehet. A hazai útviszonyok, a lejtők és emelkedők, az egyenetlen szakaszok, kátyúk, járdákat eldeformáló gyökerek, de akár a gyengénlátókat segítő és zebrák előtt megtalálható kiálló jelzések és káros hatással lehetnek a görkorcsolyázásra. Ezért kifejezetten fontos, hogy akár a tanulási szakaszban, akár később hol gurulunk.

Tippek, tanácsok

Görkorcsolya vásárlás

Ha erre a kiváló mozgásra adjuk a fejünket, célszerű utánajárnunk, hogy milyen görkorcsolya típus számunkra a legmegfelelőbb, ugyanis ahogy más sporteszközökből sincs egyfajta választék a különböző célokhoz rendelve, úgy görkorcsolyából sincs. Gondoljuk végig, hogy mire szeretnénk használni. Hobbiból, néha gurulni egyet a városban? Megtanulni az extrém görkorizást? Esetleg szeretnénk terepen, akár az erdőben is görkorcsolyázni? Vagy nyáron is szeretnék hódolni a hokinak, esetleg vágyunk a gyorsasági korcsolyázásra? Az sem mindegy, hogy kezdőként, gyerekként, esetleg már alapfokú ismeretekkel vágunk bele a vásárlásba és hogy a korcsolyát hol és milyen áron vesszük. Ehhez egy görkorcsolya társaság ismertetőjét ajánljuk, ahol minden hasznos tudnivaló megtalálható.

Felszerelés

Biztosan számíthatunk kisebb balesetekre, ne legyen olyan illúziónk, hogy nem. Ezért a cipő vásárlásával egy időben szerezzük be az ehhez szükséges védőfelszerelést is. Ez álljon térdvédőből, csukló- és könyökvédőből minimum - ezeket általában csomagban árulják együtt - , de óvatosabbak sisakot is vehetnek hozzá. Ezek legyenek mindig rajtunk, ugyanis egy-egy esés esetén pont ezen testrészeink vannak kitéve leginkább a horzsolásoknak, zúzódásoknak.

Hol guruljunk?

Ha már vadonatúj görkorcsolya otthon ékesíti a lakást, nézzük meg, hogy hol próbáljuk ki először. Mielőtt kivisszük a korinkat a levegőre, mérjük fel a környezetünket, keressünk forgalomtól mentes, sík felületű útszakaszt, esetleg járdát, sportpályát, parkot. Ne menjünk- és gyermekünket se vigyük ki - a ház előtti útra, lakótelepre és járdára, mert felkészületlenül biztosan ér minket meglepetés. Érdemes messzebb menni, akár olyan kerékpárutat keresni, ahol kisebb a forgalom, még úgy is, hogy ahhoz autóznunk kell esetleg. Esős, nedves úton ne próbáljunk meg gurulni, mert a görkorink nem előre fog jobban csúszni, hanem két oldalra. Ne feledjünk, a biztonság az elsődleges szempont!

Hol-hogyan tanuljunk görkorizni?

A kezdeti „lépésekhez" célszerű a görkorcsolyához szoktatni a lábunkat. Akár otthon is felhúzhatjuk és kapaszkodva álljunk fel benne. Ha már biztosan megállunk vele a lábunkon és ha van helyünk, elgurulhatunk a falig és vissza. Amikor ez már gond nélkül megy, indulhatunk az előzetesen kiválasztott kültéri pályára - Budapesten élők számára a tippünk a Népstadion melletti körpálya. Amikor már viszonylag stabilan gurulunk és szeretnénk megtanulni fékezni, akár trükközni is, javasoljuk egy-egy önszerveződő csoporthoz való csatlakozást, akik akár kezdők számára is oktatnak térítés nélkül. Amennyiben profikra szeretnénk bízni a fejlesztésünket, szintén találhatunk korcsolya oktatókat, akik örömmel állnak rendelkezésünkre - persze itt már extra kiadással is számoljunk.

Aki szereti a kihívásokat és emellett kondiban is kívánja tartani magát úgy, hogy közben szórakoztató is legyen az adott mozgás, annak feltétlen ajánljuk a görkorcsolyázást!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön