szabadtéri sport
Egészségmagazin.com   |   2016.03.16.

Itt a tavasz! 6 szabadtéri sport, amit érdemes kipróbálni

Alakul a tavasz, aztán lassacskán a nyár is, és ahogy nő a hőmérséklet, úgy vágyunk egyre többet a szabadba - és egyre kevesebbet az edzőterembe. Annak érdekében, hogy nyárra meglegyen az áhított izmos alkat, ajánlunk most 6 mozgásformát, amit kint a szabadban végezhetsz.

reklám vége

Ahogy megjelennek az első napsugarak, az ember ösztönösen is sétálni, a sportosabbak futni indulnak. De mi van azokkal, akik ennél intenzívebb testmozgásra vágynak, esetleg egy komolyabb alakformálásba is belekezdenének még a nyári fürdőruhaszezon előtt?

Nekik hoztunk most 6 izgalmas mozgásformát:)!

Néhányuk ugyan vízi sport, amit kifejezetten melegebb időben érdemes kipróbálni, de az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy egy rövid tavasz után egy hosszú, kellemes nyár várható, ezért kis szerencsével hamarosan már a vízparton is edzhetünk:)!

6 szabadtéri sport tavaszra és nyárra

1. HIIT (High Intensity Interval Training): magyarul magas intenzitású szakaszos vagy résztávos edzés.

Ennek az edzésnek az a lényege, hogy nagyon intenzív gyakorlatok váltják egymást az alacsonyabb intenzitású, már-már pihentető mozdulatsorokkal. Ez az edzésforma egész napra képes felpörgetni az anyagcserédet!

Kicsit hasonló a tabata is, vagy a 7 perces edzés, de ha a szabadba vágysz, és van a lakóhelyed közelében kosárlabda- vagy röplabdapálya akkor ezt érdemes kipróbálnod:

  • Kezdd sprinteléssel a pálya egyik végéből a másikba, majd kocogj vissza. Ezt ismételd ötször!
  • Ezután folytasd oldalirányú ugrásokkal a pálya egész hosszában, ezt ismételd harmincszor oda-vissza!
  • A harmadik gyakorlat pedig az indiánszökdelés: csinálj belőle hat kört a pálya teljes hosszában.

2. Túrázz!

A túrázás a szabadban nem csak jó móka, hanem jó testmozgás is, hiszen fel-le sétálsz a dombokon, ami megerőlteti az izmaidat, és beindítja a kalóriák égetését is. Ez az edzésforma főleg a lábakat erősíti észrevétlenül, fel sem tűnik, hogy éppen edzést végzel, mivel a természet elvonja a gondolataidat róla. Ragadd kézen a párod, vagy barátaidat, és hagyd, hogy az erdő-mező elvarázsoljon!

szabadtéri sport, túrázás

3. Fuss nehéz terepen!

Ha a futás szerelmese, vagy és feljebb szeretnél lépni egy szinttel, akkor a hegyi futást vagy terepfutást neked találták ki. A terep egyenetlensége azt eredményezi, hogy az izmaid még jobban dolgoznak azért, hogy egyensúlyban tartsanak, és hogy meg tudd tenni a következő lépést, ugrást. Vigyázz a sérülésveszélyekre!

4. Irány a vízpart!

Az evezéssel például egy óra alatt 800 kalóriát dolgozhatsz le, és erősíti az alap izmaidat és a lábaidat is. Egy vitorlázás a teljes testet megmozgató edzést jelent, ami fejleszti az állóképességed, a koordinációs képességet és a gyorsaságodat, közben akár 200 kalóriát is elégetsz.

5. Fedezd fel a SUP-ot, azaz Stand-Up Paddle Boardot!

Állj fel és evezz! Talán ez a legjobb magyar fordítása ennek az „új" vízi sportnak, ami pár éve már Magyarországon is hódít.

A SUP ötlete a polinéz halászoktól ered, akik egy szörfdeszka-szerű alkalmatosságon, állva eveznek, innen terjedhetett át Hawaii-ra, ahol a szörfdeszkán állva és evezve tanítottak a szörfoktatók. Újabban pedig itthon is sokan űzik ezt a sportot.

Ez a mozgásforma kiválóan formálja az izmaidat, mivel egyszerre kell az egyensúlyodat megtartanod, és evezned a deszkán. Fárasztó, de izgalmas sport, érdemes kipróbálnod!

6. Ússz!

A tökéletes kinti sport, ha szép lábakra és karokra vágysz, ráadásul az ízületeidet sem terheli. Úszás közben az állóképességed is nő, ezen kívül ez a mozgásforma nagyon jó a stressz leküzdésére, a magas vérnyomásra, és a cukorbetegségre is.

Ha szeretsz a szabadban lenni és kint tevékenykedni, akkor bátran próbáld ki ezeket a mozgásformákat, az izmaid és fizikumod fejlődése garantált!

Küldd el ezt a cikket barátaidnak is, és vágjatok bele idén tavasszal valami újba!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön