mozgás a szabadban
Egészségmagazin.com   |   2015.03.19.

Változatos mozgás a szabadban

Közeledik a tavasz, a napsütéses órák száma megnövekszik, csicseregnek a madarak és beindul az élet a parkokban, erdőkben és az utcán is. Aki eddig az edzőterem izzadságszagú falai között töltötte a mozgásra szánt szabadidejét, lassan-lassan kimozdul. Na de milyen olyan lehetőségek vannak az „utcán", amit akár egy-egy edzőtermi edzéssel is pótolhatunk?

reklám vége

Kültéri „edzőtermek" - kondi és mozgás ingyen

Számos városban, főkét budapesti parkokban találhatunk kihelyezett sporteszközöket. Ezek általában az alapvető edzőtermi berendezéseknek felelnek meg, amik arra jók, hogy egy-egy futás, séta mellett néhány gyakorlatot is elvégezhessünk rajtuk, a teljes súlyzós edzés igénye nélkül. Ezen kültéri kondiparkok száma egy pár évvel ezelőtti felmérés szerint rohamosan növekszik, 2012-ben Budapestről 21 ilyen parkot gyűjtöttek össze és vidéken is szép számmal volt már működő ingyenes kondipark. Ezek előnye a szabadtér mellett az ingyenesség, így a mozgás szerelmesei, máris megspórolthatnak magunknak néhány ezer Ft-ot.

Futópályák, kerékpárutak

Számos futásra alkalmas park található az országban, lényegében mindenhol lehet futni, azonban nem mindegy, hogy milyen forgalmas az adott hely, van-e keresztező forgalom és milyen a futópálya színvonala, vagy éppen mennyi benzingőzt szívunk be egy fél órás szabadtéri mozgás során. A budapesti margitszigeti körfutópálya az egyik legnépszerűbb az országban, hossza kb. 5.300 méter. Nemrég esett át felújításon, így a régi elhasznált felület helyett új, kényelmesebb pályán futhatunk. A pályát rekortán borítja, ami az asztalt és műanyag keverékéből készült, időjárás-álló felület. Előnye, hogy puha kialakításának köszönhetően elnyeli a futásból származó függőleges irányú energiát, így egy sima sportcipővel is kímélhetjük ízületeinket. Ilyen rekortán pályákból több is van az országban, ha esetleg tőlünk messze lenne a Margitsziget.

Szerencsére egyre több helyen van kerékpárút - noha némelyik még javításra szorulhat. Akár a városon, akár azon kívül tekernénk egyet, érdemes megnézni a kerékpárutak hálózatát. Biztos találunk olyat, ahol szívesen kerékpározunk, legyen az közel az otthonunkhoz, vagy egy hétvégi kirándulással egybekötött bicajtúra is beleférhet az időnkbe. Ha emellett döntünk és nincs autónk, vonattal bárhova eljuthatunk, legyen az a Balaton, a Fertő-tó, a Velencei-tó, vagy akár a Dunakanyar nagymarosi része. Városban nem javasoljuk a kerékpározást, hacsak nem munkába menet használjunk kétkerekű járművünket.

Görkorcsolya, kangoozás

Mindkét mozgás azoknak való, akik valami miatt nem szeretnek kerékpározni vagy futni és kímélni szeretnék az ízületeiket, emellett a mozgásba örömöt is szeretnének vinni. Mind a görkorcsolya, mind a kangoo cipő költséges mulatság, cserébe jó pár évig csak karbantartanunk kell. Előnyük a szabadabb mozgás, a változatosság, szórakozás, hátrányuk viszont a korlátozottság. Nagyon kevés alkalmas felület van ezek használatára, illetve főleg a görkorcsolya esetén nem árt némi gyakorlattal is rendelkeznünk. Lényegében járdán, úton, kerékpárúton is lehet használni, de ott, ahol sokan vannak, kereszteződés van, esetleg egyenetlen útszakaszok, emelkedők, lejtők kerülhetnek az utunkba, sokkal elővigyázatosabbnak kell lennünk. A kangoozás alapvetően beltéri aerobic edzésként vált ismertté, viszont a cipő alkalmas a futás helyettesítésére is, még úgy is, hogy az utcán biztosan furcsán néznének ránk, ha kangoo cipőben látnának kocogni.

Az igazán változatos mozgás a szabadban a túrázás

Sokak kedvence, akár télen, akár nyáron. A természetjárás nem csak kikapcsol, feltölt, de a friss levegő is csodákra képes, a természet pedig minden évszakban új arcát mutatja. Nem csoda, hogy családok, baráti társaságok tömegei árasztják el a népszerű túraútvonalakat. Azonban a túrázás nem csak kikapcsolódásra alkalmas, hanem bizony sportolásra is. Egyre több neves eseményen lehet egy célért küzdeni, akár rövidebb, akár hosszabb távon próbáljuk is ki magunkat. A komolyan vett nordic walking mellett a teljesítménytúrázás is egy olyan mozgás, amit sokan űznek, akár táborok, akár magánkezdeményezések keretein belül. A teljesítménytúrázást azt különbözteti meg a hagyományos túrázástól, hogy meghatározott szabályrendszerrel bír. Elsősorban vaktérkép segítségével kell egyik pontból eljutni egy másikba, a pontok között pedig nem feltétlenül csak vízszintes aszfaltút vezet. Általában egyik dombról le, majd fel egy másik dombra, hegyre is fel kell jutnunk, ráadásul bizonyos időkorlátok állnak rendelkezésre, ami kemény menetet követel. Egy teljesítménytúrán a minimum elvárt sebesség 4 km/h, ez egészen 6 km/h-ig is felmehet. Összehasonlításképpen egy teljesen egyszerű úton, ahol nincsenek akadályok és nem vagyunk elfáradva, átlagosan 3-4 km/h sebességgel tudunk gyalogolni. Ez nem tűnik vészesnek egészen addig, amíg a 3. dombot meg nem másszuk a kb. 18 km után. Annak ajánljuk, aki szereti a természetet, a kihívás és a fárasztó mozgás nem ijeszti meg, illetve kellő állóképességgel rendelkezik.

Neked is a változatos szabadtéri mozgást a kedvenced? Oszd meg másokkal is, hogy milyen jó is ez!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön