gerincproblémák
Egészségmagazin   |   2022.10.07.

A gerincproblémák kezelési módjai

Sajnos egyre többen és már egyre fiatalabbak is gyakran panaszkodnak gerincfájdalmaik miatt, amely igazán megkeserítheti a mindennapokat. Korlátozott mozgástartomány, beesett vállak, görbe hát. Nem csak esztétikai problémáról beszélünk, hanem fizikai elváltozásokról, amik negatív irányba befolyásolják az életünket. Az elhízás sem kíméli társadalmunkat, a mozgásszegény életmód, amely bizony már az iskolákban elkezdődik a heti öt testnevelés óra ellenére, ahhoz vezet, hogy ezek a fájdalmak állandósuljanak, illetve testünket nem rendeltetésszerűen használjuk. Sűrűn előfordul, hogy már gyerekeknél komoly betegségeket állapítanak meg a hátszerkezetben, legyen szó a gerincferdülés különböző fajtáiról vagy a lúdtalpról.

reklám vége

A gerincfájdalmak gyakran a helytelen életmód következményei

Modern életmódunk egyre mélyebb nyomokat hagy a testünkön. Az ülő munkavégzés és a mozgásszegény életvitel egyenes következménye, hogy romlik a testtartásunk, valamint a kor előrehaladtával egyre több fájdalommal szembesülünk. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a görnyedt hátnak köszönhetően belső szerveink is kevesebb helyre szorulnak össze. Gyerekeink is egyre kevesebbet szaladgálnak a szabad levegőn, egyre több a délutáni elfoglaltság vagy a technológia által kínált kísértés. A szülőket pedig a számítógépes vagy monoton munka után hát-, nyaki és ízületi fájdalmak gyötrik.

Mit tehetünk a fájdalmak ellen?

Ha eljutottunk már odáig, hogy eljött az ideje, hogy valamit tegyünk a fájdalmak ellen, jó tudni, hogy számos lehetőség közül választhatunk. Ezek közül az egyik és talán a legklasszikusabb megoldás a gyógytorna. A gyógytorna alapjában véve egy célzott edzésforma, amelynek segítségével azokat az izomcsoportokat erősíthetjük, amik a helyes testtartáshoz szükségesek. A gyógytorna során a beteg aktívan részt vesz a kezelésében és a gyakorlatokkal enyhítheti a fájdalmat vagy éppen megelőzheti a további betegségek kialakulását.

 

Manuálterápia, gerincproblémák

A gyógytorna elsődleges céljai

A gyógytornász konkrét célkitűzésekkel dolgozik. A vizsgálatokon keresztül felméri az adott állapotot, s olyan tervet dolgoz ki, amelynek segítségével a páciens életminősége javulhat. Azáltal, hogy a fájdalmait is csökkenti, megintcsak hozzájárul, hogy a mindennapok minősége pozitív irányba fejlődjön. Amikor a kínok enyhülnek, végre el lehet indulni az igazi gyógyulás irányába, ami az eredeti funkciók visszaállítása. Ez a harmadik cél lenne az, amit a gyógytornász tényleges sikerként könyvelne el. Természetesen vannak olyan betegségek, amikor ez nem elérhető, ekkor a legnagyobb fokú enyhítésre helyezik a hangsúlyt.

Más alternatívák

Igazság szerint a gyógytornával a páciens már elindul a helyes úton. A problémák teljes leküzdéséhez ugyanis valamilyen szinten életmód-váltás szükségeltetik. A több mozgás mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy az elengedhetetlen izomcsoportok fejlődjenek és munkájukat ellássák, kordában tartsák a súlyunkat, valamint a mozgástartományunkat növeljék. Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy testünk egy élő szervezet, amely képes regenerálódni és meggyógyulni. El kell fogadnunk, hogy felelősek vagyunk a testünkért és tennünk kell érte. Mindez kulcsfontosságú a kezelés sikerében, valamint hogy állapotunk jelentősen javuljon és ne stagnáljon, illetve lényeges a probléma végleges megoldásában, hogy az ne újulhasson ki.

Csontkovács vagy manuálterápia?

A gyógytornán kívül más alternatívák közül is választhatunk. Ilyen például a csontkovács és a manuálterápia. A helyes döntés meghozatalához mindenképpen tudni kell, mi a különbség a két kezelési mód között. A manuálterápia diagnosztizál és kezel egyben. A manuálterápia során a terapeuta fizikailag, azaz külső behatással próbálja a testek és annak szerkezetét a megfelelő helyzetbe hozni. Ebben az esetben, a gyógytornával ellentétben, a páciens passzívan vesz részt a kezelésen. A manuálterapeuták magasan képzett szakemberek, míg jó tudni, hogy a csontkovács munkájának végzéséhez nincs szükség szakirányú végzettségre.

Manuálterápia mint összetett diagnosztikai és kezelési módszer

Minden kezelési módszer esetében elmondhatjuk, hogy a szakemberek megpróbálnak egy átfogó képet kapni a panaszainkról. Ne felejtsük el, hogy nagyon fontos a háttérben húzódó okokkal is tisztában lenni. Ha a fizikai okokat nézzük, akkor beszélhetünk balesetről, sérülésről, egy rossz mozdulat vagy a helytelen testtartás következményeiről. Amennyiben nem ilyen jellegűek a bántalmaink, érdemes feltérképezni a lelki hátteret is. A manuálterápia első lépésként mindig teljes körűen és alaposan felméri az adott személy állapotát. Feltérképezi a kórelőzményeket, a különböző fájdalmakat, megvizsgálja a beteg testtartását, gerincszerkezetét. Ez alapján tudja felállítani a diagnózist, amit a tervezés követ. A mozgásterapeuta egy egyénre szabott tervet állít össze, majd ez alapján megkezdi a kezelést. Bár manuálterápia kapcsán általában a páciens passzív magatartásáról számolunk be, bizonyos esetekben aktív mozgást is igényelhet.

A különböző kezelési módokat akár kombinálhatjuk is

Néha az a legjobb megoldás, ha kombináljuk a különböző kezelési módokat. Remek példa a gyógytorna és a manuálterápia kombinációja, hiszen bizonyos esetekben kiválóan kiegészítik egymást. Amikor a manuálterápiában szükséges egyfajta azonnali stabilizáció, a gyógytorna célzott gyakorlatokkal elősegítheti azt. A kombináció ilyenkor felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

A manuálterapeuta személye

A manuálterápia a gyógytornához hasonlóan bizalmi kérdés. Fontos, hogy higgyünk a szakemberben és megfelelő képzettségében, hiszen a hátunkhoz nyúl, azon dolgozik. A manuálterapeuta csak több éves képzés után kaphatja meg végzettségét, ami hozzájárul ahhoz, hogy kellő szakértéssel végezze a munkáját. Komplex anatómiai ismereteinek segítségével azonnali enyhülést tud hozni a bajokra.

Lehetőségek tárháza

Szerencsére manapság egy-egy mozgásszervi problémára több megoldás és kezelési mód kínálkozik. A számos lehetőség közül lehetőségünk van a nekünk legmegfelelőbbet választani. A legrosszabb, amit jelen esetben tehetünk, ha úgy döntünk, nem teszünk semmit.

 

Borítókép: Pexels



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön