hátfájás, evolúció
Egészségmagazin.com   |   2015.05.02.

Az evolúciónak köszöhetjük a hátfájást

Az egyik leggyakoribb probléma a mindennapokban a hátfájás, amely sok ember életét teszi nehézkessé. Legtöbbször pihentetéssel és fekvéssel enyhíthető a probléma, azonban ezt nehéz kivitelezni a mai rohanó világban. Maga a hátfájás létrejöhet egy-egy rossz mozdulat, a megerőltetés vagy különböző betegségek következményeként is. Egy új kutatás eredményei azonban egy másik lehetőséget is bizonyítanak, amely szerint ezt a gondot az evolúciónak köszönhetjük.

reklám vége

Amit tudni érdemes a hátfájásról

Legáltalánosabban jellemző a hátfájásra, hogy egy-egy rossz mozdulatot, vagy hosszabb állást, ülést - ilyenkor egyoldalú a terhelés - követően lép fel. Ilyenkor elsősorban az aktivitás és a mozgás közben van panasza a betegeknek, ezért ez pihentetés és fekvés hatására enyhíthető.

Ha nincs komolyabb probléma a háttérben, akkor a fájdalom néhány (kettő-négy) héten belül elmúlik, és csak bizonyos időközönként jelentkezik. Ezt egy-két napos ágynyugalommal, és különböző izomlazító krémekkel segíthetjük elő. Emellett ugyanannyira fontos, hogy a beteg megtanulja a gerinc és a hát kímélésének módját, amelyben segítségére lehet az egészséges élet kialakítása, hiszen ennek következményeként nem alakul ki túlsúlyos állapot.

Ha nem akar szűnni a hátfájás

Ha a hátfájás nem akar megszűnni, és hosszú időn keresztül okoz problémát, akkor érdemes gyógytornásztól segítséget kérni. Az ő útmutatásai során könnyebben kialakíthatjuk azt helyes testtartást, ami legkevésbé terheli gerincünket. Ezt esetleg különböző tornagyakorlatokkal is megerősíthetjük, amelyek kellőképp fejlesztik a hátizmainkat. Ebben lehet segítségünkre az úszás is (főleg a hátúszás), amelynek hatására ezek az izomcsoportok tovább fejlődhetnek.

Ülés közben is fontos odafigyelni a megfelelő tartásra. Legjobb, ha kihúzzuk magunkat és nem görnyedünk, illetve ha talpainkat a talajon tartva csúszunk hátra a széken.

Ha az erős fájdalom nyugalmi pozícióban, esetleg fekvés közben is jelentkezik, akkor fertőzést, esetleg gyulladásos megbetegedést sejthetünk a háttérben. Ilyenkor érdemes felkeresni orvosunkat, aki a különböző vizsgálatok segítségével megállapíthatja az esetleges problémát.

Ritkán, de előfordulhat, hogy a fájdalom hátterében semmilyen eltérést nem lehet kimutatni. Ebben az esetben általában pszichés okra vezethetőek vissza a panaszok, amelyeknek kezelése a pszichológus általi pszichés támogatás, valamint gyenge hatású fájdalomcsillapítók alkalmazása lehet.

A hátfájdalom hátterében egy-egy ideiglenes probléma, komolyabb betegség, vagy mentális gond található. Azonban egy új kutatás szerint ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a hátfájdalom evolúciós örökségünk.

Hátfájás = „Majomkór"

A kutatók vizsgálatuk során megállapították, hogy egyes emberek kevésbé alkalmazkodtak a függőleges járáshoz, a porckorong-problémáktól szenvedőek gerince ugyanis jobban hasonlít a csimpánzokéra - akik általában négykézláb közlekednek, mint azt elsőre gondolnánk.

Egy nemzetközi - skót, kanadai és izlandi szakemberekből álló kutatócsoport 141 emberi, 56 csimpánzi és 27 orángutáni csigolyáit hasonlított össze. Elemezték a hasonlóságokat és eltéréseket, amelyek alapján megdöbbentő eredményeket kaptak. Azok az emberi csigolyák, amelyeken úgynevezett Schmorl-benyomatokat - a porckorong-problémák egyik jele - lehet megfigyelni, alakjukban közelebb állnak a csimpánzokéhoz, mint az ilyen elváltozás nélküliek. Ebből az következik, hogy akiknek a gerincoszlopa jobban hasonlít a az állatéra, azok hajlamosabbak a porckorong gondok kialakulására.

Mark Collard, az egyik vezető kutató szerint, csigolyáinknak meg kellett változnia, amikor áttértünk a függőleges járásra, és ezzel együtt a kétlábú mozgásra. Azonban ez a kutatás azt bizonyítja, hogy az evolúció nem tökéletes és „hiba csúszott a számításba", ugyanis akadnak akik nehezebben bírják ezt a fajta mozgást.

Ezek az eredmények azonban elősegíthetik a felismerést, és ilyen szempontból a hátfájás megelőzésének fontos eszközei lehetnek. Mivel ennek köszönhetően ideje korán kiszűrhetőek a veszélyeztetett emberek, akiket a komolyabb problémák jelentkezése előtt bizonyos kezelésekkel segíthetnek.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön