demencia
Egészségmagazin.com   |   2015.06.02.

Új fejlesztéssel a demencia felismeréséért

A demencia diagnosztizálásához fontos a tünetek részletes megismerése. Egy magyar kutatócsoport olyan játékokat fejlesztett ki, amelyek segíthetnek a demencia korai felismerésében.

reklám vége

Komoly probléma a demencia

Ma már egyre több figyelmet és pénzt fordítanak az emberi agy kutatására, hiszen az időskori demencia kialakulásának megismerése és kezelése az egyik legfontosabb feladat - hiszen évről-évre több embert érintő problémává válik.

Az életkor előrehaladtával az agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, a memória működése meglassul. Normál esetben is bekövetkezik a gyors képzettársítás képességének csökkenése, ezt azonban az élet során felhalmozódott tapasztalatok képesek ellensúlyozni. Az életkor előrehaladtával - bár nem törvényszerűen -, előfordulhat feledékenység, de ez normál esetben nem romlik kezelhetetlen szintre.

Demenciáról (értelmi hanyatlásról, elbutulásról) akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek betegség következtében hanyatlanak. Maga a kifejezés tehát egy tünet együttest takar, melynek fő összetevői az emlékezethanyatlás, az agykérgi működések zavara, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás. Ehhez gyakran társulhat szorongás, depresszió, és akár téveszmék is, a magatartás megváltozik, az önellátó képesség többnyire romlik.

Bármennyire is fontos lenne tudni, egyelőre nem bizonyított, hogy miért alakul ki egyesek esetében a szellemi hanyatlás, az alapvető memóriakezelés hiánya. Léteznek bizonyos elméletek illetve kezelési módok, azonban máig nem tisztázott a kialakulás pontos oka. Ezért is igen fontos, hogy időben megállapítsák a problémát, az egyes agyi folyamatok sorvadását.

Eddig így lehetett diagnosztizálni

A demencia diagnosztizálásához fontos a tünetek részletes megismerése, amelyet a beteg és a hozzátartozók elmondása alapján ismerhet meg az orvos. Ezt követi egy pszichiátriai vizsgálat, ami a kognitív funkciók feltérképezésére szolgál. Ezeken felül fontosak a belgyógyászati és laborvizsgálatok, valamint a toxikus állapot felmérése és esetleges fertőzések megállapítása. Az agyi képalkotó vizsgálatok szintén elengedhetetlenek, amik kimutatják az agy szerkezetében és működésében beállt változásokat. Ezek a módszerek azonban sok szempontból nem tökéletesek.

A pszichológiai-pszichiátriai kísérletek ugyan elég pontosan jelzik a problémát, de a tesztek kitöltése igen időigényes, ezért sok esetben alkalmazhatatlan. A többi vizsgálat pedig sokszor csak a már komoly probléma kimutatására alkalmas, tehát nem segít időben azonosítani azt. Ezek miatt számíthat áttörésnek egy új, magyar fejlesztésű módszer, amely számítógépes játékokat használ fel a korai felismeréshez.

A magyar fejlesztés

Három év alatt fejlesztette ki egy magyar kutatócsoport azokat a játékokat, amelyek segíthetnek a demencia diagnosztizálásban. A munkát abszolút az alapjairól kezdték, az idő nagyobb részét nem is az orvosi vizsgálatok, hanem a különböző számítástechnikai fejlesztések, a játékok és a honlap programozása tették ki.

A három év alatt tesztelték is a program pontosságát - MR-vizsgálattal megmérték az egyes résztvevők agyának hippokampusz méretét, majd ezt összehasonlították a játékban elért eredményeikkel. Az ötlet lényege az volt, hogy mivel tudták, hogy a hippokampusz mérete jelzi a kognitív képességek hanyatlásának mértékét, így meg kellett nézni, hogy lehet-e következtetni a játékban elért eredményből ennek méretére. Az előzetes vizsgálatok szerint a feltevés igaznak bizonyult - a gyengébben teljesítőknek a mentális képességei eltértek az adott életkorban normálisnak számító értékektől.

Bár túlzás lenne azt állítani, hogy az így létrehozott játéktár helyettesítheti az időigényes élő vizsgálatokat, de annak egyfajta előszűrései lehetnek. Ugyanis ha valaki a játék közben azt veszi észre, hogy rosszabbul teljesít, mint az átlag, annak érdemes részt vennie egy rendes kivizsgáláson is.

A magyar fejlesztést akárki kipróbálhatja, az oldal on-line elérhető bárki számára. (https://m3w-project.eu/hu) A játékokat egy egyszerű regisztráció után lehet használni, hiszen az ennek során kapott értékek betegadatnak számítanak, és ezért védeni kell őket. Érdemes tehát tesztelnünk magunkat, és időben felfedezni az esetleges problémát - ami ellen különböző tevékenységekkel és a megfelelő táplálkozással tehetünk.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön