Új eszköz segít látni a vakoknak
Egészségmagazin.com   |   2015.07.09.

Új eszköz segít „látni” a vakoknak

A világ és a történések érzékeléséhez szükségünk van az érzékszerveinkre, azonban vannak, akik veleszületett okokból vagy különböző betegségek következtében elveszítik ezt a segítséget. A tudomány mai állásának köszönhetően már megannyi lehetőség van, hogy ezek az emberek is teljes életet élhessenek, egy amerikai fejlesztésnek köszönhetően például egy új eszköz lehet a vakok segítségére.

reklám vége

A szem problémája

A vakság a látás pszichológiai vagy neurológiai eredetű részleges vagy teljes hiánya. A részleges vakság biztosít bizonyos fokú látást, általában a fényváltozást érzékelik az emberek, azonban a teljes vakság egyben a teljes sötétséget jelent az érintettek számára. Mivel a szem az egyik legfontosabb érzékszervünk, ezért a látás legapróbb problémája esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy így megakadályozható legyen a további probléma.

A vakság okai

Magyarországon évente több ezerrel nő a vak emberek száma, ami egyrészt sürgeti a megelőzés lehetőségeinek körvonalazását, másrészt a rehabilitációs lehetőségek fejlesztését. Éppen ezért különösen fontos tisztázni a leggyakoribb problémákat, és azok kezelésének lehetőségeit.

A látórendszer zavarát okozhatják veleszületett problémák, például a látókéreg elégtelen differenciálódása, a rendszer egyes elemeinek hiánya, a szem és az agy közötti kapcsolat hiánya, vagy különböző genetikai „örökségek" - ezek ellen azonban sajnos nem lehet tenni. Ezen felül különböző betegségek is okozhatják a vakságot, amelyek közül a legtöbb esetben a cukorbetegség, a zöld- illetve szürke hályog okoz problémát.

A cukorbetegség tizenhat százalékát teszi ki az okoknak, ezért a diagnosztizálás esetében el kell jutni szemészeti vizsgálatra, majd évente kontrollra járni. Ennek köszönhetően kiszűrhetőek lesznek az esetleges szövődmények, valamint lézeres kezeléssel időben orvosolható a probléma.

A másik gyakran előforduló probléma a zöld hályog (glaukóma). Ennek kialakulása során a szemben található ún. csarnokvíz termelődése és elfolyása közti egyensúly felborul, ezért megemelkedik a szemnyomás, ami akár rövid időn belül is vaksághoz vezethet. A kezelés célja minden esetben a nyomás csökkentése, amit szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet elérni.

A szürke hályog a szemlencse elszürkülésével járó betegség, amelynek során az áttetszőség megszűnése megakadályozza, hogy megfelelő fény jusson a külvilágból a szem belsejébe, így fokozatosan homályos látás alakul ki. Ha a látásromlás már nem kezelhető új szemüveg felírásával, akkor műtétre kerülhet sor. Ennek végrehajtása bármelyik életkorban lehetséges, és sikerességének köszönhetően a látáskárosodások száma Magyarországon 1976 óta folyamatosan csökkent.

Akadnak azonban esetek, amelyekben nincs kialakult kezelési lehetőség, a látás romlása megállíthatatlan. Mindazoknak, akik elvesztették szemük világát ma már megannyi lehetőség kínálkozik arra, hogy teljes életét élhessenek. Ennek egyik formája az amerikában fejlesztett eszköz, aminek teszt-használata pozitív eredményeket mutat.

„Nyelvi látás"

A BrainPort nevű eszköz lehetővé teszi, hogy a használói szó szerint a megízleljék a fényt. Az elemes szerkezet úgy néz ki, mint egy műanyag nyalóka, ami összeköttetésben áll egy videó kamerával felszerelt szemüveggel. A kamera folyamatosan érzékeli a valóságot, és jeleket küld a nyelven elhelyezett „nyalókába", ami különböző - érezhető és hallható - impulzust vált ki.

Az eszköz egy éves tesztelésében 74 ember vett részt. Ők ez idő alatt sikeresen megismerték a nyelvükön érzékelhető jeleket, amiknek köszönhetően meg tudták határozni különböző tárgyak alakját, formáját és helyzetét, valamint saját mozgásuk irányát. Bár néhányan fémes ízt éreztek, illetve akadtak, akik különböző mellékhatásokra panaszkodtak, de ezek nem számítottak komolyabb problémáknak.

A BrainPort technikáját egy amerikai neurológus, Dr. Paul Bach-y-Rita fejlesztette ki. Az ötlet alapja, hogy az ember lényegében nem a szeméve, hanem az agyával „lát". Éppen ezért, ha bizonyos szenzor megsérül, vagy nem működik megfelelően, akkor lehetőségünk van egy másikat használni, ami vizuális információt továbbíthat az agynak. „Az új orvosi eszközök, mint ez is, emberek millióinak segíthetnek. Ezért is folytatjuk a technika fejlesztését, hogy segíthessünk a vakoknak még jobb és függetlenebb életet élni." - nyilatkozta Dr. William Maisel, az eszköz gyártó cég elnöke.

Az új orvosi fejlesztéseknek köszönhetően valóban egyre több lehetőség kínálkozik a bármelyik érzékszervüket elvesztő embereknek a mindennapi élethez. Az eddigi vizsgálatok szerint a BrainPort kiváló eszköznek bizonyult, ami a különböző ingerekkel lehetővé teszi a „látás megízlelését".



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön