lézeres szemműtét
Egészségmagazin   |   2020.07.01.

Tényleg megéri a lézeres szemműtét?

Az éleslátás, a szemüvegmentes tisztánlátás olyan érték, amit csak az tud igazán megbecsülni, aki kénytelen egész nap szemüveget, vagy kontaktlencsét viselni, hogy többet lásson a világból homályos foltoknál.

reklám vége

A lézeres szemműtétek tartós megoldást kínálnak a szemüvegesek, kontaktlencsések problémáira. A lézeres látásjavító kezelésesekkel ma már mindenki visszakaphatja az tisztánlátását, aki megfelel az alkalmassági kritériumoknak. A lézeres szemműtétek eredményéről igen sok pozitív véleményt lehet olvasni az interneten. De tényleg ilyen jó a szemüvegeseknek ez a beavatkozás?

Mik a lézeres szemműtét előnyei?

A lézeres szemműtétből jelenleg több fajta is rendelkezésre áll, melyeknek van közös és egyedi előnye egyaránt.
Mindegyik beavatkozásra igaz, hogy maga a műtét fájdalommentes és a segítségükkel a páciens visszanyerheti az éleslátást. A mindennapi élethez többé nem lesz szüksége segédeszközre! Gondolja meg: kedvére sportolhat, úszhat, kerékpározhat, focizhat vagy kirándulhat.

A lézeres szemműtét után néhány órával vagy nappal (a kezelés fajtájától függ) megtapasztalhatja azt a látásélményt, amit korábban csak szemüvegben élvezhetett! Sőt, ha hinni lehet a klinikáknak, és a páciens véleményeknek, akkor a kezelés után még jobban is láthat, mint korábba szemüvegben.

A legrégebbi, PRK, beavatkozásnál az előnyt a viszonylag alacsony ár és a rengeteg elvégzett műtéti tapasztalat jelenti. Cserébe viszont lassabb a gyógyulás ideje, illetve a szemhez egy mikrosebészeti eszközzel is hozzányúlnak.

A Zero-Touch legnagyobb előnye az érintésmentesség, tehát sem emberi kéz, sem műszer nem ér a szemhez, viszont a gyógyulási idő itt is hosszú és az eleje fájdalmas.

A LASIK és a FEMTO típusú lézeres szemműtétnél egészen gyors a gyógyulási idő, viszont drágább a kezelés.

Beszéljünk a lézeres szemműtét hátrányairól is

Tény, hogy a lézeres szemműtét viszonylag sokba kerül, ha a magyar átlagfizetést vesszük alapul. Drága beavatkozás, hiszen jelentős összeget kell egyszerre, esetleg részletekben kifizetnünk az éleslátásunk visszanyerése érdekében.

Csakhogy az ár viszonylagos. Belegondolt abba, mennyi pénzt költött szemüvegekre, kontaktlencsékre csak az elmúlt tíz évben?

Ha hosszútávra szeretne megszabadulni a kontaktlencse, vagy a szemüveg további költségeitől és hátrányaitól, akkor érdemesebb bevállalni a lézeres szemműtétet.

Ki alkalmas a lézeres szemműtétre?

Kezdjük a jó hírrel: a lézeres szemműtétre az emberek többsége alkalmas. Általában véve azt mondhatjuk, hogy minden egészséges, 18 és 60 év közötti felnőtt kérheti az alkalmassági vizsgálatot, ahol a szakorvos megállapítja, melyik lézeres szemműtét típus javasolt.

Nincs két egyforma szem - a szaruhártya formája, vastagsága emberenként eltérő, így vannak olyan beavatkozások, amelyek nem végezhetők el biztonsággal mindenkinél.

Ezentúl dioptriajavító beavatkozások jellemzően -12 és +6 dioptria közötti látásromlásnál valósíthatók meg, a cilinderes (asztigmia) szem is műthető.

Ha ezen dioptriaértékektől lefelé (rövidlátás) vagy felfelé (távollátás) eltér a szem, akkor 40 év felett a műlencse műtét még mindig megoldást jelenthet az éleslátás helyreállítására.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön