szem, romlik a látás
Egészségmagazin.com   |   2015.10.23.

9 szemgyilkos szokás – ezektől romlik a szemed!

Azt hiszed, a szem romlása „a korral jár"? Lehet, de te legalább annyira tehetsz róla, mint a naptár! Tévé az ágyban, dohányzás, olvasás a buszon - ezek mind tönkretehetik a látásodat! Olvass tovább, összegyűjtöttük a 9 legveszélyesebb szemgyilkos szokást!

reklám vége

A múltkori cikkünkben már érintőlegesen foglalkoztunk azzal, hogy mi minden befolyásolja a látásod minőségét - a kor csupán egyetlen tényező, azok közül, amik a szemeid romlásához vezethetnek. Az évek során sajnos elkerülhetetlen valamilyen mértékű látásromlás, viszont ennek mértéke részben tőled függ.

Miért romlik a szemünk?

A látás folyamata apró "alkatrészek" kifinomult működéséből tevődik össze. Ha ennek a rendszernek bármelyik része sérül, az egész rendszerre hatással van - és a sérülések közül sajnos nem mindegyik visszafordítható.

Ha a későbbiekben nem szeretnéd hibáztatni magad azért, hogy néhány egyszerű változtatással megelőzhetted volna a látásod romlását, akkor íme pár ajánlás, hogy mit tegyél, vagy mit ne. Számos tanács közülük nem csak a szemed egészségére lesz jó hatással!

9 rossz szokás, ami a szemed romlásához vezethet

1. Dohányzás: az egész test gyilkosa

A cigaretta kártékonyságáról megszámlálhatatlan tanulmány és cikk született már, így nagy valószínűséggel nem lep meg a tény, hogy az összes többi szerved mellett a szemedet is rontja. Egyetlen szál cigarettában több mint 7000 egészségtelen vegyület található, többek közt a szén-monoxid is, ami a véráramba kerülve oxigénhiányos állapotot eredményez.

Az oxigénszegény, rossz vérkeringés pedig a szem legfőbb ellensége. A meglévő egészségügyi problémákat (pl. szürkehályog) pedig akár súlyosbíthatja is. Ne halogasd a változtatást, taposs rá már ma a cigire!

2. Kerüld a túl sok képernyőt!

Remek, hogy ma már a kedvenc videódat, filmedet bárhová magaddal viheted, de ez egyben azt is jelenti, hogy a szemed a megszokott terhelés sokszorosával kell, hogy megbirkózzon. Tarts óránként 10 perces képernyőmentes szünetet. Hosszútávon szemed hálás lesz érte, ráadásul a munkádat is hatékonyabban, és hosszabb ideig tudod majd végezni.

3. Viselj napszemüveget!

Az egyértelmű, hogy bizonyos UV-sugarak károsak a bőrödre, de tudtad, hogy a szemedben is komoly megbetegedéseket okozhatnak? És nem csak nyáron, napos időben! Felhős idő esetén is átjutnak a káros sugarak, télen pedig a hóról visszaverődő fény vakít, és küldi az UV sugarakat a szemedbe. Mielőtt a divatüzletben kapható, olcsóbb napszemüvegedhez kapnál, fontos megemlíteni, hogy olyan darabot viselj, ami biztosan szűri a sugarakat. Ezeket leginkább az optikák polcain találod meg.

4. Olvasás utazás közben?

Írott, nem digitális szöveg olvasása kifejezetten erősítheti szemedet, de nem utazás közben. Habár tény egy hosszú út a buszon rettentő unalmas tud lenni, mégsem javasolt, hogy olvasással töltsd az idődet. A szem ugyanis folyamatosan a szövegre próbál koncentrálni, fókuszálni, miközben az mozgásban van. Az erőlködés fejfájással járhat, de akár a látásod élessége is veszélybe kerülhet.

5. Ints búcsút az ágyban tévézésnek!

Bizony! Szomorú, de szemed védelme érdekében érdemes megtenned ezt az áldozatot. Fekvés közben a szem nem megfelelő szögben érzékeli a képet, így pedig fokozott terhelésnek van kitéve.

6. Kerüld a villódzó képet!

A régebbi típusú monitorok és tévék képe észrevétlenül villódzik, amitől a szemed kiszárad, és hosszú távon is romlani fog. Ennek elkerülésére használj speciális szemcseppet, és ne tölts túl sok időt ilyen képernyő előtt!

7. Kusza szemek, kusza betűk

Ha úgy érzed, hogy kancsalítanod kell ahhoz, hogy megfelelően lásd a betűket, akkor nagy valószínűséggel vagy túl közel tartod a szöveget, vagy egész egyszerűen kicsik a betűk neked. A hosszú távú kancsalítás képes megváltoztatni a szemgolyó formáját, így inkább a szöveg távolságon, vagy a betű méreten változtass!

8. Ha nem alszol eleget, rontja a szemedet!

Mint tested minden szervének, úgy a szemednek is szüksége van kellő pihenésre. A szemszárazságot, vöröses szemeket is könnyen megelőzheted elegendő mennyiségű alvással.

9. Megfelelő fény

A legártalmasabb szokás, ha félhomályban, szemedet megerőltetve próbálsz olvasni. Mindig győződj meg róla, hogy kellő mennyiségű és minőségű (nem színes) fény van-e az adott helyen.

Kis lépés az embernek, óriási lépés a szemednek!

Tudjuk, hogy a fenti szokások egy részétől nehéz megválni - kevés jobb dolog van például ebben az időben, mint kedveseddel összebújva megnézni egy jó filmet az ágyból, és persze a számítógépes játékok stresszlevezető erejéről se feledkezzünk meg! Ugyanakkor az is fontos, hogy 10-20-50 év múlva is jó legyen még a látásod, őrizd meg szemed egészségét minél tovább.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön