szemszín, szem
Egészségmagazin.com   |   2016.04.30.

Mit árul el rólad a szemszíned?

Az egészségi állapotodra nem csak a laboreredmények alapján lehet következtetni, sok betegség is már ránézésre látszik: a köröm és a haj állapota vagy a bőröd kinézete sokat elárul arról, hogy vagy. De azt tudtad-e, hogy a szemszín is árulkodó lehet? A most következő cikkből megtudhatod, melyik szemszín mire utal!

reklám vége

A szem nemcsak lélek tükre, hanem a testé is. A szemszín nemcsak emberenként más, hanem az életkorunkkal és az aktuális egészségi állapotunkkal is változik. Bár barna szemű emberből nem lesz egy csapásra kékszemű, de az árnyalat és a csillogás változása mégis számos dolgot rejteget.
A szemszín egyébként a genetika egyik legérdekesebb és legszórakoztatóbb játékainak egyike. Még a genetikusok sem tudják pontosan megjósolni, hogy a születendő gyermek szeme milyen színű lesz. Bár a barna szín a legdominánsabb (ezért barna szemű az emberek többsége), mégis számtalan színkombináció lehetséges.

Mire utal a szemszín?

  • Barna szem

A barna szemszín magasabb UV-védelmet is jelent: minél sötétebb egy ember szeme, annál ellenállóbb lesz a különböző szembetegségekkel szemben. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy barna szeműként nyugodtan nézegethetnéd a napkitöréseket, éppen ellenkezőleg! A védelemre ugyanúgy szükséged van, mint a világosabb szeműeknek, pusztán arról van szó, hogy az UV sugárzás okozta betegségekkel szemben ellenállóbb vagy.

Viszont az is igaz, hogy a barna szemű emberek általában hajlamosabbak a depresszióra, mint világosabb szemű társaik, és a fájdalomtűrési képességük is alacsonyabb.

szemszín, szem

A barna szemszín magasabb UV-védelmet is jelent.

  • Zöld szemek

A hölgyek esetében érdekes, hogy a zöld szeműek kevéssé hajlamosak szülés utáni depresszióra és általában a búskomorságra, emellett magas a fájdalomküszöbük is. A rossz hír viszont, hogy a zöld szemű nőknél gyakran fordul elő melanoma, ami bőrrákhoz vezethet.

A zöld szemű férfiak nagyobb fizikai nyomásnak tudnak ellenállni, mint a barna szemű társaik, emellett általában jobban bírják az alkoholt, és a gyógyszerekre sem annyira érzékenyek.

  • Kék szemszín

Minél világosabb a szem, annál érzékenyebb is: a legvilágosabb árnyalatok pedig a kékszemű emberek közül kerülnek ki.

A melanomára való hajlam a kékszeműeknél is jelen van, és az UV sugárzásnak is kevésbé tudnak ellenállni, mint a sötétebb árnyalatú szem-tulajdonosok. (A bőrrákra való hajlam és az UV-ellenálló képesség természetesen összefügg).

A függőségekkel szemben a kékszeműek sajnos szintén kevesebb védelemmel vannak felvértezve, és körükben a sárgafolt-sorvadás szintén gyakori. Ez utóbbi azért problémás, mert a szemen belül elhelyezkedő sárgafolt létfontosságú a látás szempontjából, erre vetíti ugyanis a szemlencse az általa összegyűjtött képet.

A szemfehérje elszíneződései

A szaruhártyád színe genetikailag meghatározott, és a különböző hajlamaidra utal. Bár a hangulatodtól függően árnyalatnyi változások előfordulhatnak, de alapvetően nem változtatja a színét. A szemfehérje ezzel szemben a pillanatnyi állapotodról árulkodik, és a betegségek hatására könnyedén elszíneződhet:

• Sárga szemfehérje

Sárga szeme nemcsak a macskának vagy a baziliszkusznak lehet, hanem az embernek is. Ez azonban nem annyira jó jel: a szemfehérje besárgulása májproblémákra, többek között sárgaságra utalhat.

• Piros szemfehérje

A piros szemeket 2 dolog okozhatja: vagy albínó vagy, vagy valami baja van a szemednek. Az ok azonban eltérő: az albínók esetében a szem igazából nem piros, hanem semleges színű. Ugyanúgy „átlátszó", mint a bőrük, vagy a hajuk, ám mivel itt s szövetek vékonyabbak és átlátszóbbak, a szemben található sok hajszálér miatt a szem mégis pirosnak látszik.

Ha nem vagy albínó, mégis piros a szemed (főleg a szemed fehérje), akkor azt allergia, szemfáradtság, túlerőltetés, vagy rosszabb esetben egy kiadós kötőhártya-gyulladás okozhatja.

A szem tehát nem csak a lélek tükre, hanem az egészségedé is: amikor reggel belenézel a tükörbe, érdemes egy kicsit alaposabban megfigyelni magadat, és odafigyelni szemeid színére is!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön