szemféreg
Egészségmagazin.com   |   2016.02.17.

Férget szedtek ki egy férfi szeméből

Horrorfilmbe illő műtétet kellett végrehajtani egy férfin Indiában: a szemfájásra panaszkodó férfi két hét után megunta a szenvedést, és orvoshoz fordult problémájával. Legnagyobb megrökönyödésére a kórházi vizsgálatok során egy élő férget fedeztek fel a szemgolyójában, a férfit azonnal meg kellett műteni. Nem lettünk volna a helyében...

reklám vége

Élősködő a szemben

A Kelet-Indiában élő 25 éves férfi erős fájdalmat érzet az egyik szemében, amihez pirosság, illetve időnként jelentkező homályos látás társult. Talán ő sem gondolta, hogy egy féreg él a szemgolyójában, egészen pontosan az üveges testben, ami nem más, mint a szemgolyó központi, zselés állagú része. Az orvosok szerint az élősködő viszonylag hosszú ideje tanyázhatott már a testrészben, ahol folyamatosan mozgott is - ez magyarázatot adhat a homályos látásra is, ami csak bizonyos időközönként jelentkezett.

Az elérhető gyógyszeres kezelési módszerek toxikus reakciót válthattak volna ki a férfi szemében, ezért az orvosok a műtéti eltávolítás mellett döntöttek. A műtét sikeres volt, az eltávolítást követően mikrobiológiai vizsgálatoknak vetették alá a kiműtött élősködőt, hogy megtudják, pontosan milyen féreg fészkelte magát a férfi szemgolyójába. A laboratóriumi vizsgálatok felfedték, hogy a szemben egy Loa loa nevű féregfaj volt.

Szemféreg

Forrás: Tumblr.com, Szerző: ismeretlen

Mi az a Loa loa?

A Loa loa, vagy egyszerű és közismert nevén szemféreg, a fonálférgek törzsébe tartozó, Afrikában és Indiában őshonos állatfaj. Az élősködőt a bögölyök egyik alcsaládjába a Chrysopinae-be, tartozó példányai terjesztik, köztesgazdaként. A bennük kifejlődő paraziták a bögölyök szúró-szívó szájszervén keresztül, harapással kerülnek át végleges gazdáikba, így többek között az emberekbe is.

Loa loa szemféreg

Forrás: Wikipédia, szerző: ismeretlen

A Wikipédia szócikke szerint:

„a Chrysops genus fajai sokkal elterjedtebbek, nálunk több fajuk is gyakori. Hangtalanul, villámgyorsan röpülnek. Az embert is igen gyakran megtámadják, és kitartóan követik az előlük menekülő áldozatot. Elsősorban reggel és alkonyatkor támadnak. A fülledt, nyári zápor előtti időben azonban napközben is aktívak. (...) nősténye 40-70 milliméter hosszú a hím 30-40 milliméter. A kifejlett férgek a bőr kötőszövetében élősködnek. Gyakran fészkelik be magukat a szem kötőhártyájába vagy szaruhártyába, és ilyenkor összetekeredve fehér fonálként láthatók. Hatására a bőr alatt fájdalmas daganatok keletkezhetnek. Ezeket Calabar- vagy Kamerum daganatoknak nevezik."

Bögölyharapás szemféreggel

A fiatal férfi munkája során szerezhette az élősködőt, ugyanis zöldségesként dolgozik az ország keleti részében. Miután az egyik gyümölcsön rejtőzködő, fertőzött bögöly megharapta, a szervezetébe jutó élősködő a vérkeringésbe jutva egészen a szemgolyójáig úszott. Az eset jelentőségét növeli, hogy az orvosok tudomása szerint ez az első olyan eset, amikor egy ilyen élősködőt a szemgolyó üveges testéből operálták ki. Két héttel a műtétet követően a szerencsétlenül járt férfi látása jelentős mértékben javult, és természetesen a fájdalom is megszűnt.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön