A szürkehályog műtét menete lépésről lépésre
Egészségmagazin   |   2021.04.21.

A szürkehályog műtét menete lépésről lépésre

A szürkehályog korunk egyik népbetegsége, ám műtéti úton kezelhető! A szürkehályog műtét minden évben emberek százezreinek adja vissza a látását szerte a világon, és ezen belül csak Magyarországon átlagosan hetvenezer szürkehályog műtétet végeznek.

reklám vége

Olyan rutineljárás ez, amely jár ugyan kockázatokkal - hiszen egy vakbélműtét vagy szülés is lehet kockázatos -, ám az orvosok hatalmas gyakorlattal bírnak, és a meglehetősen biztonságos műtéti eljárások közé tartozik.

Szürkehályog műtétje lesz? Ezekre készüljön!

Egy szürkehályog műtét előtt mindig szükség van bizonyos szemészeti és belgyógyászati elővizsgálatokra. Miután az elvégezhető szürkehályog műtét várható eredményét ismertették Önnel, jön a beültetésre kerülő műlencse típusának kiválasztása.

Ezt követően a lencse dioptriáját tervezik meg egy különleges készülékkel, hiszen a beültetendő lencse teljes mértékben az Ön szeméhez igazodva készül.

Bizonytalan és nem tudja, hogy a szürkehályog műtét fájni fog-e? Röviden: nem

Természetes, hogy aggódik amiatt, vajon fájdalmas lesz-e a műtét, vagy hogy a műtét utáni lábadozás során fog-e látni és milyen hosszú ideig fog tartani a lábadozás. Ha aggódna a szövődmények miatt, az is magától értetődő, de meg kell nyugtassuk: minden rendben lesz.
A következőkben bemutatjuk Önnek lépésről lépésre a szürkehályog műtét menetét, hogy előre tisztán lásson a kérdésben!

Így fog zajlani a szürkehályog műtét

A legfontosabb: maga a szürkehályog-műtét gyakorlatilag fájdalommentes és ráadásul még gyors beavatkozásnak is számít, hiszen mindössze 10 perc.

Számítson arra, hogy beavatkozás napján nagyjából 3 órát fog eltölteni a szemműtétet végző intézetben. Ebbe az időtartamba minden beletartozik, tehát a műtét előtti előkészület, maga a szürkehályog műtét, illetve az ellenőrző kontrollvizsgálat is.

A szürkehályog műtét ténylegesen fájdalommentes annak köszönhetően, hogy helyi érzéstelenítésre szemcseppeket használnak, tehát nincs injekció és altatás.

 

A beavatkozás 10 percig tart

A műtét alatt Ön végig kényelmesen fog feküdni. Jó esetben a konkrét kezelés 10-15 percig fog csak tartani.
A kezelés során ultrahanggal bontják szét kisebb részekre az elszürkült lencsét, majd a szem felszínén ejtett apró bemetszésen keresztül eltávolítják ezeket a darabokat. Mivel érzéstelenítőt kap előtte, ezt a bemetszést Ön nem fogja érezni.

A nyíláson keresztül helyezik be a műlencsét, ami a rendelkezésre álló térben felveszi megfelelő alakját. A vágás olyan apró, hogy varrat nélkül magától záródik a kezelés után. A műtétet követően átlátszó kagylót helyeznek a szemére, melyet másnap reggel vehet le.

A szürkehályog műtét ezzel véget is ért

Az asszisztens átkíséri a pihenőszobába, ahol biztonság kedvéért rövid ideig pihen, aztán jöhet a kontrollvizsgálat és már mehet is haza.

Természetesen kap egy részletes listát a teendőkről, arról, hogy mit szabad és mit kerüljön, majd megbeszélik Önnel a következő ellenőrző vizsgálatok időpontját. A látásjavító intézményből már szürkehályog mentesen távozhat.

A kép forrása: Pixabay



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön