szürkehályog
Egészségmagazin.com   |   2015.08.11.

Átütő siker a szürkehályog elleni harcban

Amerikai felmérések szerint 80 éves korára a lakosság 50%-a szürkehályogtól szenved, vagyis minden 2. idős ember fokozatosan elveszítheti látását! Ez a riasztó arány azonban csökkenhet a jövőben, ugyanis amerikai tudósok új gyógymódot találtak erre a gyakori betegségre.

reklám vége

Szemünk fénye nem véletlenül tartozik a legdrágább kincseink közé. Ez az egyik legfőbb érzékszervünk, a világból érkező információ tetemes hányada a szemünkön keresztül érkezik, ezért ha a kor előrehaladtával, vagy valamilyen betegség miatt látásunk halványodik, az ijesztő mértékben befolyásolja életminőségünket.

A látáscsökkenés egyik leggyakoribb oka világszerte a szürkehályog: ez a betegség a szemlencse elszürkülésével jár, és a lencsében érzékelhető homályról nevezték el.

Akinek szürkehályogja van, annak a látása olyan lesz, mintha vízfüggönyön keresztül szemlélné a világot. A leggyakrabban idős embereknél fordul elő (a 80 év feletti korosztálynak legalább fele szenved tőle), de a szürkehályog bárkivel előfordulhat. Mostanáig nem volt semmilyen gyógyszer, amely hatékonyan kikúrálta, vagy megakadályozta volna a kifejlődését, ezért legtöbbször műtéttel orvosolják a problémát: lézerrel vagy szikével kimetszik a beteg lencseállományt, esetleg ki is cserélik az egész szemlencsét.

6 nap alatt legyőzhető a szürkehályog?

A közelmúltban azonban amerikai kutatók megjelentettek egy tanulmányt a Nature tudományos lapban, miszerint a lanoszterol nevű anyag, a szteroidok fő molekulája képes lebontani a szürkehályogot, azokat a fehérjéket, amelyek a betegséget okozzák.

A lanoszterol megtalálható az emberi szervezetben is, mi magunk is termelünk belőle, de a kor előrehaladtával csökken a termelt mennyiség, és ezért nő a szürkehályog kialakulásának esélye. A tudósok a lanoszterolt tartalmazó szemcseppeket először emberi szemlencséből származó sejteken tesztelték, hogy mennyire hatékonyan fordítja vissza a hályogszerű képletek kialakulását a betegség sejtkultúrás modelljében.

A csökkenés jelentős volt, tehát felbátorodtak, és elkezdték olyan idős nyulakon és kutyákon is tesztelni, amelyek szürkehályogtól szenvedtek. A kísérleti nyulakat 6 napig kezelték, és a 6 nap alatt jelentős javulás mutatkozott: a súlyos hályogok enyhültek, vagy teljesen el is tűntek.

Ezután jöttek az idős kutyák. Volt köztük spontán kialakult szürkehályogban szenvedő labrador, pincsi, és ausztrál pásztorkutya is - tehát a jelenség nem fajtaspecifikus. A lanoszterolos oldat, amelyet szemcsepp, vagy injekció formájában kaptak, a kutyáknál is egyértelműen bevált, már ránézésre is látszott a szürkehályog csökkenése.

Azt, hogy pontosan hogyan csinálja ezt a lanoszterol, még nem fejtették meg, de a lényeg, hogy már úton van a megoldás.

Kang Zhang, a Kaliforniai Egyetem szemész kutatója abban bízik, hogy egy-két év múlva jöhetnek az első klinikai próbák emberekkel, és öt éven belül beszerezhetővé válik a szürkehályog ellen hatásos lanoszterol szemcsepp.

Addig is tegyünk azért, hogy minél tovább megtartsuk szemünk egészségét!

Hogyan őrizd meg szemed egészségét?

  • Az elegendő alvás fontosságát természetesen soha nem lehet elégszer hangsúlyozni: életünk és testünk minden területére kihat, ha a kelleténél kevesebbet alszunk.
  • Egy felnőtt embernek legalább 7-8 órát ajánlott aludni, különben szeme tűrőképességével is visszaél.
  • Védd a szemeidet az UV sugárzástól is, hiszen a károsodásokra még évtizedek múlva is emlékezni fog. Használj megfelelő védelemmel ellátott napszemüveget, ha erős a napsütés, víz mellett vagy, vagy síeléskor.
  • Ne szomjaztasd a szemed, igyál napi minimum 2 liter folyadékot! A szem nyálkahártyájának "szomjazása" is árthat a szem egészségének.
  • A kiegyensúlyozott, vitamindús, omega-zsírsavakat is tartalmazó táplálkozás is védi a szemet. Kiemeltem fontos, hogy az étrended A- és C-vitaminból tartalmazzon megfelelő mennyiséget. Hasznos például az A-vitaminban gazdag máj, a vaj, a karotintartalmú sárgarépa, és a luteinben gazdag kelkáposzta és a spenót fogyasztása is.
  • Tegyél stoptáblát a dohányzás elé! Az aktív, és a passzív dohányzás is árt a szemnek: egyrészt a nikotin érszűkítő hatású, ami rongálja a szem finom hajszálereit, másrészt a füstös, szennyezett levegő szemszárazságot, irritációt okoz.
  • Úgy ahogy minden évben ajánlott rákszűrésre menni, az is ajánlatos, hogy a szemünket se hanyagoljuk el ilyen szempontból. Mindenképp keresd fel orvosodat, ha kisebb-nagyobb problémák merülnek fel, például a visszatérő szempirosság, égő, viszkető szem, kötőhártya-gyulladás, gyakori fejfájás, hunyorítás, túl közelről olvasás stb., amelyeknek a hátterében súlyosabb szemproblémák is meghúzódhatnak. 
  • Ha szemüveged van, akkor mindenféleképpen járj el rendszeresen kontrollvizsgálatokra, hogy fény derüljön arra, hogy megfelel-e még az a dioptria, amelyet használsz, nem változott-e idővel a szemed állapota.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön