egyke gyerek
Egészségmagazin.com   |   2017.11.03.

Az egyke gyerekeknek máshogy fejlődik az agya?

Miben más az élete annak a gyereknek, aki testvérek nélkül nő fel? Nem kell osztozkodnia, nincs kivel játszania... és a legújabb kutatások szerint az egyke gyerek agya is teljesen másként fejlődik. Előnye, vagy hátránya származik ebből felnőtt korára? A cikkből kiderül!

reklám vége

Az mindenki számára egyértelmű, hogy az egyke, és a testvérekkel rendelkező embereknek más-más jellemvonásai domborodnak ki. Míg a legtöbb kutatás a testvérrel rendelkező és az egyke gyerekek, illetve felnőttek viselkedését vizsgálja, arra, hogy eltérően fejlődik-e az agyuk, eddig még egy sem tért ki.

Mostanáig.

A Chongqing egyetem kutatói nem a személyiségjegyek és a kognitív funkciók másságára fókuszáltak, hanem magára az agyra, és annak gyermekkori fejlődésére. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék: hogy vajon a viselkedésbeli különbség neurális alapú, az agyban is „látható"?

Miért éppen Kína?

Kínában 1979 és 2015 között egygyermekes politikát folytattak, hogy a népesség növekedését kordában tudják tartani. Az egyke gyereket nevelő családok nagyobb támogatást kaptak, a 2. gyermek születését pedig szankciókkal büntették, a szülők elveszíthették a lakásukat, vagy a munkájukat is. E politika hatására természetes nagyon sok gyermek nőtt és nő fel testvérek nélkül, a 2015-ös változásnak még alig érezhető a hatása. Kézenfekvő a kérdés volt tehát, hogy a kínai tudósokat érdekelni kezdte, mit okozott ez a politikai döntés.

A kutatásba 250 egyetemi hallgatót vontak be, a résztvevők fele egyke volt. Az alanyoknak teszteket kellett kitölteni, miközben az agyukat vizsgálták különböző szkennerek segítségével. A tesztek elsősorban az intelligenciájukat, kreativitásukat és személyiségüket tették próbára.

A kutatás is megerősítette a feltételezést, miszerint az egyke gyermekek kreativitása fejlettebb, azonban kevésbé tudnak alkalmazkodni. Ez érthető is, hiszen az egykék többet vannak egyedül, így saját maguknak kell megoldaniuk a saját szórakozásukat. Nekik nem kell megküzdeniük a szülők figyelméért, ezért nem is kell különösebben alkalmazkodóknak lenniük. A kutatás szerint pedig ezek a személyiségjegyek az emberek agyába vannak kódolva, és valóban eltérő módon fejlődnek az agy egyes területei.

Egyke gyerek előnyben?

Az egyke gyereknél, akik nagyobb kreativitást mutattak, nagyobb mennyiségű szürke anyagot találtak az agy úgynevezett patrietális lebenyében, azon a területen, ami a mentális rugalmassághoz és a képzelethez kapcsolódik. Azoknál az egyke gyerekeknél, akik kevésbé voltak alkalmazkodóak, csak kevesebb szürke anyagot fedeztek fel a mediális prefrontális kéregben, ami az agynak az a része, amely az énhez képest, másokkal kapcsolatban gondolkodik. Ennek a strukturális, neurológiai különbségnek az eltérő családi környezet adhatja az alapját.

Nincs új a nap alatt

A kínai tudósok kutatása újat nem tudott mutatni, „csak" megerősítette a feltételezést, amit már régóta sejtettünk: ha valaki egykeként nő fel, általában lényegi eltéréseket mutat a testvérekkel felnövőkkel szemben. Az egyke gyerekek hajlamosak pozitívabban fejlődni, magasabb az intelligenciájuk, és több a kreativitásuk, ezek a tulajdonságok pedig az iskolai eredményeikben is gyakran megmutatkoznak. Azonban nem csak jó tulajdonságaik alakulnak ki. Mivel a szülők és a nagyszülők figyelme csak rájuk összpontosul, így gyakrabban fordul elő náluk a nagyobb fokú önzés és függőség, és híján lehetnek az empátiának és az érzelmi támogatásnak.

Hogyan fejleszthető az egyke gyerek?

Az érzelmi intelligencia, az alkalmazkodási képesség ugyanolyan fontos a felnőtt ember számára a boldoguláshoz, mint a kreativitás, vagy a problémamegoldó képesség, ezért természetes, ha ezeket a területeket is szeretnéd fejleszteni gyermekedben. Ennek a legegyszerűbb megoldása az persze, ha több gyerek van a családban, de az is érthető, ha valaki anyagi, érzelmi, vagy egyéb okokból nem szeretne több gyermeket. Ilyen esetben javasoljuk, hogy járjatok sokat gyerek-társaságba, támogassátok az unokatestvéri „cserenyaraltatást" és ismerkedjetek olyan családokkal, ahol több gyerek is van! Ha szerencsés vagy, nem csak a gyerkőcöd agya fejlődik, hanem az egész család új barátokra lel, ami felnőtt- és öregkorban ugyanolyan fontos:).

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön