fittség teszt
Egészségmagazin.com   |   2015.04.04.

Úgy érzed eltunyultál? Teszteld fittségedet!

Néhány fittségi teszttel végzett állapotfelmérés során az aktuális kondícióról objektív visszajelzést szerezhetünk testünk állapotával kapcsolatban. A teszt lehet egyszeri állapotfelmérés, vagy akár különböző időszakokban összehasonlításképpen is mérhetjük a fittségünk változásait.

reklám vége

A megfelelő fittség teszt elvégzése és kiválasztása függ a nemtől, kortól és a vizsgált személy aktivitásától is. Például más tesztet kell alkalmazni elhízott és sportoló személyeknél. A tesztek értékelése lehet összehasonlító, azaz a bizonyos nemhez, korhoz tartozó átlagos értékekkel is össze lehet hasonlítani (interindividuális összehasonlítás), vagy a korábbi időnkénti fittségi eredményeink összehasonlítása (intraindividuális összehasonlítás). A fittségi tesztekkel mérhető az általános állóképesség, az állóképesség, az erő-állóképesség, hajlékonyság és a koordinációs képességek.

Az alábbiakban néhány tippet adunk az ilyen tesztekhez, amelyek akár egyszerű felszereléssel, normál körülmények között is kivitelezhetőek. Célszerű egy csapattal összefogni és úgy mérni, összehasonlítani a csapattagok eredményeit kezdetben, hogy később, akár saját magunkat is tesztelhessük velük!

Fittség tesz 1: Botegyensúlyozás ujjon, ülésben

A tárgy egyensúlyban tartásának mérésére alkalmazzuk. A méréshez stopperóra és egy kb. 1,10 m hosszúságú, kb. 2,5 cm átmérőjű és kb. 0,5kg tömegű tornabot szükséges.

Végrehajtás: terpeszülésben, egyik kézzel hátul a talajon támaszkova, a másik kéz mutató- és középsőujján kell a botot egyensúlyban tartani. A próba „rajt" jelzésre kezdődik, és a bot leeséséig, vagy a vizsgált személy talajtól való elmozdulásáig, illetve maximálisan 1 percig tart.

Értékelés: négy kísérlet közül a legjobb két eredmény időátlaga 1 s-os pontossággal.

Fittség tesz 2: Három fordulat után egyensúlyozás egy lábon

A statikus egyensúlyozás mérésére szolgál, mozgásos teszt. Mindössze egy stopperórára van szükség hozzá.

Végrehajtás: a vizsgált személy 3 másodperc alatt három teljes fordulatot tesz (a vizsgálatvezető hangosan mondja a másodperceket az egyik stopperóra szerint), majd a vizsgált személy becsukja a szemét és egyik lábát felemelve, egy lábon egyensúlyoz a lehető leghosszabb ideig, de maximum 15 másodpercig. A második órát a becsukott szemmel végzett egylábas egyensúlyozás kezdetekor kell indítani, és a másik láb vagy bármelyik testrész talajra érésekor vagy a szem kinyitása pillanatában kell megállítani. Maximum 15 másodpercig tart egy kísérlet, öt kísérletet kell a vizsgált személynek végrehajtania, minden kísérlet előtt el kell végeznie a három fordulatot (tetszőleges, de mindig azonos irányban). Az egyes kísérletek kezdete között 30 másodperc szünetet kell tartani. (a 30 másodpercbe beletartozik az előző kísérlet maximálisan 15 másodperces végrehajtási ideje is.)

Értékelés: az öt kísérlet összeideje 0,1 s-os pontossággal.

Fittség tesz 3: Flamingo teszt

Egy lábon egyensúlyozás egy gerenda hossztengelyén. Szükséges felszerelés egy stopperóra és 50 cm hosszú, 4 cm magas és 3 cm széles „gerenda" (alátámasztása 15 cm hosszú és 2 cm széles).

Végrehajtás: 1 perc tiszta időn át kell a gerendán egyensúlyozni. A bal vagy jobb láb kiválasztása tetszőleges, a másik lábat be kell hajlítani és azonos oldali kézzel a lábfejet meg kell fogni („álljon úgy, mint egy flamingó"), a másik kar egyensúlyozásához használható. A próbázó a szabályos testhelyzet felvételéig a mérőszemély karjába kapaszkodhat, és amikor elengedi, akkor indul a stopper. Minden esetben, amikor a próbázó elveszíti egyensúlyát - kezével elengedi a lábát vagy bármelyik testrésze a talajjal érintkezik -, megszakad a teszt, majd a szabályos testhelyzet felvétele után folytatódik, amíg az 1 perc tiszta idő letelik.

Értékelés: 1 perc alatt az egyensúlyvesztések száma (db).

Fittség tesz 4: Bumerángfutás

A mozgásgyorsaság összetett formájának vizsgálatára alkalmazzuk (gyorsulás, lassulás, irányváltoztatás, koordináció, ügyesség együttesen). Magasugróállvány 4 db buzogány, mérőszalag, stopperóra szükséges hozzá, a pályát ki kell építeni a következők szerint:

Végrehajtás: körbe kell futni az ugróállványt és buzogányokat az ábrán jelzett irányban. Jobbra és balra 1-1 futást kell teljesíteni. Indulás az állványtól.

Értékelés: végrehajtás ideje a rajttól a célig külön a balra és külön a jobbra futásnál.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön