Egészségmagazin.com   |   2016.12.18.

Kerüld el a karácsonyi lelkiismeret-furdalást: kezdj mozogni már most!

Neked is ismerős, amikor karácsony után szomorúan vizslatod magad a tükör előtt, mert mindegyik ruha kényelmetlenül feszül? Bizony, a közeledő ünnepek középpontjában az evés áll. A te döntésed, hogy megtartóztatod magad a finom falatoktól, vagy helyette rendszeresen mozogsz, és bűntudat nélkül élvezed az ünnepi vacsorát!

reklám vége

A karácsony az az ünnep, ami szerintünk a legtöbb embert próbára teszi. Kinek a türelme edződik a nagy tömeg miatt a bevásárlóközpontokban, kinek az önuralma a megannyi finom étel felett ülve. Nem tudunk minden terhet levenni a válladról, ami a karácsonyi készülődéssel jár, de az alakod védelme érdekében adunk néhány tippet, hogy emiatt ne kelljen feleslegesen aggódnod.

Karácsonyi menü kicsit másképp

Hogyan kerülheted el, hogy a Karácsony veszélyt jelentsen az alakodra? A csukott szemmel közlekedésnél és az illatok mindenféle úton, módon történő elfedésénél nekünk sokkal jobb ötletünk van!

A karácsonyi ételek többsége zsíros, vagy erősen cukrozott. Miért ne alkothatnál egy olyan menüt, ami nem tocsog a zsiradékban és olajban? Tudjuk, a nagyi rántott hala isteni, amit ne is hagyj ki, amikor meglátogatod őt, de a saját menüd legyen akkor szénhidrátcsökkentett. Ha nem szeretnél lemondani az ünnepi ízekről, akkor csupán néhány trükköt kell bevetned, amivel megőrizheted a finom ízeket, ugyanakkor elkerülheted, hogy felesleges kilók szökjenek fel rád.

A tradicionális töltött káposztát például készítheted soványabb húsfajtából, mint a pulykamell, illetve a sima fehér rizst is lecserélheted barnára. A sütikről sem kell lemondanod, csupán az elkészítésében kell néhány dolgot módosítanod. A fehér liszt helyett legalább részben teljes kiőrlésűt használj, a fehér cukrot cseréld le nyírfacukorra, vagy xilitre, aminek alacsonyabb a kalóriatartalma. A panírozott ételeket sütőben is elkészítheted, így azok nem szívnak annyi olajat magukba. Kenyérből is kerüld a fehér kenyeret, inkább a barnát vegyél a vacsora mellé.

Az étel jó kezdet, de nem minden!

A diétás karácsonyi menü összeállítás igazán jó ötlet, de nem elég ahhoz, hogy egészen biztosan formában maradj. A mozgás elkerülhetetlen, ráadásul az egészségedet is megóvhatod vele. Sokan nem is hiszik, hogy az ünnepek alatt nem csak a kilóktól, de a komolyabb gyomorpanaszoktól is tartaniuk kell, ilyenkor ugyanis napokig jóval több és nehezebb ételt fogyasztanak, mint a hétköznapok során. A rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy az anyagcsere működése ekkor is zavartalan legyen. A sport hatására ugyanis felgyorsul az emésztés, ami a nehezebb ételek esetén különösen jól jön! A testmozgás tehát nem csak az alakodra vigyázz, de az egészségedre is.

 

Mit érdemes ilyenkor figyelembe venned?

  • Jobb, ha korábban elkezded az edzést!

Ha azt szeretnéd, hogy ne legyen annyira nehéz a mozgás szentestén és az azt követő napokban, akkor jobb, ha már most elkezdesz rendszeresen sportolni! Így ugyanis már egy felgyorsított emésztési folyamattal indulhatsz neki a nagy lakomáknak, amivel elkerülheted a gyomorrontást és a kéretlen plusz kilókat is. Ha most belevágsz, akkor karácsonyra már megszokottá válik a mozgás, és kifejezetten hiányozna, ha aznap kihagynád!

  • Ügyelj a rendszeres étkezésre már az ünnepek előtt is!

A karácsony előtti hetekben kialakított étkezési szokásod nagymértékben befolyásolja majd, hogy mit és mennyit raktároz a szervezeted az ünnepi vacsorákból. Ügyelj a rendszeres, és tápanyagban gazdag étkezésekre, mert így a szervezeted nem kényszerül arra, hogy a szenteste elfogyasztott ételekből tegyen félre energiát.

  • Legyen a hangsúly a kardió mozgáson!

Ha szeretnél némi zsírtól megszabadulni, akkor végezz kardió mozgásokat. Ilyen például a futás, az ellipszisgépen végzett munka, vagy akár a squash. Ezek felgyorsítják az anyagcserét, és a vérkeringést, ami elengedhetetlen a méregtelenítéshez.

3 ok, miért érdemes már az ünnepek előtt változtatni

1. Mert a sportos életbe sokkal jobban belefér egy kis karácsonyi bűnözés

2. Mert így az újévi fogadalmadat nem kell arra pazarolnod, hogy a jövő évben sportosabb leszel.

3. Mert az ünnepek ideálisak lehetnek motivációnak, hogy belekezdj egy új, egészségesebb életbe.

Nem kell mást tenned, csak elhatároznod magadban, hogy az idei Karácsonyt úgy fogod élvezni, hogy később se fájjon a fejed a plusz kilók miatt. Válassz ki egy sportot, ami szimpatikus, vagy szóljon ez az időszak arról, hogy minél több új sportba kóstolsz bele. Számtalan beltéri edzés közül választhatsz, sőt, kint is rengeteg mozgásforma vár, így már nincs okod a kifogásokra! Kezdj el mozogni már ma!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön