egészséges karácsonyi menü
Egészségmagazin.com   |   2015.12.23.

Egészséges karácsonyi menü

„Jövőre egészségesebben étkezem majd!" - hányszor fogadtad meg ezt? És miért várnál januárig? Miért ne telhetne már a karácsony is az egészség jegyében? Íme, egy finom és egészséges karácsonyi menü Egészségmagazin-módra.

reklám vége

A magyarok számára sokszor nem karácsony a karácsony töltött káposzta, halászlé, rántott hús és társaik nélkül, és elképzelésünk sincs, hogy mi mást is tálalhatnánk szeretteinknek a lakomán. Ezért szeretnénk most néhány tippet adni annak érdekében, hogy túléld a karácsonyt plusz 5 kiló felszedése nélkül.

Természetesen a hagyományos hozzávalók elhagyása nélkül is egészséges karácsonyi menü varázsolható az asztalra, mi most ez alapján próbáltunk összeállítani egy ételsort az elhagyhatatlan levestől egészen a desszertig.

Az alábbi fogásokat, és számtalan variációjukat megtalálod az interneten, így könnyű lesz hagyományos ízvilágú, mégis egészséges karácsonyi menüt varázsolni az asztalra!

Egészséges karácsonyi menü Egészségmagazin-módra

Egészséges karácsonyi leves: tökmagos sütőtök krémleves

A sütőtök magas rosttartalma elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, és igen nagy C-vitamin-tartalmának hála kiváló antioxidáns forrás is. Fogyasztásával az immunrendszered is erősíted, hiszen magas káliumtartalmának köszönhetően vértisztító, méregtelenítő hatású. A lutein segít abban, hogy megőrizd látásod élességét, és a sütőtökben található béta-karotin szintén látásjavító hatású. A narancssárga festékanyag még a bőrödet is megszépíti.

Egészséges karácsonyi főétel: töltött hering

A túróval, tojásfehérjével, zöldfűszerekkel töltött hering szervezetünk számára hasznos zsírsavakat tartalmaz, amelyek segítenek bizonyos szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve redukálják a vér koleszterinszintjét. Ezen kívül kiváló fehérjeforrás, és gazdag káliumban, B-vitaminokban és foszforban is.

Egészséges karácsonyi főétel 2: marhaszeletek zöldségekkel tálalva

Bár a WHO legújabb állásfoglalása szerint a vörös hús „az embereknél valószínűleg rákkeltő", de ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kellene zárnod az életedből: mérsékelt fogyasztása még kifejezetten egészséges is lehet, hiszen a sovány marhahús tele van B12 vitaminnal, vassal, cinkkel és foszforral is.

A párolt zöldségek előnyeit pedig valószínűleg fel sem kell már sorolnunk.

Egészséges karácsonyi desszert: gyümölcssaláta

A gyümölcssalátának több előnye is van a bejglivel szemben: először is cukormentes (legalábbis ami a hozzáadott cukrot illeti), telis-tele van vitaminokkal, segít felvértezni immunrendszeredet a téli támadások ellen, ráadásul sokkal egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető, akár nagy mennyiségben is. Csak fogd a kedvenc gyümölcseiteket, vágd apróra, öntsd nyakon egy pici citromlével és mézzel, és már készen is van az egészséges karácsonyi desszerted!

Itt találsz további tippeket, hogyan teheted egészségesebbé a karácsonyt egész családod számára.

Jó étvágyat és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön