antihisztamin tabletta
Egészségmagazin   |   2022.07.28.

Minden, amit az antihisztamin tablettáról tudni kell

Az antihisztamin tabletta a szervezetben fellépő hisztamin termelést hivatott ellensúlyozni. A hisztamin túltermelődés az allergiával áll szoros kapcsolatban, tulajdonképpen az utóbbi az előbbiből következik.

 

reklám vége

Dióhéjban a probléma forrásáról

Az allergia nem más, mint a szervezetünk válaszreakciója egy - egyébként teljesen ártalmatlan - anyag jelenlétére. Ha az adott anyag, legyen szó például a virágporról, közeli kapcsolatba kerül velünk, a szervezetünk tévesen riadót fúj, hiszen veszélyesnek ítéli meg a helyzetet, és hisztamin termelésbe kezd. Ebből a túltermelődésből keletkeznek az olyan kellemetlen allergiás tünetek, mint például a szemviszketés, orrdugulás, csalánkiütés, könnyezés vagy véget nem érő tüsszögőroham. Az antihisztamin tabletta hatékonyan enyhíti ezeket a különösen zavaró, sok esetben fájdalmas szimptómákat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az antihisztamin tartalmú készítmények kizárólag tünetenyhítésre alkalmasak, az allergiából nem gyógyítanak ki bennünket.

Az antihisztamin tabletta három generációja

A szóban forgó molekulát, az antihisztamint az 1910-es években fedezték fel. Nem is kellett sokat várni, hogy a gyógyszeriparban beinduljon az antihisztamin tartalmú készítmények nemzetközi szintű gyártása. Így látott napvilágot az antihisztaminos gyógyszerek első generációja az 1940-es évek derekán. Mivel azonban az orvostudománynak a különféle allergiás tünetek enyhítésére tett kísérletei még igencsak gyerekcipőben jártak, ezek a gyógyszerek sem váltották be maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket. Sőt, az első generációs gyógyszerek fáradttá, álmossá tették a betegeket, nem egy esetben elhízáshoz vezettek, illetve migrént váltottak ki a pácienseknél.

Néhány szóban a második és harmadik generációs gyógyszerekről

Mivel az első generációs tabletták több negatív mellékhatással jártak együtt, a szakemberek tovább kísérleteztek, így végül az 1970-es években piacra kerülhetett az allergia elleni gyógyszerek második generációja is. Ezek a készítmények hatásfokuk tekintetében is jóval előnyösebbek voltak, mint az elődjeik, és enyhébb mellékhatásokat váltottak ki. Itt azonban még nincs vége a történetnek - ma már az antihisztamin tartalmú készítmények harmadik generációja is elérhető a nagyközönségnel. A harmadik generáció tulajdonképpen napjaink legújabb modern vívmányait takarja, amelyek jelentős hatékonysággal orvosolják az allergiás tüneteket, és rendszeres használatuk nagyon ritkán jár kellemetlen tünetekkel. Azonban ezek a szimptómák sem komolyak - a betegek szájszárazságról és enyhe fejfájásról tesznek néha említést.

Álmosíthat az antihisztamin tabletta?

Az antihisztamin tablettával kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdés talán ez: álmosít-e az adott készítmény? Nos, kétségtelen, hogy a mai modern gyógyszerek már jóval kevésbé álmosítanak napközben, mint az első- vagy akár a második generációs szerek, azonban némelyiknek tagadhatatlanul van enyhe álmosító hatása. Ez természetesen minden esetben fel van tüntetve az adott gyógyszer tájékoztatójában. Szerencsére még ezt az enyhén álmosító hatást is a hasznunkra fordíthatjuk, amennyiben a csalánkiütések okozta fájdalom miatt éjszaka nehezen hajtjuk álomra a fejünket. Ebben az áldatlan állapotban nagy segítségünkre lehet az antihisztamin tabletta, amely azon kívül, hogy enyhíti a kínzó tüneteket, segít ellazulni is.

Antihisztamin tabletta - a felhozatal színes spektrumon mozog

Az antihisztamin tartalmú tablettáknak nagyon sok változata létezik. Az, hogy a felhozatal elemei közül melyik minősül a „legjobbnak", lehetetlen megmondani. Az ugyanis, hogy az adott készítmény mennyire hatásos vagy sem, teljes mértékben egyénfüggő. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy ugyanaz a tabletta az egyik betegnél maximálisan enyhíti a tüneteket, a másik személynél viszont hatástalannak bizonyul. A tapasztalat azt mutatja, érdemes kísérletezni - orvosi segítséggel megtámogatva-, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy már első próbálkozásra rátalálunk a számunkra tökéletes gyógyszerre. A gyógyszertárban vannak vény nélkül és vénnyel kapható készítmények is, ám ez sem kiindulópont a hatékonyság vonatkozásában. Nem lehet ugyanis kijelenteni azt, hogy a vényköteles tabletták hatékonyabbak lennének a vény nélkül kapható társaiknál - ahogy említettük, ez személyfüggő.

Lehet-e más gyógyszerel együtt szedni az antihisztamin tablettát?

Abban az esetben, ha rendszeresen élünk más gyógyszerekkel is a mindennapokban, mielőtt elkezdenénk az antihisztaminos kezelést, vegyük fel a kapcsolatot a kezelőorvosunkkal, és kérjük a tanácsát a témában. Különösen erősen ajánlott a profi szaktanács kérése, ha antidepresszánst szedünk, egyik vagy másik gyógyszer ugyanis felerősíthető vagy ellenkezőleg, lecsökkentheti annak hatását. A szakember segítségével azonban minden gond nélkül kiválaszthatjuk azt a tablettát, amelynek rendszeres szedése kompatibilis az egyéb gyógyszerekkel.

Lehet-e alkoholt fogyasztani a kezelés alatt?

Nem! Az alkoholfogyasztást mindenképpen erősen ajánlott mellőzni az antihisztamin tartalmú gyógyszer szedése alatt. Miért? Nos, az alkohol - különösen az első- és második generációs készítményeknél - erősíti a tabletta álmosító hatását, a hatékonyságát pedig nagyban csökkenti.

Meddig tart a kezelés?

Az antihisztaminos készítmények, legyen szó a tablettákról, szemcseppekről vagy orrspraykről, a tünetenyhítés céljára alkalmasak, így értelemszerűen addig kell azokat szedni, amíg az allergiaszezon tart, máskülönben a szimptómák újra jelentkeznek. Persze ezen a ponton többeknél jogosan felmerülhet a kérdés: de mi a helyzet azokkal, akik nem szezonális allergiával küzdenek, hanem tartós túlérzékenységgel? Nos, egyik szakorvos sem támogatja az antihisztaminos gyógyszerek folyamatos (hónapokig vagy akár évekig) történő szedését. Ha a tünetenyhítésen túl végleg le szeretnénk számolni az allergiával, érdemes megpróbálkozni az úgynevezett allergén-specifikus immunterápiával. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint, ugyanis a szóban forgó immunterápián kívül nem létezik hatásos és tartós módszer az allergiából való végleges kigyógyulásra.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön