napsütés, kisbabák, napsugárzás
Egészségmagazin.com   |   2016.03.24.

A napsütés veszélyei a kisbabákra

Itt a tavasz, jön a meleg, egyre több időt lehet a szabadban tölteni. Irány a természet! A napsugárzás azonban komoly veszélyeket tartogathat kisbabádnak. Fontos, hogy tisztában legyél a napsütés veszélyeivel, és készülj fel ezekre, hiszen a picik bőre nagyon érzékeny, és a bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni. Olvass tovább, cikkünkből most megtudhatod, hogy milyen veszélyek leselkednek a babára, és hogyan kerülheted el őket!

reklám vége

Te is szeretsz sok időt a szabadban tölteni kisbabáddal? Nagyon jól teszitek, ez nem csupán egészséges, de az is fontos, hogy már pici korában megszeresse a természetet, a mozgást, és felfedezze a kirándulásokban rejlő örömöket.

A kisbabák bőre azonban jóval érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért a természetben még jobban kell vigyázni rá. A szél kiszáríthatja, a napsugárzás pedig nagyon hamar leégést okoz a babának. Még a gyakorlott szülőkkel is megtörténik néha, hogy elfeledkeznek a védelemről, vagy egyszerűen csak nem veszik komolyan a veszélyt.

Ha egy magyarázat azzal kezdődik, hogy „nem gondoltam volna, hogy ilyen erősen süt a nap", már késő, baj van. Az UV-sugárzás időnként kritikusan erős tud lenni, néha olyannyira, hogy egy felnőtt, egészséges bőrű ember 15-20 perc alatt le tud égni. Képzeld el, mi történhet ugyanekkor egy babával! A leégés neked sem használ, a kisbabádra pedig ez hatványozottan igaz, hiszen ebben az életkorban minden egyes leégés duplájára növeli a kockázatát annak, hogy a gyermeked felnőttkorban bőrrákot fog kapni. Ugye te sem szeretnéd őt ilyen veszélynek kitenni?

Nyilván minden szülő óvni szeretné a gyermekét, de nem mindig könnyű eldönteni, hogyan és egyáltalán: mitől is kellene őt megóvni?

A napsütés veszélyei a kisbabákra

Az első tavaszi napsütés, ami neked kellemesen simogató érzés, a babádnak komoly veszélyeket rejthet. A fiatal bőr melanin termelése még nem kifejlett, így a picik bőrében még nincs, vagy kevés olyan sötét színű pigment van, ami képes lenne elnyelni a beérkező UV-sugarakat, így azok az alsóbb bőrrétegekbe is be tudnak hatolni.

Ezért ha csak teheted, maradj árnyékban a babával (ez a fél évesnél fiatalabb gyerekekre különösen igaz!), adj rá sapkát. Ha utaztok, ugyanez érvényes, autóban, buszon, vonaton sem szabad, hogy sokáig közvetlen napsütésnek legyen kitéve.

Ha nincs más megoldás, használhatsz napvédő krémet, de ezt csak a legvégső esetben tedd, jobb a természetesség.

 

Mire figyelj, amikor napolajat, naptejet választasz?

Ha mégis a napvédő krém mellett teszed le a voksod, mindig ellenőrizd az összetételét! Ha a termékben a címke szerint jelentős mennyiségű retinyl palmitate-tartalom van feltüntetve, azt jobb elkerülni. Ez az anyag az A-vitamin egy formája, ami alapvetően hasznos, mivel segíti a kollagénképződést, így harcol a bőr öregedése ellen. Nagyobb mennyiségben azonban káros, mivel szintetikus vitamin. Állatkísérletek bebizonyították, hogy nagyobb mennyiség sérülést okozhat a bőrben.

Az oxybenzone-tartalmat sem árt ellenőrizni, ez a vegyület alapvetően egy viszonylag gyenge hatású fényvédő anyag, ám káros hatásai is lehetnek, roncsolhatja a bőrt és árthat a hormonrendszernek is. Mivel a babák érzékenyebbek, nekik mindenképpen ajánlott ezeket az anyagokat elkerülni.

Ezeken kívül, bár ma már ritkábban használják, előfordulhat még methylisothiazolinone is a krémekben, ez egyfajta tartósítószer és szintén káros, allergiás reakciót válthat is.

Mindenki tudja, hogy a napfény ugyanakkor elengedhetetlenül hasznos is, hiszen ez az egyedüli módja a D-vitamin képződésének. Ezt a zsírban oldódó vitamint nem lehet máshogyan előállítani, csak úgy, hogy a szervezetedben már jelen lévő előanyagából a napfény hatására létrejön. (Hiánya az angolkór, ami jól sejteti, hogy a napfényhiányos éghajlat és a nem megfelelő táplálkozás bizony okozhat D-vitamin hiányt).

Nem kell tehát a gyermekedet porcelánbabaként kezelni, egy pici napfény érheti, sőt, szükséges is neki. De tényleg csak egy kevés, ami a vitaminképződésen túl erősíti a csontokat és az immunrendszert is.

A kulcsszó a megfelelő arányokon van. A kisbabáddal nyugodtan élvezhetitek a napsütést, de csakis megfelelő védelemmel felvértezve, és csak rövid ideig. Ha betartotok néhány egyszerű szabályt, nem lehet gond a napfürdővel és mindkettőtöknek javára is válik.

Hasznosnak találtad a cikkünket? Oszd meg másokkal is!

 



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön