napfogyatkozás
Egészségmagazin.com   |   2015.03.23.

Napfogyasztkozás: ablakban a világvége?

Akadtak évek az idő során, amikor megjósolták a világ pusztulását. Rémhírek keringtek arról, hogy hamarosan véget ér az élet, hogy egyik napról a másikra elérkezik a világvége. A nap nem süt többet, a föld kietlen pusztasággá majd a jég birodalmává változik, és az embereknek még az emléke is eltűnik. Ha nem lenne a nap, az égitest, ami reggeltől estig bevilágítja és melegíti a föld felszínét, akkor bizony hamar beteljesülne a jóslat. Az idők során akadtak alkalmak, amikor megsejthettük, hogy milyen lenne a világ a napsugárzás nélkül. Többek között most pénteken is, amikor egy rövid időre - bár az ég felhőtlen volt - hűvösre fordult az idő a részleges napfogyatkozás miatt.

reklám vége

A napfogyatkozás egy csillagászati jelenség, amelynek során a Hold a megfigyelő számára részben vagy teljesen eltakarja a Napot; ami akkor jöhet létre, ha a Hold pontosan a Nap és a Föld közé kerül. Ilyenkor csökkenhet a levegő hőmérséklete és akár lényegesen sötétebb lehet - egy kicsit megsejthetjük, hogy milyen hatalmas erővel bír a Nap, hogy lényegében magát az életet köszönhetjük neki. Ugyanis ha ez az égitest hirtelen kihunyna, akkor csupán néhány hét elég lenne ahhoz, hogy minden élet megszűnjön a földön. Csak ez képes annyira felmelegíteni a felszínt, hogy a víz és a levegő ne váljon jéggé, hogy időnként csapadék hulljon az égből, hogy a növények gyarapodhassanak és az emberi szervezet működhessen.

Hatás és ellenhatás

Az égen hatalmas fénnyel ragyogó égitestnek sok pozitív hatása van, de akadnak negatívak is, amelyekre érdemes fokozottan odafigyelnünk.

A Nap sugaraira szüksége van a szervezetnek, mert ennek köszönhetően vagyunk képesek a D és az E vitaminok megszerzésére; az aszkorbinsav, a zsírok, a fehérjék és a mikroelemek feldolgozására. Ennek köszönhetően „boldogság hormont" termelünk, így a jó hangulatért is felelős, a tavaszi-nyári napsütés egyesek szerint képes oldani a depresszió megkötözöttségét. A serdülők gyakran küzdenek a pattanásos bőr ellen, azonban a Nap ezen is segíthet - csakúgy, mint más bőrbetegségeken, például az ekcémán és a pikkelysömörön is.

Azonban a rengeteg pozitív hatás mellett szóvá kell tennünk a negatívakat is, hiszen a Napnak igen káros lehet az UV sugárzása. Ennek A és B fajtája felelős a lebarnulásért, de ezek következtében alakulhat ki a leégés, a bőrrák és a ráncos, öregebb, pigmentfoltos bőr is. A leégés ellen védekeznünk kell, megfelelő ruházattal és napvédőkrémmel elkerülhetjük a fájdalmas pirosság kialakulását. Érdemes odafigyelni a napon töltött órák számára is, 11-15 óra között kerüljük a napozást, hiszen ekkor a legmagasabb a veszély. A napsütés megterheli a szemet is, ezért érdemes UV-szűrős napszemüveget vagy kontaktlencsét hordani nyáron - valamint a káros hatások végett nem szabad figyelemmel kísérni a napfogyatkozást sem kellő védelem nélkül. Egyre többekre jellemző betegség a napallergia, amely a rövid, napsütésben tartózkodást követően is érzékelhető - apró, piros pöttyök jelenhetnek meg az emberen.

Vannak tehát pozitív és negatív hatásai is a napsugárzásnak. De vajon mi lenne velünk, ha kihunyna a Nap, ha nem lenne többé sugárzás?

Világvége hangulat

Ki ne hallott volna már világvégét megjósoló hírekről? Azonban ez nem lenne többé kitaláció, ha a nap megszűnne létezni.

A Nap egy csillag a sok közül, ami azért látszik ekkorának, mert igen közel van a földhöz; az élet azonban ennek a csillagnak köszönhető. Földünk rettentő hideg és sötét bolygó lenne nélküle, az égitestből érkező energia a legfontosabb forrás, minden ami él és mozog ennek köszönheti létét. Éppen ezért ha megszűnne, vele együtt pusztulna el minden. Kétféleképp semmisülhetne meg, vagy óriásivá nőne és felrobbanna, vagy törpe csillaggá alakulna. Ekkor a felszín rövid idő alatt akár -250 fokra is lehűlhetne, aminek következtében valószínűleg minden megfagyna, az emberiség is csupán néhány napig tudna továbbélni.

Azonban a szakemberek szerint nincs okunk a félelemre - a Nap ugyanis még több milliárd évig fog meleget és fényt adni. Még sok-sok éven keresztül fognak váltakozni az évszakok, befagyni a Balaton és leégni az orrunk - tehát továbbra is élvezhetjük az életet adó és egészségünket ápoló fényt.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön