energiatakarékos izzó, migrén, rák
Egészségmagazin.com   |   2016.03.21.

Migrént és rákot is okozhatnak az energiatakarékos izzók

Sokan szeretjük az energiatakarékos izzókat: nem csak azért, mert csökkentik az áramfogyasztást, vagy mert kímélik a környezetet: emellett számtalan más előnyük is van. Azt azonban nem biztos, hogy tudtad, hogy ezek az izzók súlyos veszélyeket tartogathatnak! Bemutatjuk azokat az anyagokat, amik akár rákot vagy migrént is okozhatnak, ha nem vigyázol.

reklám vége

A legtöbb ember, azért vásárol energiatakarékos izzókat, mert bár drágábbak hagyományos társaiknál, rengeteget lehet spórolni velük. Ráadásul még egy nagy előnyük van: sokféle méret- és formaválasztékban kaphatóak, vagyis gyakorlatilag akármilyen helyre, bármilyen furcsa alakú lámpába tudsz találni megfelelő takarékos izzót. A hagyományos „villanykörtékhez" képest ráadásul alig melegszenek, ezért az átforrósodott lámpaburáknak is búcsút inthetsz, ha ezeket választod.

Nos, ez mind szépnek, jónak és tökéletesnek hangzik, ezért sokakban általában fel sem merül, hogy ezek a termékek súlyos veszélyeket is hordoznak magukban. Pedig, sajnos ez az igazság...

Az energiatakarékos izzók valóban praktikusak és hasznosak, de nagyon kell vigyázni velük: csak ép állapotban tesznek jót a Földnek, míg ha összetörnek, kifejezetten veszélyesnek minősülnek. Ekkor szabadulhatnak ki azok a mérgező anyagok, amik benne vannak. Ezért nem szabad a hagyományos hulladékok közé dobni a kiégett izzókat: a mérgező anyagok így a földbe juthatnak.

Milyen anyagok vannak az energiatakarékos izzókban?

  1. Higany: A kismamákra és gyerekekre lehet a legveszélyesebb, mert agykárosodást okozhat, valamint a májat, a veséket és az idegrendszert is károsíthatja. 
  2. Fenol: A higanyhoz hasonlóan veszélyes anyag, amit kőszénkátrányból nyernek.
  3. Naftalin: Ez sokaknak ismerős lehet a nagymama szekrényéből, bár az izzókban nem a molyok elűzése a feladata. Ez a fenolhoz hasonlóan kristályos, illékony anyag (ezért érezzük olyan intenzíven a szagát). Szintén kőszénkátrányból nyerik, vegyipari eljárással, bár a természetben is előfordul: a termeszek a termeszvár védelme érdekében képesek előállítani naftalint. Hosszú távon a vörösvértestek pusztulását idézi elő, fokozza a rögképződést is. 

Milyen tüneteket okozhatnak az energiatakarékos izzókban található anyagok?

  • Szédülést
  • Fejfájást
  • Migrént
  • Szorongást
  • Koncentrációs zavarokat
  • Fáradtságot, levertséget

Ezek nem tűnnek túl vészesnek, de ha egyszerre jelentkeznek, elég kellemetlenek tudnak lenni. Ráadásul az ezt vizsgáló kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy az energiatakarékos izzókban megtalálható anyagok némelyike komolyan növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

Kell-e félni az energiatakarékos izzóktól?

Nyugalom, még nem kell lecserélni a lakás összes izzóját: amíg sértetlen állapotban vannak, ezek az izzók nem károsak az egészségre. Még ha véletlenül össze is törsz egyet, akkor is kicsi az esélye, hogy bajod lesz: a bennük lévő mérgező anyagok többsége csak tartósan és nagy mennyiségben káros, akkor azonban biztosan súlyos hatást vált ki a szervezetben. Amikor eltörik, az izzó vékony üvegfala ezer darabra robbanhat szét, ezek az apró szilánkok pedig könnyen a szemedbe fúródhatnak.

Ha vigyázol, és nem töröd össze az izzókat, és a szemetes helyett kizárólag az erre kijelölt gyűjtőhelyre dobod őket, akkor biztonságban tudhatod magad, és a családodat, ráadásul a természetnek is jót teszel vele. Mindenkinek megéri!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön