fényszennyezés
Egészségmagazin.com   |   2016.07.24.

A fényszennyezés az egészségedre is hatással van!

Tudtad, hogy van a globális környezetszennyezésnek egy keveset emlegetett fajtája, ami azonban a Föld népességének 80%-át érinti? Ez nem más, mint a fényszennyezés. De miért rossz nekünk, ha csillagos ég helyett lámpák fénye alatt alszunk? És vannak-e egészségügyi kockázatai?

reklám vége

Az ökológiával, csillagászattal és hasonló tudományokkal szemben a fényszennyezésnek jóval kisebb jelentőséget tulajdonítanak világszerte, éppen ezért kevés ezzel foglalkozó kutatás van. A Science Advances magazin nemrégiben publikált kutatásában azonban éppen olyan tudósok vettek részt, akik többet szeretnének tudni erről a sok embert érintő problémáról.

Apropó, probléma. Gond egyáltalán a fényszennyezés? Miért nem élvezhetjük egyszerűen a villanyfényben fürdő, gyönyörűen kivilágított városainkat? „Nem mindenhonnan látjuk a csillagos eget" - mondanák sokan. Ez azonban még nem tűnik nagy tragédiának. Miért fontos mégis figyelni erre a jelenségre?

A fényszennyezés majdnem mindenkit érint

A fényszennyezés az USA és Európa lakóinak 99%-át érinti és ugyanez a helyzet a fejlett világba sorolt egyéb országokkal is. Kuwait, Szingapúr és Katar lakossága sem sűrűn találkozik a Tejút égen átfutó misztikus ezüst sávjával, míg Afrika jó része, például Csád vagy a Közép-Afrikai Köztársaság éjszakánként jóval nagyobb sötétségbe burkolózik.

De honnan ered egyáltalán a mesterséges fény? Nos, a legfontosabb összetevőjét már biztosan kitaláltad: ez nem más, mint az utcai világítás, ami nagyrészt a köztéri lámpák fényéből áll. Ehhez jönnek még a házakból kiszűrődő fények, az autók reflektorai és a gyönyörű nagyvárosok kedvenc látványosságait megvilágító hangulatfények.

A fényszennyezés „mellékhatásai"

A kutatásból olyan meglepő tények derülnek ki, mint például az, hogy a világ népességének 14%-a egyáltalán nem is használja az éjszakai látását, hiszen soha nincs olyan sötét körülötte, hogy erre szüksége legyen. Mivel az Európában élőkre ez hatványozottan igaz (37%) az emberek jó része nincs is tisztában azzal, hogy az emberi szem máshogyan működik a kétféle napszakban.

A nappali látáskor ugyanis jóval nagyobb a színérzékenység és magasabb a szembe vetített kép felbontása is, míg kevés fénynél az emberi szemben jóval érzékenyebb receptorok kapcsolnak be. Ezek lehetővé teszik, hogy sötétségben is elboldogulj, bár a kép felbontása és a színek érzékelése is csökken, de ezekre ilyenkor úgysincs nagy szükséged, hiszen az a cél, hogy egyáltalán láss valamit.

Mi történik azonban akkor, ha ez a látásmód nem kapcsol be? Nos, alapvetően semmi, de hosszútávon előfordulhat, hogy már egy átlagos holdvilágos éjszakán sem fogsz jól látni lámpa nélkül, mivel a szemed nem szokott hozzá a sötétséghez.

Mindehhez olyan pszichológiai hatások is társulhatnak, hogy jobban fogsz félni a sötétben.Az utóbbi egyébként általános civilizációs ártalom: mivel a városok nagy része éjszaka is jól ki van világítva, egy elromlott utcai lámpa vagy a néhány nagy platánfa árnyéka komolyan félelmetessé tud tenni egy egyébként teljesen ártalmatlan utcaszakaszt is.

A túl sok éjszakai fény a biológiai órádat is megzavarja, hiszen - bár nem feltétlenül vagy tudatában - a szervezeted érzékeli, hogy nincs teljesen sötét, így éberebben tart alvás közben. Az alvást segítő legfőbb hormon, a melatonin ugyanis szürkületkor, sötétedés környékén kezd el termelődni, és annál nagyobb hatást fejt ki (vagyis segíti az alvásodat), minél sötétebb van. Ha városban laksz, ezért is célszerű sötétítőfüggönyt, redőnyt, vagy árnyékolót szerelni az ablakra.

Mindehhez pedig gondold hozzá: mekkora élménytől esik el az, aki még sosem látta az igazán mélykék, milliónyi csillaggal pöttyözött éjszakai égboltot, amin a kirajzolódik a Tejút vonala... Fényszennyezett helyen nem lehet hullócsillagra vadászni, sem órákig böngészni a csillagképeket, a Göncölszekér elveszett vonórúdját keresgélve, pedig egy ilyen este varázslatos hatással tud lenni a kedélyállapotodra, vagy a pároddal, a barátaiddal való kapcsolatodra is.

A fényszennyezés tehát egy nagyon összetett jelenség, és a káros hatásainak még csak egy részét fedeztük fel. Mivel nem lehet túl sok mindent tenni ellene (és nem is akarsz sötét városban élni, ugye?) a legjobb, ha a saját kis birodalmadba csempészed be az éjszaka nyugalmát, a huncut városi fények ellen sötétítővel véded az álmodat, és időről-időre elmész messzire, hogy élvezhesd az igazán csillagfényes éjszakák varázsát.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön