Mindent a fenntartható otthonokról
Egészségmagazin   |   2022.01.20.

Mindent a fenntartható otthonokról

A környezettudatos életmód napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap és az élet egyre több területén jelenik meg. Mind a médiában, mind a köztudatban egyre több figyelem övezi magát a fenntarthatóságot, amely mára becsempészte magát az építőiparba is. De mi a helyzet az otthonunkkal?

reklám vége

Manapság egyre több ingatlant terveznek úgy, hogy az megfeleljen a fenntarthatóság elveinek. Egyre többet hallunk a napelemekről, okosklímákról, sőt az újonnan indult projekteknek 2022-től kötelezően meg kell felelnie néhány energiahatékonysági előírásnak. Azonban a legtöbb ilyen "okos" megoldás kevésbé pénztárcabarát, így hazánkban a legtöbb háztartás még távol áll a fenntarthatóságtól. Azonban ahhoz, hogy otthonunk fenntarthatóvá váljon, nem kell óriási változásokban gondolkodni: már az is elegendő lehet, ha a kis odafigyeléssel hozzájárulunk környezetünk fenntartható jövőjéhez.

Fenntarthatóság és tudatos építkezés - minden itt kezdődik

A tudatos építkezés elve egyszerű: kihasználni, de takarékosan bánni a Föld adta erőforrásokkal, ezzel egy időben csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Mindezek mellett e szemléletben figyelmet kap az ember fizikális és mentális egészsége is az otthonteremtés során. Ebből adódóan tehát nem elég, hogy az ingatlanépítésnél természetes, és nem környezetkárosító anyagokat használunk fel, hanem még az épített környezetet a lehető legkomfortosabb módon kell kialakítani. Nagyon fontos még, hogy egyik tényező sem mehet a másik rovására: azaz hiába a komfortos környezet, ha elenyésző a természetes erőforrás felhasználása. Fontos még azt is tisztázni, hogy a fenntarthatóság nem egyenlő az energiahatékonysággal - mely utóbbi többnyire a fűtési költség minimalizálásában ki is merül.

A tudatos építkezés az építkezési projekt számos pontján megjelenik, ahol a hagyományos, már jól ismert építőanyagokat és eljárásokat környezettudatos vagy egészséges megoldásokkal tudunk helyettesíteni. Ilyen megoldás lehet például a zöldtető, amely az ingatlan hőterhelésének szabályozását a hőszigetelő képességét javítja. Emellett említhetnénk még a kétrétegű falszerkezetet is, amelynek lényege, hogy a vázszerkezet közé kerül egy hőszigetelés, méghozzá nem is akármilyen - újrahasznosított újságpapírból. Mindezek mellett számos új és könnyen kivitelezhető megoldással találkozhatunk, ha építkezésre adnánk a fejünket.

Fenntartható otthon építkezés nélkül

Nem feltétlenül szükséges építkezni ahhoz, hogy fenntartható legyen az otthonod: egyrészt már kulcsrakész állapotban is lehet az elvnek megfelelő ingatlanokat vásárolni, másrészt a meglévő lakás is fenntarthatóbbá varázsolható néhány apróság megváltoztatásával. Vevőjelöltként ingatlanhirdető portálokon összetett keresés során szűrhetünk a fenntarthatóság elvének megfelelő, akár azonnal költözhető ingatlanokra is. A keresés során rászűrhetünk egyrészt az ingatlan állapotára, másrészt a falanyag típusára, de a fűtés típusra is. Manapság már nagyon sok budapesti lakás felel meg a fenntarthatóság követelményének, de az új beruházások - amelyek meghódították a vidéki ingatlanpiacot is - számottevő része is a fenntarthatóság jegyében épül.

Fenntarthatóság a lehetőségekhez mérten

Ha nincs lehetőségünk építkezni, sőt van már ingatlanunk is, akkor a meglévő otthonunkat, szokásainkat is átalakíthatjuk a fenntarthatóság jegyében. Lehetőségeinkhez mérten mindent megtehetünk azért, hogy ne szennyezzük tovább környezetünket és bolygónkat.

1. Szelektív hulladékgyűjtés

Manapság minden kertes házban van külön szelektív hulladékgyűjtő és a társasházak, lakóparkok nagy része is már így gyűjti a szemetet. Ha ott, ahol laksz ez még nem bevett szokás, akkor az otthonodhoz legközelebb eső gyűjtőpontra is elviheted a szelektív szemetet - munkába menet vagy kutyasétáltatás közben.

2. Energiatakarékosság

Ki gondolná, hogy a fenntarthatóbb otthon ilyen kis dolgokon múlik? Ha a hagyományos izzókat lecseréljük ledes világításra, akkor nem csak a pénztárcánknak teszünk jót, de környezetünknek is.

3. Környezetbarát tisztítószerek

Itt az idő, hogy lecseréljük a hagyományos, káros kemikáliákat tartalmazó tisztítószereket a természetes összetevőkből álló társaikra. A hagyományos tisztítószerek számos olyan vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek úgyszintén károsak saját és környezetünk egészségére is. A környezetbarát, öko-tisztítószereket sokkal könnyebb megtalálni a boltok kínálta széles választékban, emellett saját tisztítószereket is készíthetünk különböző, akár az otthonunkban is fellelhető alapanyagokból - például szódabikarbónából vagy háztartási ecetből.

4. Kétgombos toalett tartály

Számos bevásárlóközpontban vagy autópálya melletti benzinkúton találkozhatunk ezzel a megoldással, nem véletlen. Ez az apróság nagyon is nagy szerepet játszik abban, hogy mennyi vizet fogyasztunk a toalett öblítése során. Nem minden esetben szükséges a víztartály teljes tartalmát használni az öblítéshez, így rengeteg vizet spórolhatunk ezzel a megoldással.

5. Víztisztítás otthon

Ha már a vízről esett szó, akkor semmiképp sem hunyhatunk szemet a palackozott ásványvizek felett és afelett sem, hogy a műanyag palackok mennyi kárt okoznak környezetünkben. Amellett, hogy kellő figyelmet fordítunk a vízfogyasztásra, beszerezhetünk otthonunkba víztisztító készüléket, amellyel otthon is szűrt vizet fogyaszthatunk, vagy kulacsunkba bárhová magunkkal vihetünk a palackos víz helyett.

6. Fenntartható gardrób

Bizony, manapság már az öltözködés és ruhavásárlás is történhet a fenntarthatóság jegyében. Tudatos vásárlással kiküszöbölhetjük, hogy telezsúfoljuk a szekrényt újabb és újabb felesleges fast fashion darabokkal. Másfelől újra reneszánszát éli a second-hand ruhavásárlás, vagyis a turkáló. Rengeteg kincset lehet találni másodkézből, sőt a legtöbb üzletben igazán márkás és még nem hordott darabokat is találhatunk.

7. Fenntartható étkezés

A legtöbb diszkontáruházban már helyi vagy hazai termelők termékével találkozhatunk, így nem jelenthet nagy erőfeszítést hazai gazdálkodásból származó alapanyagokkal feltölteni a hűtőt. Ha van rá lehetőségünk, akkor támogassuk a helyi termelőket, és látogassunk el a piacra is, ahol még finomabb és egészségesebb alapanyagokat szerezhetünk be.

8. Fenntartható konyha

Az egészséges ételek fogyasztása mellett fontos az is, hogy milyen eszközöket, kiegészítőket tartalmaz konyhánk. Fontos megjegyezni, hogy még akár a BPA-mentes műanyagok is tartalmazhatnak a saját és környezetünk egészségére is káros vegyületeket. Ennek elkerülése érdekében az a legjobb módszer, ha üveg tárolókkal és edényekkel helyettesítjük őket, melyek nem csak fenntarthatóbb eszközök, de sokkal praktikusabbak is.

9. Szobanövények a fenntarthatóság jegyében

A szobanövények nem csak megidézik a természetet otthonunkban, hanem környezetünkre is jó hatással vannak. Bizonyos beltéri növények természetes légtisztítók lehetnek a virágföldjeikben található mikroorganizmusok segítségével.

Mint látjuk, sok kisebb változtatás van, amivel fenntarthatóbb otthont varázsolhatunk, ám környezetünk és egészségünk mellett fontos lelkünk egészsége is. Az otthonunkban történő apróbb változásokkal pozitív eredményt érhetünk el egyaránt környezetünk és egészségünk javulásában is.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön