mellrák
Egészségmagazin.com   |   2015.06.08.

A mellrák egy újabb szövődményre derült fény

Magyarországon az egyik leggyakrabban előforduló daganat a nők körében a mellrák, amely majdnem az esetek felében halállal végződik. Ez a betegség általában az idősebb korosztályt érinti, de egyre gyakrabban fordul elő a fiatalabb nők esetében is - ezért fontos, hogy mindenki odafigyeljen saját állapotára. Egy kutatás eredményei miatt ez még fontosabbá vált, hiszen egy újabb szövődményre derült fény.

reklám vége

Amit a mellrákról tudni kell

Az emlőrák (vagy mellrák) az emlő sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés, ami leggyakrabban annak mirigyszövetéből, illetve a tejutak falát bélelő hámszövetből kiinduló rosszindulatú elváltozás. A tüdőrák után ez a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, Magyarországon évente mintegy 5-6000 új esetet regisztrálnak.

Mivel az emlő férfiakban és nőkben ugyanazokból a szövetekből épül fel, az emlőrák férfiakban is kialakulhat. Férfiaknál a mellrák gyakorisága század akkora, mint a nőknél, de a rákos esetek túlélési esélye statisztikailag megegyezik a nőknél és a férfiaknál.

Az emlőrák típusai

A rák vagy rosszindulatú daganat olyan szövetrész, amelyben a sejtek ellenőrizhetetlen módon osztódni kezdtek. Az emlőrák esetében az emlő hámszövet egyes sejtjei megváltoztatják a normális működésüket, és kórossá válnak. A probléma, hogy ezek bizonyos idő után a szervezet keringési rendszerén keresztül a test többi részébe is szétszóródhatnak és tovább növekedhetnek.

Az emlőrákok túlnyomó többsége az emlőmirigyek kivezető járatai, a tejutak (duktuszok) hámbéléséből indul ki, ezért ezeket duktális daganatoknak nevezik. Az emlőrákok kisebbik hányada az emlőmirigyek hámbéléséből ered, ezeket lobuláris karcinómának nevezik. Mind a duktális, mind a lobuláris ráknak ismert olyan korai formája, amikor a rák még nem törte át a tejvezeték vagy mirigy alaphártyáját, ezeket helyben növő (in situ) karcinómának hívják.

A mellrák tünetei

Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti, és ami miatt sokszor hónapokkal, évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz, gyakran már csak akkor, mikor a daganat jelentős nagyságot ért el, és az emlő bőre kisebesedett.

Mindenkinek ajánlott felkeresni az orvost, amikor:

  • az emlőben csomót tapint,
  • az emlőbimbó behúzódik,
  • az emlő bőrén behúzódást észlel,
  • emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg,
  • az emlő bőre - az ellenoldalihoz képest - duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik,
  • az emlőbimbóból véres váladékozást észlel, vagy
  • hóna alatt csomót tapint.

Az emlőrák diagnosztikája és kezelési lehetőségei

Az emlőrák diagnózisa hármas vizsgálattal történik, amely magában foglalja a fizikális vizsgálatot (tapintás révén), mammográfiát és/vagy emlőultrahangot (nem szült nőnél először csak emlőultrahang történik, és elváltozás esetén végeznek mammográfiát), illetve a mintavételt a csomóból. Ez utóbbit aspirációs biopsziának nevezik, s akkor végzik el, ha a mammográfia tumorgyanús elváltozást mutatott ki.

Amennyiben a vizsgálatok emlőrákot igazolnak, akkor szakorvosokból álló orvos csoport határozza meg az alkalmazandó terápiát. A kezelésben többféle módszert használnak, és gyakran azok kombinált alkalmazására kerül sor. A kezelés lehetőségei a műtéti beavatkozás (ennek egyre több formája létezik), illetve a sugár- és kemoterápia.

Az emlőrák újabb veszélye

Különösen fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre - ezt támasztja alá az emlőrák egy újabb veszélyének azonosítása is. A Sheffieldi Egyetem és a Koppenhágai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy az áttétes mellrák az esetek 85 százalékában egyéb szervek mellett a csontokban is károkat okozhat.

A brit és a dán kutatók felfedezték, hogy a mellrák áttétes formáinál a vérben magasabb egy enzim, a LOX (lipoxil-oxidáz) szintje, amit tumorsejtek termelnek. Korábbi kísérletek azonban kimutatták, hogy a LOX-enzim megzavarja a csontátépülés élettani folyamatát, így károsodik a szerkezete, szövethiányok alakulnak ki.

Azonban ez a folyamat megállítható, gyógyszeres kezelés hatására megakadályozható a csontáttétek képződése. Azonban ehhez időben észre kell venni a problémát, amihez elengedhetetlen az önvizsgálat.

Láthatjuk tehát, hogy egy nagyon komoly betegségről van szó, amely akár a csontokat is megtámadhatja. Fontos tehát a folyamatos ellenőrzés és odafigyelés, hogy elkerülhető legyen a nagyobb probléma.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön