mellrák
Egészségmagazin.com   |   2016.10.28.

Mellrák: a legkíméletesebb gyógymód

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ezért külön öröm, hogy most számolhatunk be egy olyan felfedezésről, ami képes enyhíteni a kemoterápia mellékhatásait, ezáltal lelkileg támogatva a betegeket, akik így könnyebben vészelik át a kezelés nehéz időszakát.

reklám vége

Sajnos szinte nincs olyan ember, akinek a családjában ne fordulna elő valamilyen daganatos megbetegedés. A nőknél a leggyakoribb ilyen kór a mellrák, ez azonban egyúttal az egyik legnagyobb eséllyel gyógyítható rákfajta is - feltéve, ha időben észreveszik.

Gyógyítása leggyakrabban a kemoterápiás kezeléssel kezdődik, amit a tünetek súlyosságától függetlenül, mintegy „megelőzésként" az orvosok gyakran akkor is javasolnak, ha még nem olyan rossz a helyzet. Ez valahol érthető, hiszen az ember inkább átvészeli a szenvedéssel járó „kemót", ha ezzel megelőzheti a későbbi, még nagyobb bajt. A probléma az, hogy a kemoterápia nemcsak a rákos sejteket pusztítja el, de az egész emberi szervezetet megviseli. Ha átéltél már ilyen kezelést, vagy van olyan ismerősöd, aki kénytelen volt átesni rajta, akkor tudhatod: nemcsak fizikai, hanem jelentős érzelmi megterhelést is jelent ez a brutális beavatkozás.

A kemoterápián áteső nők 80-90%-nak mindezek tetejében hajhullással is szembe kell néznie, ami nagyon rossz hatással van az önbizalmukra és az életkedvükre, és ez végső soron a gyógyulási „kedvre" is rányomja a bélyegét. Ők bármit megtennének azért, hogy ezt elkerüljék.

Új megoldás a mellrák kezelésében: szilikonsapka!

A megoldás pedig lehet, hogy az USA egyik egészségért felelős szerve, az FDA (U.S. Food and Drug Administration) felől érkezik. A szervezet nemrégiben mutatott be egy újfajta rendszert, ami a Dignitana DigniCap Cooling System névre hallgat. Ez tulajdonképpen egy testhezálló szilikonsapka, amelyben hűtött folyadék kering, és képes lassítani a vér áramlását, ezáltal a kemó anyagai a hajhagymákhoz nehezebben jutnak el. Az eszközhöz tartozik egy második, számítógéphez csatlakoztatott sapka, ez felel azért, hogy minden a helyén maradjon.

A DigniCap-ot egyébként egy svéd cég tervezte, amely kifejezetten erre a technológiára specializálódott. A szokásos tesztelési eljárásokon átesett eszközt természetesen a férfiak is használhatják, bár a hajhullást az erősebbik nem kisebb traumának értékeli. A nők többsége azonban nem vállalja büszkén az átmeneti kopaszságot, ezért gyakran parókát kell hordaniuk. Ha viszont az új eszköz beválik, a rendszeres kezelés fölöslegessé teheti a kényszerű hajpótlék használatát.

A cég azt állítja, a kísérleteik során átlagosan 10 nőből 7-nek sikerült megtartania a haja legalább 50%-át, ami a korábbi, majdnem teljes hajvesztéshez képest kiemelkedően jó eredménynek számít.
Bár ez csak kis lépés, mégis sokat tehet azért, hogy a kemótól szenvedő nők érzelmi megterhelését enyhíteni tudja.

 

A szűrővizsgálatokat semmi nem pótolhatja!

A szakemberek azonban azt hangsúlyozzák, hogy a leggyakrabban előforduló rákfajtáknál, mint amilyen a mellrák is, sokkal nagyobb a gyógyulás esélye, ha még időben észreveszik a problémát. Ezért fontos, hogy mindenki, te is rendszeresen vizsgáld meg magad otthon. Ma már sok szakszerű segítséget lehet találni a megbízható, szakmai portálokon, de ha nem vagy biztos magadban, és nem tudod, hogyan is kell átvizsgálni a melleidet, kérj segítséget az orvosodtól. Ez az első lépés afelé, hogy az esetleges daganat időben felismerhető legyen, hiszen a nagyon korai stádiumban lehet, hogy nincs is szükség a kíméletlen kemóra.

Ha a családodban, a szüleid vagy a nagyszüleid körében előfordult már ez a betegség, azt jelenti, hogy te veszélyeztetettebb vagy, mint az átlag; ilyenkor különösen figyelj magadra, ne hanyagold el a dolgot!
Akkor sem kell azonban kétségbeesni, ha úgy tűnik, kemoterápián kell átesned, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik és idővel egyre hatékonyabb, és kíméletesebb eljárások születnek majd. A kutatások a minél célzottabb kezelések felé haladnak, a kutatók arra törekednek, hogy lehetőleg csak a beteg sejteket öljék meg, az egészségeseket ne.

Ez azonban még a - remélhetőleg közeli - jövő zenéje. Addig is minden kemótól, hajhullástól szenvedő nőnek (és férfinak) reményt adhatnak az olyan kiegészítő kezelések, amelyek mérséklik a szenvedéseket.

Oszd meg másokkal is a jó hírt!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön