gyógytorna
Egészségmagazin.com   |   2015.04.18.

Gyógytestnevelés gyerekcipőben

Különösen fontosnak tartjuk, hogy egyre többet foglalkozzunk a túlsúlyban lévő gyerekekkel, hiszen világszerte számuk napról napra növekszik. Ebben szerepet játszik az életmód változása. Egyre többet töltenek a gyerekek a tv előtt, a számítógépnél, így egyre kevesebbet mozognak.

reklám vége

A tv előtt ülve, a reklámokat nézve és a társak elmondásai alapján egyre inkább vágynak az egészségtelen ételekre, édességekre, és azt meg is kapják, hiszen nehéz ellenállni a kérlelő szónak. A szülőknek sincs idejük gyermekeikre, emiatt nem veszik észre gyermekük káros életmódját, és annak következményeit. Mire kiderül, hogy baj van, addigra a gyermeken már az elhízásból adódó egyéb tünetek is megjelenhetnek, így akár a magas vérnyomás is. Társai kiközösíthetik, csúfolhatják, ami miatt még jobban elzárkózik a közösségtől.

Amennyiben az elhízás már egészségre is káros, úgy mindenképpen kérjünk külső segítséget, a gyermeknek vagy nézzük utána annak, hogy milyen lehetőségek vannak fizikai állapotának javítására.

Szükséges-e gyógytestnevelés?

Az elhízott gyermekek gyógytestnevelésekor 3 tényezőt kell figyelembe venni: a mozgást, a diétát és a gyógyszeres beavatkozást. Az utóbbira akkor van szükség, ha az elhízás nem endocrin eredetű, hiszen abban az esetben csupán diétával és mozgással nem érhető el hatékony eredmény. Ezt csak úgy tudjuk megállapítani, ha konzultálunk a családdal és a háziorvossal.

Konzultáció után megkezdődhet a konkrét program kialakítása. Ám ezt megelőzően szükség van terheléses vizsgálatokra, főleg a keringési rendszer vizsgálata fontos.

A keringési próbák közül célszerű egyet kiválasztani, és azt alkalmazni módszeresen. A keringési próbák legtöbb esetben a maximális határok alatti terheléssel vizsgálja a keringés regulációs képességét. A próba időtartama általában 45 mp, mivel ilyen rövid ideig tartó terhelés esetén a vegetatív idegrendszeri vezérlés kerül előtérbe.

Általában 5 foglalkozás után a gyerekek kezdenek ráérezni a mozgás ízére, hiszen egy szakember változatos programot állít össze nekik. Fontosnak tartjuk, hogy ez kitartson akkor is, mikor a gyerekek a családdal vannak, ezért a szülőkkel további konzultálások szükségesek. A hétvégi közös programot töltsék a szabadban, kiránduljanak, illetve szervezzenek olyan programokat, melybe más szülők gyerekeit is bevonhatják - pl. röplabdázás, kerékpártúra. Mivel a mozgás mellett fontos az étkezés, azaz a diéta is, ezért a szülőkkel a szakember átbeszéli a gyerekek helyes táplálkozását, és egy diétás programot is összeállíthat. Természetesen ehhez szükséges a megfelelő tudás ugyanúgy, mint a mozgásgyakorlatok összeállításához, ezért komoly probléma esetén mindenképpen javasolt egy dietetikus véleményének kikérése is.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön