zsepi
Egészségmagazin.com   |   2017.03.23.

Miről árulkodik a zsepid tartalma?

Gondoltad volna, hogy az orrodból kijövő, nem éppen gusztusos váladék színe egy csomó dolgot elárul az egészségedről? Elég csak egy pillantást vetni rá, és máris sejtheted, mi a helyzet odabent.

reklám vége

Talán nem is gondolnád, de orrváladék fontos szerepet tölt be az emberi társadalmakban: van olyan ország például, ahol társaságban még az orrfújás is tabu, máshol viszont általános, hogy mindenki zsebkendő nélkül kicsapja a flaszterre, ami az orrában összegyűlt.

Nálunk a helyzet nagyjából normálisnak mondható, nyugodtan orrot fújhatsz bárhol, senki nem szól meg érte (a szipogás viszont annál bosszantóbb).

Az orrfújás tulajdonképpen egy szükséges rossz: kijön, aminek ki kell jönni, eldobjuk a zsepit és kész. A legtöbben ezért nem is szentelnek különösebb figyelmet a dolognak, pedig milyen rosszul teszik!
Az orrváladék színe (és állaga) ugyanis nagyon is árulkodó, hiszen képes jelezni egy sor betegséget és belső problémát. De mégis hogyan?

Mire utal az orrváladék színe?

Ha tiszta

Ha a zsepi tartalmára pillantva azt látod, hogy „tiszta" az eredmény, vagyis nagyjából átlátszó, átlagos állagú, akkor megnyugodhatsz: valószínűleg minden rendben van. Az ilyen váladék ugyanis nagyrészt vízből és olyan elhasznált anyagokból áll, amik már elvégezték a feladatukat a szervezetben, vagyis kipucolták (és nedvesen tartották) az orrjáratokat, magukkal ragadva a port, a kórokozókat és az egyéb szennyeződéseket

Ha fehér

Ha az állaga is sűrűbb, keményebb, az általában nem jelent bajt; egyszerűen arról van szó, hogy mivel a váladék régebb óta „parkolt" az orrodban, veszített a nedvességéből, és összébb sűrűsödött. Ha zavar a dolog, használj orrcseppet vagy orrsprayt.

Ha sárga

Ez a szín behatolók, például a vírusok jelenlétére utal. A támadók ellen küzdő fehérvérsetjeid feláldozzák magukat, hogy a szervezetedet védjék, és sárga váladék formájában gyűlnek össze. Igyál sok folyadékot, hogy pótold a veszteséget, és ne halogasd az orrfújást, hadd jöjjön ki a dolog!

Ha zöld

A zöld orrváladék nem feltétlenül jelent rosszat, hiszen ez az elszíneződés viszonylag gyakori. Ám ha neked általában nem ilyen színű, hanem egyik napról a másikra válik ilyenné, és nem múlik el, érdemes alaposabban utánajárni a dolognak.

Ha piros

A piros szín vér jelenlétére utal. Lehet, hogy túl erősen fújod az orrod, és a hajszálerek nem bírják, ekkor az a megoldás, hogy visszaveszel a tempóból, és finomabban trombitálsz. De az orrot a túl hideg idő vagy a túl száraz levegő is megviselheti, ezek is okozhatnak kisebb vérzést.

Ha barna

Ezt több dolog is okozhatja: előfordulhat, hogy beteg vagy, és az előbb említett fehérvérsejtek olyan nagy számban kerülnek bele a váladékba, hogy sárga helyett barnás árnyalatú lesz, vagy az alvadt vér színezi meg azt. De külső okok is közrejátszhatnak, például ha poros helyen voltál, ez szintén okozhat barnaságot.

Az orrváladék színe és állaga tehát árulkodó lehet, ezért érdemes időnként rápillantani. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy ezentúl minden apró színváltozástól messzemenő következtetéseket kellene levonnod. A megszokottól eltérő színre és állagra azonban mindig érdemes odafigyelni, a változás ugyanis akár baj előjele is lehet!

Elég egy pillantás a zsepire, és minden kiderül!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön