friss levegő
Egészségmagazin.com   |   2016.01.16.

3 egészséges tipp, hogy lakásod mindig friss és illatos legyen

Előfordult már veled, hogy a lakásba belépve megcsapott valami kellemetlen, „állott" szag? Ez főleg így télen gyakori, amikor a kinti friss levegőről belépünk otthonunkba, ahol egész nap nem szellőztetett senki, a melegben viszont gondtalanul terjengtek a szagok. Sokan ilyenkor egyből a légfrissítő után nyúlnak, de te ne tedd! Bemutatunk 3 egészséges tippet, hogy mindig jó illat fogadjon otthon.

reklám vége

Bizonyára veled is elő szokott fordulni, hogy belépsz az otthonodba, és az első dolog, amit megérzel az a nem kimondottan friss levegő. Pedig az „állott" szag még csak a legkisebb az összes probléma közül. A lakásban rengeteg szennyező anyag lehet - nem csak a sár, amit behordasz a csizmáidon az előszobába: a levegőben lehetnek még égéstermékek, az oldószerek, tisztítószerek melléktermékei és a porszemek. És ezek mind-mind az egészségedet károsítják!

Szerencsére, ha odafigyelsz, a nagy részüket pár lépésben kiiktathatod otthonodból.

1. tipp a friss és egészséges levegőért: szabadulj meg a légfrissítőktől!

Ha meg szeretnéd tisztítani a levegőt az otthonodban, észben kell tartanod, hogy kis lépésenként kell haladnod. Először is hajítsd ki az olyan dolgokat, amik nem tesznek jót a lakás levegőjének. A légfrissítők nem a barátaid!

A környezetvédelmi munkacsoportok szerint nagyon kevés gyártó írja rá a csomagolásokra, hogy valóban mit tartalmaz egy-egy termék. Gyakran az "illatanyag" szót használják részletezés nélkül. Ez a kifejezés sok mindent foglalhat magában, főleg kémiai anyagokat, olyanokat is, amik lehet, hogy át sem estek biztonsági vizsgálatokon. Ezek a kemikáliák károsak lehetnek a szem és a bőr egészségére is.

3 dolog, ami helyettesítheti a légfrissítőt:

  • Diffúzor: Ez egy masina, ami illóolajat oszlat el a levegőben (angol nevén diffuser, a webshopokban így is megtalálod). Keresd az elektronikai boltokban, nagy szupermarketekben, és használd az otthonodban a frissen illatozó levegő elérése érdekében.
  • Házi illatosító: készíthetsz saját kezűleg is ilyesmi "készüléket", ami szétoszlatja az illóolajat a levegőben. Végy egy üvegcsét, tegyél bele hordozó olajat és néhány csepp illóolajat, végül pár bambuszrudat, és kész is.
  • Frissítő spray: tegyél vizet és 20-40 cseppet a kedvenc illóolajodból egy permetfejjel rendelkező flakonba és oszlasd el a levegőben. Kereshetsz olyat is, aminek tisztító hatása van, pl. citrom, lime, teafa, fenyő. Fújhatod a mosott ruhákra, cipőkre is. Fontos, hogy 100% tisztaságú illóolajat használsz, mert a kevert olajakban sok egyéb, egészségtelen dolog is lehet.

2. tipp a friss és egészséges levegőért: légtisztító növények

„Ha a növények Wi-Fi kódot sugároznának, akkor biztosan többet ültetnénk belőlük. Milyen kár, hogy csak oxigént adnak, ami a túléléshez kell." - tartja a (nem annyira) vicces mondás.

Töltsd fel a lakásod oxigénnel, nevelj növényeket otthonodban!

A NASA egy közelmúltbéli kutatása során kifejezetten arra kereste a választ, hogy mely beltéri növények tisztítják leghatékonyabban a lakás levegőjét. A kutatás azt találta, hogy vannak olyan növények, melyeknek a gyökerei és a hozzájuk kapcsolódó mikroorganizmusok segítenek a szennyező anyagok elleni harcban.

A listában szereplő növények többsége eredményesen szűri ki a levegőből az olyan káros kémiai anyagokat, mint a benzol, formaldehid vagy a triklór-etilén. Néhányuk ezen kívül még a xilolt, toulolt és ammóniát is eltüntetni. (Tudjuk, nem mindenki született kémikusnak, és nem mindenki tudja pontosan, mik is ezek az anyagok, de hidd el, károsak az egészségre!)

A leghatékonyabb légtisztító növények:

  • Vitorlavirág
  • Szobai szanszeviéria
  • Aloe vera
  • Közönséges borostyán
  • Krizantém avagy margitvirág
  • Illatos sárkányfa
  • Gerbera
  • Kislevelű fikusz

Amennyiben nem vagy tehetséges a növények gondozásában, célozd meg a szívósabbak tartását, szerezz be aloe verát és szanszeviériát.

3. tipp a friss és egészséges levegőért: dolgok, amiket el kell kerülnöd

Végül, de nem utolsósorban, a felsoroltakon kívül itt van még néhány hasznos tanács a levegő tisztán tartása érdekében:

  • Ne viselj a lakásban cipőt
  • Ne vásárolj illatanyaggal megspékelt mosószert
  • Ne alkalmazz száraztisztítást
  • A szőnyegekben is sok káros anyag bujkál, lehetőleg szabadulj meg a padlótakaróktól
  • Fordulj szakértőkhöz, akik megtisztítják az otthonod a penésztől
  • Olyan festékkel fesd ki otthonod, ami nem vagy csak nagyon kicsi illékony szerves vegyületet tartalmaz
  • Ne vásárolj fa hatású bútorokat, szerezz be igazi fából készült darabokat
  • Ha lehet, építs szűrőt a légkondidba, vagy a fűtőrendszeredbe

+1 tipp a friss levegőért: szellőztess!

De ezt meg sem kell magyaráznunk, ugye? Szellőztess naponta legalább 2-3 alkalommal és élvezd a friss levegő áldásos hatásait!

Ha a fenti tippeket betartod, akkor garantáltan egészséges, friss és finom illatú lesz a lakásod levegője:).

Oszd meg a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön