időjárás
Egészségmagazin.com   |   2015.05.22.

Komoly hatással van az emberi szervezetre az időjárás

Mindenki megérzi magán az időjárás változásait, a hideg és a meleg, az eső és a szárazság, a hideg- és a melegfront egyaránt mindenkire hatással van.

reklám vége

Ugyanúgy megérezzük a téli meghosszabbodott éjszakák súlyát és a nyári nappalok könnyedségét is. Egy nemrég megjelent kutatás eredményei alátámasztották ezt a feltevést és bebizonyították, hogy az évszakok váltakozása komoly hatással van az emberi szervezetre.

Az időjárás változékonysága

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny, azonban ez egyénenként, korosztályonként és nemenként is eltérő hatásokat válthat ki.

Minél idősebb valaki, annál jobban reagál az időjárás-változásra. Amikor korosodunk, a belső folyamatok lassabban játszódnak le, a test nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni, mint korábban. Alvási zavarok, idegesség kimerültség, feledékenység, levertség, depresszió, szív- és keringési zavarok, szédülés és légzési problémák léphetnek fel.

Azonban nemcsak az idősebbek, hanem az újszülöttek és a gyerekek is reagálnak a változásokra. Zivatarok előtt, és fülledt melegben a kicsik különösen nyugtalanok, valamint az iskolások közül minden ötödik gyermek időjárás-érzékeny.

A nők sokkal erősebben reagálnak a markáns változásra, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a nők alkatilag is érzékenyebbek, ingerküszöbük alacsonyabb, ezért az időjárás-változásokat határozottabban érzékelik, és reakciójuk is kifejezőbb. Sokszor azokat az igen gyenge időjárási változásokat is megérzik, amelyek a férfiaknál egyáltalán nem váltanak ki reakciót. A nőknél mindez rossz közérzet, hőhullámok, szédülés, erős szívvers, rosszullét, szorongás, depresszió, bűntudat, kimerültség és idegesség formájában is megmutatkozhat.

A legtöbb ember a hideg- és melegfrontok változását érzi meg, ez sokakra igen komoly hatással van.

A frontérzékenység hátteréről

A közeledő meleg front hatására, a melegebb levegő felcsúszik az előtte lévő hidegebb, és nehezebb levegőre, majd felfelé emelkedve folyamatosan hűl és végül kicsapódik belőle a nedvesség. Amikor még jó az idő, a front előtti térségben fellépő nyomássüllyedés és az első felhők megjelenése sejteti az időjárás romlását - ezzel a jelenséggel együtt tapasztalhatóak az első panaszok. Ilyenkor levertség, ideges nyugtalanság, ingerlékenység, alvási zavarok, szorongás, depresszió, nyomott lelkiállapot, szédülés, fejfájás és más fájdalmak jelentkezhetnek. Mivel a levertséghez a koncentrációképesség csökkenése és a reakcióidő növekedése is társul, ezért ilyenkor igen gyakoriak a közlekedési -, üzemi- és háztartási balesetek.

A hidegfront átvonulásakor az ég teljesen elsötétül. A hideg levegő viharos és egyenetlen szelekkel áramlik be, zivataros, részben viharos esővel, jéggel vagy hóeséssel kísérve. Ilyenkor is jelentkezhetnek különböző panaszok, például görcsök, epilepsziás vagy asztmás rohamok, illetve ízületi gyulladások. Az emberi psziché viszont megnyugszik ilyenkor és feszültségmentessé válik. Ennek hatására csökken az ingerlékenység, és megnyúlnak a reflexidők.

Az emberi szervezetre azonban nem csak az időjárás, hanem az évszakok váltakozásai is hatással vannak - bizonyította be egy nemrég publikált tanulmány.

Az évszakok váltakozásának hatása

Egy vizsgálat során a kutatók több mint 16.000 ember genetikai adatát vizsgálták meg, köztük a Föld északi és déli féltekén élőket egyaránt. Az eredményeket összevetve azt vették észre, hogy minden negyedik emberi génre hatással van az évszakok váltakozása.

Ez nagyban befolyásolja ezek aktivitását, amely hatással van az immunrendszerre, amelynek hatására bizonyos súlyosabb tünetek gyakran télen rosszabbodnak. „Eredményeink azt jelzik, hogy a modern társadalomban az immunrendszer gyulladásos állapota télre fokozódik, ez magyarázattal is szolgálhat arra, hogy miért ekkor a legérzékenyebbek az emberek" - mondta Chris Wallace, a University of Cambridge genetikusa. Ezen felül a cukorbetegség és a pszichiátriai betegségek száma is télen éri el a csúcspontját - ebből eredhet a sokak által ismert „téli depresszió" is.

Láthatjuk tehát, hogy az ember és a környezet olyannyira szoros kapcsolatban állnak, hogy igen komoly hatással vannak egymásra. Érdemes tehát odafigyelnünk, és előre felkészülni az immunrendszer számára problémás téli időszakra, illetve felvértezni magunkat az időjárás okozta kellemetlenségek ellen.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön