Egészségesebb otthon: néhány tipp, hogy elérjed
Egészségmagazin   |   2021.10.19.

Néhány tipp, ha egészségesebb otthonra vágysz

Életünk során nagyon sokszor nem tudunk alakítani közvetlen környezetünkön. Ilyen például a munkahelyünk, vagy az iskola, ahová jártunk. Azonban az otthonunk nem tartozik ebbe a kategóriába!

Otthonunkban az idő előrehaladtával számos káros anyag és akár az egészségünkre is ártalmas termék halmozódhat fel, amelyektől nem árt minél gyorsabban megszabadulni. De ezen felül is sokat tehetünk azért, hogy otthonunk minél egészségesebbé váljon, csupán néhány praktika bevetésével. Mégis mire érdemes még odafigyelnünk, hogy még biztonságosabbá tegyünk környezetünket az egészségünk megvédése érdekében?

A következő néhány kisebb változtatással nagyon is sokat tehetünk saját magunk és otthonunk egészségéért.

reklám vége

Minden itt kezdődik

Otthonunk egészsége is ott kezdődik, ahol a bejárati ajtónk. Kívülről, már egy egyszerű lábtörlő elhelyezésével is sokat tehetünk magunk és környezetünk egészségéért, ugyanis napunk során cipőnkön számos szennyeződés tapadhat meg, amit, ha beviszünk, nagyobb eséllyel szaporodnak el életterünkben. Ha még inkább szeretnénk odafigyelni a baktériumok távol tartására, akkor a belső részen is elhelyezhetünk egy lábtörlőt, még nagyobb biztonságot adva ezzel környezetünknek. Ezen felül figyeljünk oda, hogy saját és intimebb élettereink érdekében a házban viseljünk csupán benti használatra szánt lábbeliket.

Figyeljünk oda a részletekre!

Egy egészséges otthon kialakítása többet jelent annál, mint hogy bio vagy csomagolásmentes termékeket vagy természetes eredetű holmikat vásárolunk. Persze ezek is nagyon fontosak az egészségesebb otthon szempontjából, ám ez csak a kezdet!

Otthonunk dekorációi és berendezései nagy hatással lehetnek az alattomos szennyeződések, mint a por vagy a penész szempontjából. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljes körű felújítást kell végeznünk! Elég pár egyszerű dologra odafigyelni: szabaduljunk meg azoktól a porfogóktól, amelyeket már nem használunk többé, vagy útban vannak, esetleg rendezzünk át egy-egy helyiséget a helytakarékosság szempontjából, hiszen így sokkal kisebb az esélye a por megtelepedésének.

Szobanövények segítségével otthonunk is fellélegezhet!

A növények otthonunkban nem csak megidézik a természetet, hanem az egészségükre is jó hatással vannak. Bizonyos beltéri növények egyszerű, mégis nagyszerű természetes légtisztítók lehetnek. Azonban nem maga a növény az, amely a "piszkos munkát" végzi, hanem a virágföldjeikben található mikroorganizmusok vannak ebben segítségünkre. A helyiségek közül a nappali vagy a hálószoba remek hely lehet egy új szobanövény elhelyezésére, mivel ezek azok az életterek, ahol a legtöbb időnket töltjük általában.

Ha nem tudod, milyen új lakót válassz, adunk egy kis segítséget! Az 5 legjobb légtisztító növény otthonra a dracéna, az anyósnyelv, a zöldike, de a pálmafélék is nagyon hatékonyak amellett, hogy szépek, esetleg az igazi gyógynövény, az aloe vera is jó választás lehet.

A természetes fény a legjobb orvosság!

A napfény nem csak hangulatunk javításában nagyon hasznos, hanem az energiáink növelése tekintetében is nagy szerepet játszik, így próbáljunk minél több természetes fényt hozni otthonunkba. Ehhez persze nem kell új ablakokat beszereznünk, vagy új lakásba költöznünk, csupán érdemes odafigyelni néhány dologra.

A természetes fény növelésének vannak kisebb-nagyobb praktikái. Például az ablakok elé ne helyezzünk nagyobb méretű bútorokat és kerüljünk a sötét, vastagabb szövésű függönyöket is. Ezeket helyettesíthetjük például műanyag- vagy bambuszrolókkal, amelyek nem csak kifinomult eleganciát kölcsönöznek, hanem a szennyeződések, mint a por is kevésbé rakódik le rajtuk.

Lejárt a vegyi tisztítószerek ideje

Itt az idő, hogy lecseréljük a hagyományos, vegyi anyagokat tartalmazó tisztítószereket a természetes összetevőkből készített társaikra. A hagyományos tisztítószerek vegyi anyagai úgyszintén károsak lehetnek saját, valamint környezetünk egészségére. A természetesebb, öko-tisztítószereket sokkal könnyebb megtalálni a boltok kínálta széles választékban, ha a gyakran feltüntetett "biológiailag lebontható", vagy "foszfátmentes" címkéket keressük a terméken. Emellett saját tisztítószereket is készíthetünk különböző, akár az otthonunkban is fellelhető alapanyagokból - például szódabikarbónából vagy háztartási citromsavból.

Egészségmegőrzés a konyhában

Az egészséges ételek fogyasztása mellett fontos az is, hogy milyen edényeket, kiegészítőket tartalmaz konyhánk. Nagyon fontos az a tény, hogy még akár a BPA-mentes műanyag kellékek is tartalmazhatnak a saját és környezetünk egészségére is káros vegyületeket. A BPA-t gyakran BPS-sel helyettesítik, melyek a gyermekek fejlődésére a szervezetbe kerülést követően bizonyítottan károsak lehetnek. Ennek elkerülésére a legjobb módszer, ha üveg tárolókkal és edényekkel helyettesítjük őket, melyek nem csak egészségünk számára jobbak, de sokkal praktikusabbak is.

Emellett konyhánkban érdemes megszabadulni a műanyag csomagolóktól is, manapság sok alternatívát rejt a piac ennek céljából, például bio-műanyag tárolókat vagy a folpackot helyettesítő méhviaszos csomagolólapokat is.

A hálószoba a legintimebb életterünk

A hálószobánk egy biztonságos menedék, ahol feltöltődhetünk, és kicsit eltűnhetünk a külvilág elől. Egyrészt díszítsük a szobát úgy, hogy a pihenésre, feltöltődésre koncentrálhassunk. Egy-egy műalkotás, vagy a fentebb említett növények egyike igazi nyugalmat hozhat otthonunk legintimebb helyiségébe.

Másrészt a hálószobánk fontos elemei a párnák és a matrac is. Nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű termékeket válasszunk ezekből, hiszen naponta akár 7-8 órát is eltöltünk rajtuk. Ha lehet, természetes vagy organikus párnákat és matracot válasszuk, ugyanis a szintetikus anyagok akár káros vegyi anyagokat is felszabadíthatnak használat közben. Emellett tartsuk az ágy alját tárolás nélkül, a szobát pedig rendetlenségtől mentesen!

+1 tipp: ne a hálószobát válasszuk home office esetén, különösen, ha a jelen helyzetben otthonról dolgozunk.

Egészséges design - a minimalista lakberendezés

Ha az otthonunk belső átalakítása előtt állunk, érdemes átgondolni, hogy milyen design szerint szeretnénk berendezni otthonunkat. A minimalista lakberendezés amellett, hogy szép és elegáns kinézetet kölcsönöz otthonunknak, az egészségünkre is pozitív hatással lehet. A kevesebb dekoráció kevesebb helyet ad a por megtelepedésének, így az allergiák kialakulására is kevesebb az esély. Emellett a helytakarékosság érdekében használjunk rendszerezőket, mint például szőtt kosarakat vagy tároló dobozokat azoknak a tárgyaknak, amelyeknek nem kell szem előtt lenniük, ezzel otthonosabbá téve az adott helyiséget is.

Mint láthatjuk, számos kisebb változtatás van, amivel egészségesebb otthont alakíthatunk ki, ám testünk egészségünk mellett ugyanolyan fontos lelkünk egészsége is. Az otthonunkban történő apróbb változások is pozitív hatással lehetnek lelkünkre és szervezetünkre egyaránt.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön