visszavarrták
Egészségmagazin.com   |   2015.08.14.

Saját lábához varrták egy férfi leszakadt kezét

Saját lábához varrták hozzá egy kínai munkás leszakadt kezét, hogy megmentsék a végtagot. Ez nem egy legújabb horrorfilm tartalmának első sora, hanem megtörtént eset, egy fantasztikus orvosi beavatkozás a való életből. Az úttörő - és kissé szokatlan - eljárásnak köszönhetően a beteg újra használhatja majd kezét - méghozzá eredeti rendeltetési helyén.

reklám vége

saját lábához varrták egy férfi leszakadt kezét

Mr. Zhou egy átlagos gyári munkás volt Kína Hunan tartományában - egészen addig a napig, amikor egy szörnyű munkahelyi baleset áldozatává nem vált.

A férfi egyik kezét csuklóból levágta egy forgópengés gép, és az izmok, inak és idegek olyan mértékben roncsolódtak, hogy a kezet lehetetlen volt azonnal visszavarrni.

A regenerálódásra és a helyreállító műtétre még hosszú időt kellett várni - és ezt a levágott kéz nem bírta volna ki. Amint azt a műtétet vezető Dr. Tang Juyu elmondta: „Normál hőmérséklet mellett egy levágott ujjnak 10 órán belül újra friss vért kell kapnia, ez az idő azonban egy egész végtag esetében sokkal rövidebb. Ha egy végtag vérellátása túl hosszú időre áll le, a szövetek elhalnak, és a testrész visszavarrhatatlanná válik."

Abban a pillanatban, amikor egy végtag amputálódik, megszűnik benne a keringés, és komoly elváltozások történnek a leszakadt testrészben, amelyek egy idő után visszafordíthatatlanok.

Ezt a helyzetet elkerülendő, a kórház orvosi csoportja egy szokatlan eljárás mellett döntött: a kezet a beteg bokájához varrták, „rákötötték" a láb vérereire, így biztosítva, a folyamatos oxigén- és vérellátást, hogy a szövetek ne haljanak el a műtétig. A roncsolódott részek regenerálódása 1 hónapig tartott, vagyis a sérültnek ennyi ideig kellett együtt élnie ezzel a szokatlan elrendezéssel.

Ezután egy újabb, 10 órás műtét várt a betegre, mely során a kezét eltávolították a bokájáról, és visszavarrták a csuklójára, eredeti rendeltetési helyére. A műtét után a beteg szinte azonnal tudta már mozgatni az ujjait.

Természetesen hosszas rehabilitációra lesz szükség, mire a férfi keze visszanyeri teljes funkcióját, de az orvosok már így is fantasztikus eredményeket értek el a szokatlan eljárással.

Bár kétségkívül szokatlan volt a műtéti eljárás, de nem ez az első ilyen eset; korábban már előfordult, hogy egy kínai nő ujjait hasonló módon mentették meg.

Képforrás: xxcb.cn



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön