epilepszia
Egészségmagazin.com   |   2015.07.11.

Modern segítség az epilepszia kontrollálásában

Az epilepszia sokszor a különböző gyógyszerek használatával kiszámíthatóvá válhat. Egy nemrég kifejlesztett, okostelefonokra telepíthető alkalmazás segíthet ebben.

reklám vége

Az epilepszia és a rohamok

Az epilepszia az idegrendszer betegsége, amely görccsel kísért vagy anélkül jelentkező rohamok egymás utániságából áll.

A betegség előfordulási formája a különböző intenzitású roham, ami az agyban található idegsejtek nagy erejű elektromos kisüléseiből keletkezik. Ezek az elektromos viharok az agy területeiről, régióiból indulnak ki. Az epilepsziás görcsök megjelenése attól függ, hogy hol keletkezik ez az elektromos kisülés, és lefolyása során az agy mely területeit vonja be.

Mivel az epilepszia az agysejtek rendellenes tevékenysége miatt alakul ki, a rohamok bármilyen az agy által szabályozott folyamatot érinthetnek. Átmeneti zavartságot, teljes eszméletvesztést, a karok és lábak kontrollálatlan rángatózását hozhatják létre, de előfordulhat, hogy az egyetlen tünet, az hogy a beteg néhány másodpercig csak „üresen" néz.

Az epilepszia kialakulásától kezdve általában mindig ugyanolyan formában jelentkeznek a rohamok, ezért annak tünetei is szinte minden esetben megegyeznek. Összesen kettő típusát különböztetjük meg ezeknek. Ha csak az agy egy bizonyos területének rendellenes működéséről van szó, akkor parciális (fokális) rohamról, míg a teljes egészét érintő probléma esetében generalizált rohamokról beszélhetünk. A legkomolyabb esetben a roham az egész testre kiterjed, amelynek során a beteg elveszti az eszméletét, az izmai kezdetben megfeszülnek majd rángásba kezdenek.

Az epilepszia okai és elterjedése

A epilepszia hátterének és kialakulásának okai a mai napig nem tisztázottak. Régen úgy tartották, hogy a beteget egy természetfeletti erő ragadja el a roham során, a ma legelfogadottabb nézet szerint az agy kémiai egyensúlyának felborulása felelős ezek kialakulásáért.

Az eddig tisztázott okok között találhatjuk a gyermekkori magas lázat, a lázgörcsöt; az agy kóros és gyulladásos megbetegedéseit; genetikai rendellenességet; a szüléskor elszenvedett oxigénhiányt; valamint a fejsérüléseket, a fertőző betegségek kialakulását, és a fejlődés zavarait is.

Az epilepszia elterjedésével kapcsolatban elmondható, hogy a népesség öt százaléka élete során legalább egy epilepsziás rohamot elszenved. Ha ezek spontán esetekben és több alkalommal ismétlődnek, akkor beszélhetünk a betegségről. Ez bármely életkorban elkezdődhet, és ma megközelítőleg negyven millió ember érintett a világ lakosságából.

Segítség a kontrolláláshoz

A megfelelő gyógyszerek segítségével a rohamok száma jól ellenőrizhetővé válik. Emellett fontos a megfelelő alvásritmus, az egészséges életmód, a nagymennyiségű alkohol- és koffeinfogyasztás csökkentése. Bár sokan ezekre odafigyelve kontrollálni tudják a rohamokat, mégis a gyógyszerek hatására kialakulhatnak kiszámíthatatlan és akaratlan magatartásbeli változások - olvashatjuk egy indiai tanulmányban, amelyben összegzik az epilepsziások számára készült telefonos applikációról kapott benyomásokat.

Nemrég létrehoztak egy alkalmazást, ami tartalmaz „rohamnaplót" - amelyben a betegek vezethetik a problémás esetek gyakoriságát, valamint emlékeztetőt a gyógyszerek beszedésére. Ezen felül megannyi információ is megtalálható rajta a betegek számára, amelyek segítségükre lehetnek a potenciális gyógyszerkölcsönhatások és rohamok felismerésében. A legújabb változat a minden telefonon megtalálható GPS jelet használja fel úgy új funkcióhoz, amely a roham érzékelésekor azonnal értesíti az ápolókat vagy doktorokat. A mindennapos egészségügyi ellátásban Lakshmi Narasimhan és csapata ellenőrizte az alkalmazás működését Indiában.

A szakembereknek pozitív tapasztalatai voltak a technikával kapcsolatban, ezért Ranganatham már most is ajánlja betegeinek a használatát. Ő továbbá úgy gondolja, hogy a technika fejlődésével az alkalmazás lehetőségei is tovább fognak bővülni. A kutatók már most is bebizonyították, hogy headseten keresztül érzékelhető az agy elektromos aktivitása, amely a jeleket a telefonra továbbítva EEG vizsgálatként működhet. Ennek segítségével pedig előre megjósolhatóak a rohamok kialakulásai, ami nagy segítséget jelentene a betegek számára.

Az epilepszia kialakulásának okai a mai napig nem tisztázottak pontosan, de az új alkalmazás segíthet a betegeknek a mindennapi élet során. A várható további fejlődésének köszönhetően pedig további hasznos funkcióval bővülhet majd az applikáció.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön