testszag, izzadás
Egészségmagazin.com   |   2015.09.25.

10 tipp, hogyan győzd le a testszagot egyszerű, otthoni praktikákkal

Az izzasztó edzés után le lehet tusolni, de mi a helyzet a hétköznapokban támadó izzadtsággal? Tudod, amikor behív a főnök az irodájába... vagy amikor futnod kell a busz után... ha egy koncerten több ezer emberrel táncolsz együtt, majd megpillantasz egy jóképű férfit, akit azonnal le akarsz nyűgözni... Olvass tovább, segítünk, hogyan győzedelmeskedj a testszag felett!

reklám vége

Az üzletek polcai roskadásig tele vannak olyan kemikáliákkal, amik elvileg mindenféle és fajta izzadtságot, szagot képesek megszüntetni. Szerintem a legtöbbet már te is kipróbáltad. Ha nem vált be golyós, jöhet a stiftes, majd az izzadásgátló spray. De mitől függ, hogy melyik fog használni és mikor?

Tudtad, hogy minden izzadás más? Az izzadás mértéke és minősége a lelkiállapotoddal együtt változik; máshogy izzadsz egy állásinterjún, amikor a tenyered is nyirkos, vagy egy jól sikerült buli során, ami leginkább egy kardio-edzéshez hasonlít.

Az átlagos fiatal hetente akár 10-nél is több alkalommal használ izzadásgátló szereket. Pedig ezek akár ronthatnak is a helyzeten!

Íme 10 egyszerű tipp, ami segít a testszag megszüntetésében

1. Tisztaság fél egészség...

Bármilyen szituációban is ér az izzadás, a legfontosabb, hogy minél hamarabb tisztítsd meg a bőröd. Egy edzés után például kevésbé szagos verejtéket izzadsz, azonban ha ezt nem mosod le hamar, a bőrödön lévő baktériumok elszaporodnak, és így születik a kellemetlen odőr. Minden embernek más mennyiségű és összetételű baktérium található a testén, de megfelelő tisztálkodással nem kell testszag miatt aggódnod.

2. Csak higgadtan!

Stressz hatására az izzadás olyan erősé válhat, mintha megmártóztál volna egy nagy kád vízben. Mivel a stressz amúgy sem túl egészséges, ezért az a legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás, ha csökkented a mennyiségét; tanulj meg néhány SOS meditációs módszert, amellyel kontroll alatt tarthatod a szorongásod. Instant megoldás például, ha stresszhelyzetben behunyod a szemed, és számolsz légzés közben; hét másodpercig belégzés, hét másodpercig kilégzés. Akár már 3-4 ilyen koncentrált légvétel segíthet a pulzusod helyreállításában!

A meditációval nem csak a ruhatáradat, de mentális egészségedet is véded.

3. Minden nap frissen a testszag ellen

A reggeli zuhany bármelyik kávénál üdítőbb hatású, ráadásul az izzadás megelőzésére is tökéletes. Ezután természetesen felejtsd el azt, hogy a tegnapi alig használt pólót újra magadra vedd! A nap folyamán hamarabb lesz rajta érezhető a testszag is.

4. Ügyelj az étkezésedre!

A meleg levegő egyértelműen izzadásra késztet, de tudtad, hogy az ételekkel is befolyásolhatod testhőmérsékleted? Kerüld a csípőset, az erősen fűszerezett ételeket, valamint a forró leveseket, mert ezek hamar beindítják a hőleadást. Javasolt a vörös-, valamint a fokhagyma kerülése is, ugyanis ezek különösen erős szagot adnak a verítéknek és ezáltal a testszag is erősebb lesz.

5. Védd a bőröd!

Ha érzékenynek bizonyult a bőröd az izzadásgátlókkal szemben, akkor használj antibakteriális szappanokat, amelyek kíméletesen tisztítanak. Hogy napközben se okozzon gondot az izzadás, hints a bőrödre kevés szódabikarbónát, vagy hintőport, mert ezek felszívják a nedvességet és semlegesítik a szagokat.

6. Ecet... igen, még a testszag ellen is jó!

Az izzadás mértéke személyenként is változik; az izzadtságmirigyek száma általában 2-4 millió darab között mozog, vagyis az egyik ember akár kétszer annyit is izzadhat, mint a másik. Érthető hát, hogy egyeseknél igen komoly problémát jelent az izzadás!

A bolti izzadásgátlók helyett azonban érdemes kipróbálni a házi praktikákat; keverj például egy pici ecetet a fürdővizedbe, és ez segít megelőzni az izzadást!

7. Tartsd szárazon!

A baktériumok kedvenc helyei a meleg, nedves testtájak. Tusolás után alaposan szárítkozz meg, így megelőzheted a baktériumtelepek kialakulását a tested különböző pontjain.

8. Ha a testszag támad, válogasd meg ruháidat!

Nyilván tapasztaltad már, hogy mekkora hatással van hőérzetedre a ruhád anyagának összetétele. Egy műszálas, szűk ruhában hamar befülled a bőröd, jobban fogsz izzadni. Viselj lenge, pamut anyagú ruhákat, amelyekben képes lélegezni a bőröd, hűvösebb időben a réteges öltözködés segít megelőzni a kellemetlen izzadást.

Ha nagyon izzadsz, és mindent kipróbáltál, a drogériákban kaphatsz speciális tépőzáras béléseket, ami a ruha hónaljához helyezve segít, hogy mások számára ne legyen feltűnő a probléma. Ezek felszívják a nedvességet így nem a ruhád lesz sárgás színű és rossz szagú.

9. Le a lábszaggal!

Bizony, a lábszag is az izzadás és a testszag egy speciális formája; ahogy a ruháknál, úgy a cipő választásnál is ügyelj arra, hogy ne legyen túl szoros, levegőtlen a lábbelid. A fülledt levegő ugyanis tökéletes inkubátor a baktériumoknak. Ha a problémádat súlyosnak érzed, sokat használhat a sós vizes lábfürdő; kedvenc filmed vagy sorozatod közben áztasd sós vízbe a lábad, majd törölközés helyett hagyd, hogy megszáradjon! A só segít leküzdeni a baktériumokat, és a nekik „köszönhető" szagokat.

10. Nyomd el a csikket!

A cigaretta érezhetően büdös, de a testedben keringő nikotin és egyéb kémiai anyagok hatására az izzadtság is jóval szagosabbá válik. A dohányzás hatására a fogak is romlani kezdenek, amik további szaghatásokkal járhatnak, bőröd pedig veszít nedvességtartalmából. Ráadásul ezek a méreganyagok hosszú ideje fenn álló dohányzás esetén, még jóval később is éreztetik hatásukat függetlenül attól, hogy befejezted a cigarettázást.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön