izzadás ellen
Egészségmagazin.com   |   2017.09.21.

3 tipp az izzadás ellen: Így legyél csábos és illatos az edzőteremben is

Ismered azt a tipikus edzőterem-szagot, ugye? Amikor a bent lévők izzadtsága összeadódik, és azon gondolkozol, hogy vajon te is ilyen büdös szoktál-e lenni? Bár az izzadás az edzés során elkerülhetetlen, sőt, szükséges is, de nem muszáj, hogy elüldözze az embereket a környékedről. Hoztunk neked 3 tippet, amivel minimalizálhatod az izzadást, és a szagodon is javíthatsz!

reklám vége

Ahány ember, annyi...

Az izzadás a testünk hőmérsékletét hivatott csökkenteni. Időnként igencsak megdolgoztatod a testednek ezt a védőmechanizmusát, például, amikor sportolsz, vagy ha hirtelen stressz ér.

Mint a legtöbb dolog esetében, úgy az izzadásra való hajlandóságban is vannak személyenkénti eltérések, így vannak szerencsésebbek és kevésbé mázlisták is. Hogy ki mennyire izzadós, az a génekben is meg van írva, de meghatározza a bőrön megtelepedő mikroorganizmusok száma, a személyes higiénia, és az egyéni szokások is - például akik kedvelik a műszálas ruhákat, azok minden bizonnyal naponta szenvednek az izzadságtól.

A sportolók körében nincs olyan személy, aki ne izzadna, ezért fontos, hogy kicsit nagyobb figyelmet szenteljenek a kényes testtájakra. Most kaphatsz néhány tippet, hogy miként előzd meg és kezeld a kellemetlen izzadást, és a vele járó szagokat.

Miért fontos, hogy megelőzd az izzadást?

Az izzadás, amennyire jótékonyan tud hatni a testedre, annyira hamar kártékonnyá is válhat. Nem csak azért fontos, hogy az izzadságot megelőzd, mert kellemetlen szag és nedvesség jár vele, hanem azért is, mert hosszú távon akár fájdalmas tünetekkel is járhat. Az egyik közülük cholinergic urticaria, ami az izzadságra való allergiás reakciót jelenti. Az ilyen problémával küzdők apró piros pöttyöket tapasztalnak bőrükön, amik mellé égő-viszkető érzés társul. Habár a tünetek viszonylag hamar elmúlnak, annál inkább zavaróak, és hosszútávon a rendszeresen visszatérő fájdalom hamar ingerülté teheti az illetőt. Ezzel a betegséggel szinte bárki találkozhat, aki hirtelen hőmérsékletváltozásnak volt kitéve, vagy erősebb fizikai megterhelésen esett át. A probléma előfordulási esélyeit csökkented, ha kerülöd a túlzottan csípős, fűszeres ételeket, valamint antibakteriális szappannal tusolsz.

Mit tehetsz az izzadás ellen?

Véglegesen eltüntetni az életedből az izzadást nem lehet, de nem is érdemes (ennek miértjeit kifejtjük még később a cikkben), az izzadás mértékén és a szagokon viszont javíthatsz! Az alábbi tippek nem túl bonyolultak, vagy nagy dolgok, mégis nagymértékben komfortosabbá tehetik az életed:

1. Edzőruhából is a legjobbat!

Az első és legfontosabb szempont, ha izzadásról van szó, hogy milyen ruhát viselsz. Ha legközelebb vásárolni mész, ne csak a ruha színét nézd, hanem azt is, hogy milyen az anyag összetétele. Kerüld a magas műanyagtartalmú darabokat, mert ezek nem engedik a bőrödet lélegezni. A magas műszáltartalmú anyagok még inkább növelni fogják a hőérzetedet, mintha egy nejlonzsákban lennél, egyre jobban befülled majd a bőröd, így nem meglepő, ha hamarosan megjelennek az izzadságcseppek, és velük együtt a kellemetlen szag is. A baktériumoknak kifejezetten az ilyen környezet az ideális, márpedig a szagokat ők okozzák, nem a távozó nedvesség!

Nem ajánlott a túl feszes, zárt ruha sem, hiszen ezek az előbb leírtakhoz hasonló tüneteket fogják eredményezni. A legjobb választás a lazább fazonú, pamutból készült edzőcucc. Meglátod az edzés is jobban fog menni egy olyan ruhában, amely nem szorít össze.

2. Az vagy, amit megeszel!

Sokszor a probléma okát mélyebben kell keresned, mint az korábban gondoltad. Az erős izzadással sincsen ez másképp. Jól teszed, ha kicsit körülnézel a hűtőben is, mert lehet, hogy az étrendeddel vannak gondok. A zsíros, fűszeres ételek például okozhatnak túlzott izzadásos panaszokat, de ha érzékeny a szervezeted, akkor érdemes lemondani a kávéról, és/vagy az alkoholról is, mert ezek is fokozott izzadáshoz vezethetnek.

3. Higiénia

Azzal nem mondunk újat, hogy a többszöri tusolástól jobb lesz a szagod, ugye? Ennek egyik oka, hogy így kisebb a lehetősége annak, hogy a bőrödön megtelepedjenek azok a baktériumok, amelyek a kellemetlen szagokat okozzák izzadás során. Éppen ezért nem hatásos az a módszer, hogy a már nedves hónaljat valamilyen dezodorral újra kezeled, hiszen ilyenkor csak a szagokat nyomod el (átmenetileg), de a probléma okát nem szünteted meg. Edzés után mindig fürödj le, hiszen a bőrödre kicsapódott só is okozhat irritációt. Ha tudod, hogy kifejezetten izzadós vagy, használj fürdésnél és utána is antibakteriális készítményeket.

Mi lenne, ha nem izzadnál?

Bizony ez sokak számára nem is olyan tudományos-fantasztikus elgondolás, pedig korántsem olyan fantasztikus. Sokan szenvednek olyan betegségben, amelynek következtében a bőrnek ez a területe nem működik, vagyis nem izzadnak egyáltalán. Elsőre vonzónak tűnhet a száraz, kellemes illatú élet, de nagy veszélyekkel jár ez a betegség, az illető ugyanis könnyen túlhevülhet, ami izomgörcsökkel, vagy akár eszméletvesztéssel is járhat.

Az izzadás tehát valójában igenis hasznos, és ha megtanulod kezelni, akkor kevésbé lesz kellemetlen. Reméljük a fentebb leírt tippjeink neked is segítettek! Ha nem válnak be és bármilyen, szokatlan eltérést tapasztalsz, mindenképp fordulj orvoshoz!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön