szódabikarbóna, szépség
Egészségmagazin.com   |   2016.04.14.

6 instant szépségtipp szódabikarbónával

Mire jó a szódabikarbóna? Gyakorlatilag mindenre: használjuk sütéshez, mosáshoz, takarításhoz... és szépítkezéshez! Neked még nincs szódabikarbóna a fürdőszobádban? Olvass tovább, és 6 tuti tippet adunk, hogyan válthatsz ki néhány drága kozmetikumot egészséges szódabikarbónával!

reklám vége

A szódabikarbóna használata sok helyen olyannyira összemosódott a sütéssel, hogy angolul egyenesen baking soda-nak, azaz „sütőszódának" hívják. A magyar elnevezés kevésbé izgalmas, mi ugyanis a kémiai összetevőiből (bikarbonát ás nátrium) képeztünk egy fülnek kellemesebb változatot.

Az enyhén lúgos, savakat semlegesítő sók közé tartozó vegyület egyik legfontosabb jellemzője, hogy a környezetre teljesen ártalmatlan, így szennyezés nélkül használhatjuk sok mindenre, rengeteg vegyszert válthat ki például a lakásban.

Kevesebben tudják azonban, hogy a szódabikarbóna a szépségápolás területén is nagy segítségedre lehet, ezen a területen is sok kemikáliát helyettesíthet!

1. Arclemosó és bőrradír

Sokan használnak valamilyen szert az elhalt hámsejtek és a bőrön felhalmozódó fölösleges faggyú eltávolítására, ezek a kozmetikai szerek azonban általában nem természetesek, és nem környezetbarátok. Ha mégis, akkor gyakran megfizethetetlenül drágák.

A szódabikarbóna ezzel szemben természetes is, olcsó is, ráadásul tökéletesen alkalmas erre a feladatra (is). Egyszerűen nedvesítsd meg az arcod, szórj a tenyeredbe egy evőkanál szódabikarbónát, majd dörzsöld meg vele az arcod. Ugyanolyan lesz, mint egy bőrradír. Ezután mosd le és kész is!

2. A szódabikarbóna természetes fogfehérítő

Mindenki csillogóan szép, fehér és egészséges fogakat szeretne, olyanokat, amilyenek a sztárok mosolyából villognak felénk. Nem árt azonban tudni, hogy amit ott látunk, az gyakran illúzió: a legtöbb híresség ugyanis pályája kezdetén az eredeti fogaival megegyező kinézetű műfogakat tetet be, amik hosszabb ideig fehérek maradnak, vagy a fogfehérítés mellett dönt. Ez utóbbi azonban káros: vékonyítja a zománcot, így hosszútávon árt a fogaknak.

A szódabikarbóna azonban fogfehérítő hatású, és biztonságos is. Használata egyszerű: szórj a fogkefédre egy keveset, és egyszerűen moss vele fogat! Bónuszként még a leheletedet is felfrissíti.

3. Kímélő hajápoló

Fényessé teszi a hajat, anélkül, hogy roncsolná, vagy károsítaná, mint például a hajvasalás. Természetes hajápolószert magad is készíthetsz belőle: egyszerűen keverj el azonos arányban szódabikarbónát meleg vízzel, és használd úgy, mint egy sampont.

4. Száraz sampon

Ha a te hajad is gyorsan zsírosodik, de nem szeretnél minden másnap hajat mosni, megint csak a szódabikarbóna a megoldás, ami száraz samponként is használható, a zsírosodást és a kellemetlen szagokat is magába szívja. Tegyél 1-2 evőkanállal a hajadra (attól függően mennyi hajad van), lágyan masszírozd el, hagyd rajta kicsit, majd keféld vagy fésüld ki, és már indulhatsz is!

5. Kényeztető fürdősó

A szódabikarbóna fürdősó helyett is használható egy kimerítő nap után. Garantáltan pénztárcakímélő megoldás, miközben a hatása hasonló:) Kémhatása nagyon enyhén lúgos, ezért selymessé teszi a bőröd, és még ápolja is!

Tegyél egy pohárnyit a fürdővizedbe, ereszkedj a habokba, és máris lazíthatsz!

6. A szódabikarbóna lábápoló is

Tölts meleg vizet egy lavórba, szórj hozzá 2-3 evőkanál szódabikarbónát, és máris kész a természetes, otthoni lábfürdő! A szagokat ugyanúgy semlegesíti, mint a hajad esetében, ráadásul, ha néhány cseppet hozzáadsz a kedvenc illóolajodból, azzal tovább növelheted az élményt.

A szódabikarbóna a 21. század csodaszere: egyre többen, egyre több dologra használjuk.

Neked mik a kedvenc szódabikarbónás tippjeid? Oszd meg velünk kommentben!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön