menta, mentalevél, friss mentalevél
Egészségmagazin.com   |   2016.04.26.

Nincs otthon friss mentalevél? Ezekkel helyettesítheted!

A menta fantasztikusan izgalmas fűszer, amit ezerféle módon fel tudsz használni, rengeteg recept kéri hozzávalóként. Sok koktél, frissítő ital elképzelhetetlen nélküle. De valljuk be, a legtöbb magyar háztartásban nincs mindig friss mentalevél. Lemondani mégsem kell róla! Bemutatjuk, milyen fűszerekkel válthatod ki a mentát és készíthetsz izgalmas finomságokat.

reklám vége

A menta az utóbbi években robbanásszerű karriert futott be nálunk, olyannyira, hogy az egyik legkedveltebb, különleges hozzávalóvá lépett elő.

Népszerűsége nem is csoda: fantasztikus, frissítő illata és különleges zamata van, üde zöld színe pedig minden ételt képes feldobni. Utóbbi tulajdonságát egyébként a divattervezők is felismerték, a mentaszín nemrégiben vált hatalmas divattá, sok hollywoodi sztár feszít lágy színű zöld ruhákban és kiegészítőkben.

A menta nemcsak finom, de valódi gyógyhatása is van az egészségedre:

  • Fejfájás és hányinger ellen ősidők óta ismert ellenszer, tea formájában pedig a kávééval felérő élénkítő hatással bír.
  • Ha rakoncátlankodik az emésztésed, nincs étvágyad vagy úgy érzed, forog a gyomrod, a menta akkor is segít. Akár nyersen is elrágcsálhatsz néhány levelet, és máris jobban leszel.
  • A legtöbb légúti problémát kezelő kenőcs, tabletta, balzsam tartalmaz mentát vagy mentakivonatot, ami szintén nem meglepő: tisztítja és felszabadítja a légutakat. Be van dugulva az orrod? Elég egy kis menta és máris fellélegezhetsz!

Ha pedig a gasztronómiáról van szó, a menta kiváló kiegészítő fűszer. Sok étel különlegessé tehető vele, sőt, olyanok is vannak, amik egyenesen elképzelhetetlenek nélküle. Bizonyos ételek esetén a menta kihagyhatatlan, hiszen nélküle az ízvilág nem lesz ugyanaz.

De mi a teendő, ha éppen nincs otthon? Ne aggódj, akkor sem kell lemondanod kedvenc különleges ételeidről!

Biztosan nem tudtad, de van néhány olyan ismert fűszernövény, amellyel tökéletesen kiváltható a konyhádból éppen hiányzó menta!

5 fűszernövény a menta helyettesítésére

Az alábbi fűszernövények természetesen nem fogják ugyanazt az ízvilágot adni, de hatásaikban hasonlítanak a mentához, és ha ezekkel helyettesíted a recept menta-tartalmát, még különlegesebb, pikánsabb fogásokat készíthetsz!

1. Majoranna

A majoranna a menta távoli rokona: mindketten az árvacsalánfélék népes társaságának tagjai. Ez a fűszer rengeteg ételhez használható, sokféle szószhoz, disznó-és csirkehúshoz, levesekhez, főzelékekhez. Sajátos aromája van, mégis jól társítható más ízekkel, nem hiába használják előszeretettel a nagy gasztronómiai hagyománnyal rendelkező országokban.

2. Bazsalikom

Egy újabb családtag! Az olasz konyha jellegzetes, kihagyhatatlan fűszere, íze számtalan ételt tesz feledhetetlenné. A menta kiválóan helyettesíthető vele, ráadásul testvéréhez hasonlóan a bazsalikomnak szintén van egy sor egészséges tulajdonsága.

3. Levendula

A népes rokonságban szerepel a levendula is, ami az egyik leggyönyörűbb mind közül. Elsősorban a mentás italokban tökéletes váltótárs, ráadásul gondolj bele, milyen fantasztikusan néz ki! Fontos azonban, hogy csínján bánj az adagolásával: ha túl sokat szórsz a limonádédba vagy a jeges teádba, keserűvé teheti. Az italokon túl a krumpli ételekhez, a csirkéhez, salátákhoz is kiváló.

4. Rozmaring

Bizonyára nem lep meg, hogy a rozmaring ugyancsak rokona a mentának, de arra lehet, hogy álmaidban sem gondoltál volna, hogy helyettesítheti is! Pedig ezt a karakteres illatú és zamatú fűszernövényt csirkéhez éppúgy használhatod, mint bárányhoz vagy marhához. A rozmaringot, mivel gyönyörű, gyakran használják egészben és frissen, az étel dísze is lehet.

5. Tárkony

A tárkonyt itthon is sokan ismerik, a magyar konyha hagyományos fűszere. Sokoldalúságát mutatja, hogy mentás ételekben szintén tökéletes helyettesítőként működik. A levendulához hasonlóan menta helyett elsősorban italokban használd, ám ajánlott ezzel is takarékosan bánni, mert keserű lehet, ha túlzásba viszed. Megfelelő arányban azonban ellenállhatatlan! Tojáshoz, tengeri herkentyűkhöz és zöldségekhez is kiváló.

A népes árvacsalán-családnak köszönhetően tehát a mentáról akkor sem kell lemondanod, ha éppen nincs otthon, hiszen számtalan rokona vár arra, hogy felhasználd. Így a különleges ízélmény garantált!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön