stressz
Egészségmagazin.com   |   2016.03.14.

30 villámgyors módszer a stressz azonnali kezelésére – 1. rész

Te mit csinálsz, ha stresszes napod van? Magadba fordulva duzzogsz? Környezeteden vezeted le? A stressz elkerülhetetlen, de nem kezelhetetlen: mostani cikksorozatunkban 30 olyan megoldást mutatunk, amik azonnal segítenek a stresszkezelésben.

reklám vége

A stressz egészségtelen, ezért tanácsos elkerülni - javasolják az orvosok. De könnyű ezt mondani, hiszen a stressz ott van mindennapjainkban, feszültség van a munkahelyünkön, problémák az otthonunkban, és ezeket csak akkor kapcsolhatjuk ki, ha egy lakatlan szigetre költözünk. Ott viszont elég magányosak lennénk. A stresszt tehát nem kerülni kell, hanem megfelelőképpen kezelni.

Gyakran érzed a stressz súlyát a válladon és a lelkeden is? Legtöbbször a munkán, családon, párkapcsolaton, pénzen és egészségen stresszelünk, és ha túlzásba visszük, hamar kiéghetünk. Különböző technikáink vannak a kezelésre: sokunk mozgással próbálja kiengedni magából a stressz termelte fáradt gőzt, esetleg egy kiadós bulizás is segíthet. Ám ezek mind-mind időigényes dolgok. De mi van akkor, hogy ha neked azonnal kell a megoldás?

Íme 10 instant trükk a stresszoldásra, amivel percek alatt jobban érzed magad!

1. Ölelj vagy puszilj/csókolj meg valakit, akit szeretsz!

Egy tanulmány szerint a barátaid, szociális hálód felől érkező támogatás jó fegyver a stressz elleni harcban. Egy másik kutatás pedig arra jutott, hogy a gyakori ölelés csökkenti a vérnyomást is. Ragadd meg hát a párod, vagy a legjobb barátod, és ölelkezésre fel! Az, hogy tudod, valaki ott van a számodra, segít a stressz legyőzésében is.

stresszkezelés

2. Vegyél egy fürdőt, és tegyél a vízbe magnézium-szulfátot!

A magnézium-szulfát (Epsom-só néven is ismert) megemeli a víz gravitációs szintjét, ezáltal a tested könnyebbnek érzi magát, és az izmaid is jobban ellazulnak. Ráadásul fürdés közben a tested valamennyit fel is vesz ebből az anyagból, tehát feltöltődik a magnézium szinted, ami köztudottan jó a stressz ellen. A magnézium csökkenti szervezeted adrenalin szintjét is, és így jobban ellazulsz.

stresszoldás

3. Irány a kinti világ, engedd, hogy a nap süsse az arcod!

A nap ereje egy másik hatékony fegyver a stressz ellen. A napfény növeli a szervezet szerotonin szintjét, ami segíti a jókedv fenntartását. Ha tudod, akkor párosítsd a napon töltött időt mozgással is, sétálj, biciklizz, hogy még jobbá varázsold a hangulatod!

stresszoldás

4. Táncolj a stresszoldásért!

Azt már valószínűleg tudod, elégszer a szádba rágták, hogy a mozgás jót tesz a rosszkedv ellen. És ez vonatkozik a táncra is: azonnali hatállyal javít az ember hangulatán. Tedd be a kedvenc számod, kelj fel, és táncolj, mintha senki sem látna!

stressz kezelése tánccal

5. Meditálj!

A meditációnak nagyon sok fajtája van, és bármelyiket választod, hatásos lesz. Helyezkedj el bármilyen kényelmes pozícióban, és tisztítsd meg az elméd minden gondolattól (tudjuk, sokszor nehéz, főleg a stresszt okozó gondolatoktól!). Ha az agyad ellenkezik, és elkezd belül hangoskodni, akkor próbálj valami másra fókuszálni például a légzésedre, egy mantrára, vagy akár a hozzád legközelebb eső tárgyra. Próbálj ki minél több meditációs formát, hogy megtudd melyik illik legjobban hozzád és az időbeosztásodhoz.

stresszoldás meditációval

6. Simogass, dédelgess egy állatkát!

Az ember és állat között létrejövő interakció pozitív hatással van a szervezetre. Ezért használják az állatokat terápiás célra is: nem ritka, hogy az autista gyermekek vagy idős emberek kapnak egy segítő kutyust vagy macskát maguk mellé. Ha van háziállatod, akkor tölts vele egy kis időt, amikor úgy érzed, hogy megőrülsz a stressztől. Ha nincs semmilyen szőrös kis társad, akkor keress fel egy barátot, akinek van, vagy vállalj önkéntes munkát egy állatmenhelyen: azzal mindenki jól jár :-) !

stresszoldás - cica

7. A stresszkezeléséhez próbáld ki az aromaterápiát!

Bizonyos illatok, mint például a levendula, bizonyítottan relaxáló hatással vannak az elmére. Tegyél pár csepp illóolajat a fürdővizedbe, testápolódba használat előtt, esetleg egy diffúzorba, ami szétoszlatja az illatot az egész szobában, lakásban.

stresszoldás aromaterápiával

8. Sztresszoldás gyógynövény teákkal

Szerencsére számtalan nyugtató gyógyteát lehet már kapni: klasszikus például a levendula, a citromfű, macskagyökér. A kamillatea segít az izmaid ellazításában, és a stressz fizikai tüneteinek leküzdésében is, mint például a görcsök, fájdalmak, puffadás, emésztési problémák.

stresszkezelés gyógynövényteákkal

9. Masszíroztass!

Tanulmányok bizonyítják, hogy akár egy 5 perces masszázs is csodákat tud művelni: lelassítja a szívverésed, légzésed, így segít a stressz kezelésében is. Ha van időd, és a pénztárcád is igent mond, keress fel egy masszőrt, és fizess be egy hosszabb masszázsra, az még hatásosabb! Ha nem fér bele, akkor se ess kétségbe: kérd meg a párod, vagy egy barátod, hogy áldozzon 5 percet az idejéből a szent cél elérése érdekében, segítsen stressz csökkentésében egy kis masszírozással.

stresszoldás - masszázs

10. Menj el jógázni!

A jóga a meditáció egy fajtája, ami segít kitisztítani az elméd és ellazítani az izmad. Nem csak gyors stressz-csökkentő módszer, de ha rendszeresen űzöd, akkor a krónikus hát- és derékfájásnak, magas vérnyomásnak és más egészségügyi problémáknak is búcsút inthetsz. Nem is kell sok időt és pénzt áldoznod a jógaórákra, az interneten számtalan jógaoktató videóból szemezgethetsz, így az otthonod biztonságos környezetében próbálhatod ki az egyes ászanákat.

a stressz kezelése jógával

A fenti tippekben az a legjobb, hogy nem csak gyorsak, de sokuk akár az irodában, munkaidőben is kivitelezhető: egy kis illat-kapszulát, vagy egy nyugtató kamillateát nyugodtan tarthatsz a fiókodban, és ha rossz napod van, csak előveszed, és élvezed!

De ez még csak az első 10 tipp a 30-ból, van még a tarsolyunkban: folytatása következik!

Stresszoldás tipp sorozatunk 2. részét itt olvashatod.

Hasznos tippeket kaptál a stresszoldáshoz? Oszd meg barátaiddal is, hogy nyugodtabban teljen a nap!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön