barát, hogyan szerezz új barátokat
Egészségmagazin.com   |   2015.11.06.

Magány = betegség! 4 tipp, hogyan szerezz új barátokat

A magányosság boldogtalanságot szül. A boldogtalanság betegséget. Tudtad, hogy magányosnak lenni ugyanolyan káros az egészségedre, mint az elhízás? Olvass tovább és eláruljuk, hogyan kerüld el a magányt!

reklám vége

A Brigham Young University friss kutatása szerint a jóbarátok hiánya, és a magányosság körülbelül annyira károsíthatja egészséged, mint a túlsúly, vagy napi 15 cigaretta elfüstölése. Egy másik tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akiknek van legalább 3 közelálló kollégájuk, barátjuk a munkahelyükön, 96 %-al elégedettebbek az életükkel!

Azért vannak a jó barátok...

Egy jó barátság előnyeit felsorolni nagy feladat, elég sokáig tartana, úgyhogy most csak egy kis szeletet mutatunk be a barátság-tortából. Hány jó pillanat, nagy nevetések, komoly beszélgetések jutnak eszedbe, amikor a barátaidra gondolsz?

Ezek a közös pillanatok bizonyítottan csökkentik a stressz-szintedet, elhárítják a depressziót, sőt, idős korodban is hasznodra válnak, mert segítenek sokáig megőrizni szellemi frissességed. Ennek ellenére sokan küzdenek azzal a problémával, hogy a mindennapi rohanásban eltávolodnak régi barátaiktól: a gimiben, az egyetemi évek alatt sokkal könnyebb volt együtt lógni, és tartani a kapcsolatot egymással, mint később a nagybetűs felnőtt életben.

Új barátokat pedig valahogy egyre nehezebb szerezni az évek múlásával...

Hogyan barátkozz?

Ha nehezen barátkozós típus vagy, akkor ideje kilépni egy kicsit a komfortzónádból, hiszen emlékezz; a magányosság legalább annyira káros az egészségedre, mintha elszívnál napi 15 szál cigarettát.
Ugye nem akarod, hogy a barátok hiánya az egészséged rovására menjen?

Hogyan kezdj bele tehát a barátkozásba?

1. Kérd meg a kollégáid, hogy mutassanak be másoknak!

„Csakúgy, mint az üzleti életben, semmi sem hatékonyabb annál, ha valakivel egy másik személy, vagy ajánlás által ismerkedsz meg. Vagyis: több sikerrel szerezhetsz új barátokat, ha egy már meglévő ismerős vagy kolléga mutat be nekik" - vallja Andrea Bonior, klinikai pszichológus és a The Friendship Fix című könyv írója.

Talán van olyan munkahelyi barátod, aki hetente több alkalommal is összeül egy-két italra pár másik kollégával - olyanokkal, akiket Te eddig nem ismertél. Ezek az alkalmak a legmegfelelőbbek arra, hogy jobban megismerd őket. Kérd meg a kollégádat, akivel már jóban vagy, hogy csatlakozhass! Ebben semmi fura nincs, nyugodtan lehetsz őszinte vele, elmesélheted, hogy éppen szeretnél új emberekkel megismerkedni.

2. Keress új közösségeket!

„A jó barátságok hajlamosak olyan emberek között kialakulni, akiknek van valamilyen közös érdeklődési körük, vannak közös élményeik" - mondja az előbb már említett Andrea Bonior doktor. Éppen ezért az iskola vagy a munkahely a barátságok kialakulásának egy természetes helyszíne. Ha valakivel ugyanazon a munkahelyen dolgoztok, vagy ugyanabban az iskolában tanultok, máris van egy elég nagy közös pont az életetekben.

Azonban ha ezeken a helyszíneken kívül szeretnél új barátokat találni, mert például éppen most költöztél egy másik városba, akkor új közösségeket kell keresned. Csinálj egy listát a hobbijaidról! Ha szereted a zenét és a koncerteket, ha sportember vagy, vagy ha hatalmas film- és mozirajongónak vallod magad, keress olyan csoportokat, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek és ezekkel kapcsolatos eseményekre járnak. Keress például rögtönzésen alapuló zenés estéket, városon belüli sport csapatokat vagy jógaórákat, filmvetítéseket különböző kulturális helyszíneken.

3. Ismerkedés közben kérdezz, és mindig próbálj emlékezni is a válaszokra!

Ismeretlenekkel beszélgetést kezdeményezni, és azt fenntartani egy dolog, viszont barátokká válni egy másik dolog.

Hogyan segítsd elő az utóbbit? Kövesd nyomon és tartsd észben a témákat, amikről már eddig beszélgettetek, és építsd rájuk a következő beszélgetést. Próbálj túljutni a kisebb csevegésen és továbbmenni egy beszélgetésre a közös hobbiról! Például megkérdezheted, hogy nézi-e a népszerű sorozatot, amit Te is kedvelsz, követi-e azokat a csapatokat, amelyeket Te is követsz.
Vagy akár egyszerűen azt is megkérdezheted, hogy mivel foglalkozik éppen, vagy mire készül az életében, és talán átfedés van az Ő és a Te foglalatoskodásaid, életed között. Ez máris kiváló beszédtéma!

Próbálj emlékezni az információra, ami elhangzik, hogy következő alkalommal tudj rá építeni.

4. Vedd át a sors szerepét és szervezz meg egy véletlent!

Már párszor találkoztál új barátjelölteddel, és úgy érzed, hogy lehet belőle egy igazi barátság is - de ahhoz ki kell mozdulnotok az eddigi közegből.

Itt jön az a rész, ami egy kicsit kellemetlen is lehet, mert mi van, ha nemet mond az illető? Ez a rész az, amikor elhívod egy olyan helyre, eseményre, ami különbözik attól, ahol általában összefuttok. Igen, ez egy kicsit olyan, mint egy randi - de hát a jó barát is olyan picit, mint egy élettárs, nem?

Tanácsos egy olyan helyre elhívni, ahol nem csak Ti lesztek, például egy bár, vagy egy sütögetés más ismerősökkel. Vegyél két jegyet egy koncertre vagy meccsre, ami mindkettőtöket érdekel, majd füllentsd azt, hogy csodák csodájára kaptál ingyen két jegyet, és nem találtál mást, aki ráérne elmenni veled az eseményre. Ez egy nem rámenős, de mégis jó módja annak, hogy az első igazi találkozásotok "kettesben" megessen.

Barátokat szerezni nem nehéz: ha nyitott személyiséggel és pozitívan állsz a dolgokhoz, és sokkal jobbá tehetitek egymás életét, elkerülhetitek a magányosságot és a depizést is! Barátkozásra fel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön