magány
Egészségmagazin.com   |   2016.02.10.

Magányos vagy Valentin-napon? Így küzdd le az érzést!

Hamarosan itt a szerelmesek ünnepe, és akinek nincs párja, az könnyen elszomorodhat. Ne hagyd, hogy a magány depresszióssá tegyen: vértezd fel magad, és óvd meg az egészségedet! Egészségmagazin-tippek a magány ellen: olvass tovább!

reklám vége

Érezted már magányosnak magad? Mindegy, hogy az érzést egy csúnya szakítás, egy szeretted elvesztése utáni zaklatott időszak, vagy az otthonról való elköltözés váltotta ki, a magány pocsék érzés. Mindenki érzett már ilyet. Az élet bármely pontján előfordulhat, hogy ilyen vagy olyan okból magányosnak érezzük magunkat. A magány azonban nem azt jelenti, hogy nincs körülöttünk senki. Az igazán szörnyű benne az, hogy emberek vesznek körül minket, mégis úgy tűnik, hogy magunkra maradtunk. Ez pedig nagyon veszélyes.

Mikor vagyunk magányosak?

A magány jól jellemzi azt a negatív érzelmi állapotot, amikor kapcsolataink vágyott és valós minősége között túl nagy eltérés mutatkozik meg. A magány nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés. Az, hogy magányosnak érzed-e magad, nem attól függ, hogy mennyi időt töltesz egyedül, és mennyit mások társaságában. A magány sokkal inkább a kapcsolatok elégtelen minőségéből fakad. A magányos ember úgy érzi, hogy mások nem értik meg, és nincsenek mély emberi kapcsolatai. A magány lehet rövid távú és időszakos (egy közeli barát elköltözése), vagy súlyosabb, állandó állapot (egy válás, vagy egy közeli hozzátartozó halála után) is.

A magány káros az egészségre

Tudtad, hogy a magány a túlélésedet szolgálja? Ennek is megvan a maga evolúciós oka:

A régmúltban az emberi kapcsolatok és a társas csoportok biztosították a túlélést az egyén számára. Éppen ezért a magány a másokkal való kapcsolatunk fokmérője, olyan, mint más létfontosságú jellemzők esetében az éhség, a szomjúság, vagy a fizikai fájdalom.

Napjaink modern társadalmaiban azonban könnyebb lenyelni egy fájdalomcsillapítót, bedobni egy szelet pizzát, vagy venni egy üdítőt, mint megszűntetni a magányt. Ha nem vesznek körül minket számunkra fontos emberek, ha nem élünk át napról napra tartalmas emberi kapcsolatokat, akkor a magány nagyon könnyen állandósulhat.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a magányos életvitel hosszú távon betegségekhez vezethet, sőt, akár az életedet is megkurtíthatja. Hihetetlen, de a közösségi kapcsolatok hiánya hasonló mértékben veszélyezteti az egészséget, mint az elhízás! Más kutatások arra világítottak rá, hogy bizonyos egyének hajlamosabbak lehetnek a magány érzésére, ami akár öröklődhet is.

Bár a magány és a depresszió elsőre nagyon hasonló érzések, a valóságban jelentősen eltérnek egymástól: a depresszió általánosabb negatív gondolatok összessége, míg a magány főleg a közösségi kapcsolatokkal összefüggésben álló káros gondolatokat jelenti. Egy ötéves időszakot vizsgáló kutatás eredményei kimutatták, hogy a magány érzése előre jelezte a depressziót, vagyis a magányos emberek idővel depresszióssá váltak - ugyanez visszafelé azonban nem volt igaz.

Valentin-napi magány

Egyedül vagy Valentin-napon? Az ismerőseid mind boldog párkapcsolatban ünnepelnek, ezért senki nincs, akivel kimozdulhatnál? Ne hagyd, hogy a magány maga alá temessen: itt az ideje, hogy randizz egyet magaddal!

Attól még, hogy nincs párod, te is megérdemled a kényeztetést. Nyugodtan csinálhatsz „páros" dolgokat egyedül: vedd úgy, hogy ez a Te időd, amikor kilépsz a mindennapokból, és ünnepelsz.

  • Vegyél egy forró, illatos fürdőt és vidd magaddal a kedvenc könyvedet.
  • Menj el egy étterembe és egyél valami finomat.
  • Utazz el valahova, és ismerkedj meg új dolgokkal.

Hidd el, ha egy kis minőségi időt töltesz magaddal, a saját gondolataiddal máris szebben fogod látni a világot!

Hogyan győzd le a magányt?

A magány könnyen egy önmagába visszatérő körforgássá válhat. A magányos emberek számára egyre nehezebbé válik kezelni a társas szituációkat, aminek köszönhetően könnyen elutasító reakciókkal találkozhatnak: ez pedig tovább igazolja és erősíti a magánnyal kapcsolatos gondolataikat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magány megszüntetésére nem is a társaság a megoldás!

A magány leküzdése felé megtett úton az első lépésnek sokkal inkább a gondolkodásmód megváltoztatásának kell lennie: első körben le kell győznöd, át kell alakítanod a mások irányába megfogalmazódó negatív gondolataidat.

Próbálj a már meglévő emberi kapcsolataid minőségén fejleszteni, ezek ugyanis örömforrássá válhatnak, és azt bizonyíthatják, hogy vannak olyan emberek, akik számára fontos vagy. A pozitív pszichológiai közelítés más emberek felé idővel a kapcsolatok elmélyüléséhez, és minőségük javulásához vezet.

A magány problémáján csak ront a modern kor: míg a közösségi média első ránézésre segít fenntartani emberi kapcsolatainkat, komolyabb vizsgálat után kitűnik, hogy az sokkal inkább felszínes interakciókhoz vezet ahelyett, hogy kevesebb emberrel tartanánk fent tartalmasabb viszonyt. A magány egészségkárosító hatása immár teljesen világos, amit tehetünk tehát az nem más, mint hogy pozitívan közelítünk más emberek felé, és hogy a körülöttünk állókkal igyekszünk elmélyíteni kapcsolatunkat.

Úgy érzed, hogy nincs senki, akivel elmélyíthetnéd a kapcsolatodat?

Kattints ide és olvasd el korábbi cikkünket, amiben 4 tippet mutatunk be, hogyan szerezhetsz barátokat!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön